خودرو در حال حاضر، حواشی زیادی دارد. از افزایش قیمت گرفته تا ورود خودروی برقی به بازار. در حالی که قیمت پراید از ۱۷۰ میلیون تومان هم عبور کرده است. از سوی دیگر عرضه خودرو در بورس تصمیم مهم اخیر است و رئیس سازمان بورس از رشد منطقی برخی خودروها سخن میگوید که احتمالا پس از عرضه در بورس رخ خواهد داد. همچنین آزادسازی واردات خودرو هم وجود دارد.
برای دسترسی سریعتر به اخبار داغ بازار خودرو اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
به گزارش کاماپرس، به نقل از تجارتنیوز، برخی کارشناسان صنعت خودرو معتقدند قیمت فعلی پراید کاذب است و در شرایط فعلی فقط آزادسازی واردات خودرو میتواند قیمتهای بازار خودرو را بشکند.
پراید با این قیمت معامله نخواهد شد
به گفته عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو، یکی از دلایل افزایش قیمت پراید توقف تولید آن است: قیمت خودرویی مانند پراید روی کاغذ به ۱۶۸ میلیون تومان رسیده اما در بازار رکودی هم به چنین قیمتی معامله میشود؟ در واقع افراد این قیمتهای کاذب را در آگهیها درج میکنند که در این میان فروشنده واقعی ضرر میکند؛ چرا که قدرت چانهزنی با خریدار است و فروشنده ناچار میشود به قیمتهای دلخواه خریدار راضی شود. به گفته جعفری زمانی که تولید خودرویی متوقف میشود، قیمت آن افزایش مییابد اما باز هم نه با چنین قیمتهایی؛ چرا که پراید، یک یا دو رقیب جدی با امکانات و کیفیت بهتر و ابعاد بزرگتر در بازار دارد.
چالش بیشتر در عرضه است تا تولید
جعفری با اشاره به وعدههای وزیر صمت در مورد افزایش تولید و کاهش قیمت گفت: این وعدهها عملی نیست و نشانههایی مبنی بر تحقق آنها وجود ندارد. اما به هر حال در کورد بازار تاثیرگذار است.
به گفته این کارشناس صنعت خودرو، افزایش تولید در صورتی رخ میدهد که زنجیره تامین بتواند قطعات مورد نیاز خودروسازان را به آنها تحویل دهد. در شرایطی که خودروسازان به تولیدکنندگان قطعه، ۱۲ هزار میلیارد تومان بدهی معوق دارند، نمیتوانند انتظار تامین قطعه را برای افزایش تولید داشته باشند.
ضمن اینکه در حال حاضر بیشتر از چرخه تولید، برای عرضه مشکل وجود دارد. پارکینگهای خودروسازان مملو از خودروست اما