طرح ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی در مرحله اجرا و فراخوان عمومی برای ثبت نام قرار گرفته اما این طرح که به موازات مسکن ملی اجرایی می شود ناگفته هایی دارد که دانستن آنها برای مستاجرانی که دل به خانه دار شدن با اجرای این طرح بستهاند از یک سو ضروری است و از سوی دیگر خوشایند نیست.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم اقتصادی، اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
به گزارش کاماپرس، طرح احداث یک میلیون مسکن در سال امید به خانه دار شدن را در بسیاری از مستاجران زنده کرده و قیمت مسکن را با وجود تداوم افزایش تورم در تمام بخش های اقتصادی از جهش باز داشته است. این طرح در آستانه اجرایی شدن است به نحوی که معاون وزیر راه وشهرسازی اعلام کرد از دو هفته دیگر ثبت نام برای واحدهای طرح جهش مسکن آغاز می شود.
محمود زاده گفته است به زودی فراخوان می دهیم و از همه خانواده های فاقد مسکن دعوت می کنیم در این طرح ثبت نام کنند و از مزایای این پروژه استفاده کنند. ظرف دو هفته آتی ثبت نام شروع می شود. ممکن است سایت جدیدی را در نظر بگیریم یا در صفحه اقدام ملی ثبت نام را انجام دهیم.
واقعیت این است که قیمت تمام شده مسکن که بخش مهمی از آن قیمت مصالح است نسبت به یک سال گذشته به شدت افزایش یافته اما از سه ماهه پایانی سال 99 تاکنون شاهد جهش قیمت مسکن نبوده ایم. تردیدی نیست که بخشی از ثبات قیمت ها در بازار مسکن را می توان به طرح احداث یک میلیون مسکن نسبت داد چرا که چنین طرحی انتظارات تورمی را دست کم تا مدتی از بازار مسکن دور نگه داشته است.
اجرای سریع و شفاف شدن روش تامین مالی؛ شرط لازم برای خوش بینی
ادامه دار بودن خوش بینی به طرح ساخت یک میلیون مسکن و کنترل انتظارات تورمی در بازار مسکن مستلزم اجرای سریع این طرح است به صورتی که پیشرفت مراحل آن برای مردم ملموس باشد اما موضوع قیمت تمام شده ساخت مسکن در این طرح و روش تامین منابع مالی لازم برای آن همچنان به صورتی ابهام آمیز باقی مانده و موجب دغدغه افراد فاقد مسکن و مستاجرانی است که ذینفعان اصلی این طرح به شمار می آیند.
به تازه گی فرهاد بیضایی رئیس اسبق گروه مطالعات مسکن دانشگاه علم و صنعت بر این نکته تاکید کرد با وجود آن که ظرفیت تولید فولاد و سیمان به عنوان مهمترین مصالح ساخت مسکن در کشور امکان اجرای چنین طرح عظیمی را میسر می کند اما هنوز مشخص نیست منابع مالی لازم برای ساخت یک میلیون مسکن چگونه قرار است تامین شود.
خبرهای پربازدید را بخوانید:
- قیمت مسکن در کرج،اصفهان،شیراز و 3 کلانشهر دیگر آماده ریزش است
- وام قرض الحسنه 50 میلیونی با اقساط 18 ماهه برای خرید لوازم خانگی را چگونه بگیریم؟
- واردات خودروی ارزان قیمت آمریکایی به ایران به صرفه است؟
هزینه هایی که 2 برابر شده را چه کسی باید بپردازد؟
روزنامه دنیای اقتصاد نیز در گزارشی به موضوع طرح احداث یک میلیون مسکن پرداخته و با توجه به الگویی که برای ساخت مسکن ملی در حال اجراست و ساخت یک میلیون مسکن نیز به احتمال فراوان نمی تواند خارج از این الگو انجام شود، نوشته است؛ با این که طرح احداث یک میلیون مسکن در سال، به مرحله «فراخوان عمومی برای ثبتنام» رسیده، اما 5 نکته مهم و ناگفته درباره «قیمت ساخت مسکن دولتی» و «سهم سه ضلع پرداختکننده هزینهها» وجود دارد.
اگر بخواهیم مخلص کلام گزارش دنیای اقتصاد را بازگو کنیم باید گفت این 5 نکته را می توان در یک جمله خلاصه کرد و آن جمله این است که واقعیت بازار ساختوساز نشان میدهد میانگین هزینه ساخت مسکن (بدون احتساب بهای زمین) از ۷ میلیون تومان در مترمربع عبور کرده و این درحالیست که در محاسبات مسئولان، این هزینه ۳میلیون تومان است.
از سوی دیگر در طرح عظیم احداث مسکن توسط دولت هیچ صحبتی از «سهم دولت» نمیشود در حالی که سهم دولت در این طرح بسیار مهم است و محاسبه رسمی حکایت از آن دارد که فقط هزینه تامین آب و برق را برای هر واحد بیش از ۲۰ میلیون تومان خواهد بود.
سهم آورده 450 میلیون تومانی متقاضیان به درستی اطلاع رسانی نشده است
به نوشته دنیای اقتصاد در حال حاضر هزینه ساخت هر واحد مسکونی دولتیساز از حدود 300 میلیون تومان به 600 میلیون تومان افزایش یافته است که از این میزان فعلا 150 میلیون تومان وام بانکی و مابقی معادل 450 میلیون تومان سهم متقاضیان یا آورده متقاضیان است.
همه این ارقام با لحاظ تورم صفر هزینه ساخت مسکن در ماههای آینده در نظر گرفته شده است.از سوی دیگر 250 هزار نفر متقاضی واجد شرایط مسکن ملی که تاکنون اقدام به واریز آورده نقدی کردهاند هر کدام حول و حوش 40 میلیون تومان به شبکه بانکی واریز کردهاند.محاسبات نشان میدهد در صورتی که هزینه 600 میلیون تومانی ساخت هر واحد مسکن ملی را مبنای هزینه تمام شده این واحدها برای متقاضیان بدانیم هماکنون کمتر از 10 درصد از سهم متقاضیان در تامین مالی مسکن ملی محقق شده است. این موضوع نشان میدهد واقعیت تغییر هزینه ساخت مسکن ملی به درستی به متقاضیان اطلاعرسانی نشده است.
در ادامه 5 نکته ای که روزنامه دنیای اقتصاد به عنوان ناگفته ها و نیمه پنهان این طرح مطرح کرده و بهتر است افرادی که متقاضی خانه دار شدن متقاضی با طرح هستند – و در راس آنها مستاجران – بیشتر به این نکات توجه کنند را به اختصار مرور می کنیم.
1. هزینه ساخت مسکنهای دولتیساز دو برابر شده است.
2. آورده نقدی 40 میلیون تومانی کفایت نمیکند و در گام اول باید به 80 میلیون تومان افزایش یابد.
3. مشارکت پایین متقاضیان در طرح اقدام ملی نیازمند یک آسیبشناسی دقیق برای علتیابی است.از مجموع 400 هزار واحد مسکن ملی برنامهریزی شده تنها 240 هزار متقاضی اقدام به واریز آورده اولیه کردهاند.
4. هزینههای دولت اطلاعرسانی نشده است.
5. پیشرفت فیزیکی طرح مسکن دولتی ساز بسیار اندک است.
دنیای اقتصاد در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به موضوع مهم سهم متقاضیان در طرح های ساخت مسکن توسط دولت نوشته است؛ مهمترین شرط تکمیل و تحویل به موقع واحدهای دولتیساز تامین به موقع سهم متقاضیان است، اطلاعرسانی درباره واقعیت هزینهای و قیمت تمام شده این واحدها باعث میشود تنها متقاضیانی به این طرح ورود کنند که به موقع قادر به تامین آورده خود هستند.
در غیر این صورت پروژهها مشمول تاخیر و برخورد با تورمهای مکرر و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده خواهند شد که هم متقاضیان وهم متولی مسکن را به دردسر میاندازد.مشابه تجربهای که در مسکن مهر دیده شد.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم اقتصادی، اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
انتهای پیام
راه ساخت مسکن مشارکت دولت و سازنده به صورت ۵۰ ،۵۰ می باشد، یعنی زمین از دولت و ساخت از سازنده با مهلت ساخت دوساله و تقسیم واحدها با نسبت مشارکت ،که دولت می تواند سهم خود را با تقسیط بلند مدت به گروه هدف واگذار کند و سازنده نیز سهم خود را با قیمت بازار بفروشد البته بدون احتکار کردن و با قطع دست دلالان سوداگران با ابزار مالیاتی و دیگر نیازی به تزریق نقدینگی جهت ساخت نمی باشد و فقط هدایت این نقدینگی زیاد به سمت تولید کافیست.
سردرگم بودیم و چراغ به دست بیچاره شدیم و فانوس شکست…
این اخبار فقط برای کاستن از بار مسئولیت های دولت تهیه و انتشار می یابد ،اگر دولت اراده ساخت مسکن را داشته باشد با ممانعت از خروج مصالح و واردات کلان مصالح از قبیل سیمان و میلگرد و تیر آهن راحت می تواند مانع از تورم و گرانی بی مورد مصالح شود و در سال بالای چهار میلیون مسکن با کیفیت هم بسازد ولی متاسفانه عده ای از دلالان که اتفاقا از سران نظام هم می باشند به علت سود جوی و سوءاستفاده از موقعیت خودشان مانع این امر هستند پس لطفا اخبار های کاهنده مسئولیت دولت و نظام را متوقف کنید چون نظام موظف است به امور مردم و مشکلات رسیدگی کند و مثل مردم لبنان مسکن رایگان به مردم ایران هم بدهد
وام مسکن باید حداقل هفتاد وپنج درصد هزینه ساخت باشد با بهره کم و اقساط بلند مدت
زمین بصورت رایگان بین خانه اولیها واگذار گردد یا اجاره ۹۹ساله
به هر خانه اولی دویست متر زمین واگذار گردد و ساخت به عهده متقاضی باشد. در هر مرحله از ساخت قسمتی از وام مسکن آزاد گردد.
به هر متقاضی به اندازه نیازش مصالح دولتی از قبیل میلگرد و سیمان اختصاص یابد.
اینها کارهایی بود که امام خمینی(ره)انجام داد ولی شما آقایان نمیخواهید انجام بدهید چون انقلابی نیستید. اگر مطیع امر رهبری بودید وضع کشور اینچنین نبود
با سلام.اولاهر کاری میکنید سریع انجام بدید اینقدر شعار و حاشیه ندید. یکی هم که باید به فکر من کارگر مستاجری که سه بچه داره باشید که از کجا باید بیاره نمیدونم فلان قدر.۹۵ درصد مالکان از خدا بی خبر ودلالان رس مستاجر کشیدن. دیگه پولی براش نمونده هر چی داشته نداشته با وام و… امسال پای ودیعه رفت
امیدوارم دولت از پسش بر بیاد امیدها رو نا امید نکنه
به نظرم این اقایی که پنج طرح برای ساخت مسکن ارایه میدهد کاملا به درد عمه اش میخورد و بس چون من با هر حساب سر انگشتی هم مه حساب میگنم میبینم که حساب و کتاب دولت کاملا منطقی است واین اقا صد در صد ذینفع در این قضیه است که میخواد مردم و مسوولین را از این کار منع کند چون دولت جزو اولویتهای اصلی پ اولیه اش در جهت خانه دار کردن قشر کم در امد و ضعیف جامعه است و حتما میتواند اگر همچین ادمهای رذلی در نظام وجود نداشته باشد کار شدنی است
مستاجران عزیز دلتون رو خوش کنیدبه این حرفها ما اگه ۴۵۰ میلیون پول داشتم خوب مستقیم میرفتم خونه میخریدم ای داد و صد بیداد
تنها راهش دادن زمین ۱۲۰ متری به افراد هست و مدت مشخص برای ساخت و پروانه ساخت رایگان و زمین رایگان باشه و اجازه فروش زمین هم متقاضی نداشته باشه ونقشه ی زیبا هم برای ساخت مسکن طراحی شده به مستأجران بدید این طرح خیلی سریع تر اجرامیشه ومن قول میدم با متر 3تومن خود شخص میتونه خونه رو تمام کنه با همین مصالح گرون شما حساب دزدی پیمانکار و ادارهها رو حذف کنید همون متری 3میلیون میشه شهرداری و نظام مهندسی ووووهزارتا کاسب رو حذف کنید درست میشه و زمین هم خداروشکر تواین مملکت تا دلتون بخواد داریم
۸ ماه پیش برای مسکن ملی فردیس ۴۰ تومن واریز کردم تا العان هیچ خبری نشده فقط زمین مشخص کرده بودن و چندتا کانکس گذاشته بودن.هفته پیش رفتم دیدم کلا جمع کردن رفتن یعنی فقط سرکارمون گذاشتن فقط دارن وعده الکی میدن که دلخوش باشیم.
ما از دولت مسکن نمیخواهیم ، زمین مرغوب داخل شهر به صورت رایگان به خانه اولی ها بدهد ما خودمون میسازیم (نه زمین تو بر بیابان)، در ضمن گوش این شهرداری های شهرهای کوچک مثل شهرداری گرمی رو هم بپیچونه تا انقدر مردم رو علاف و سرگردان نکنند که عامل اصلی کمبود خونه تو شهر گرمی اردبیل همین شهردارییه، دو ساله مشکل مسکن حل میشه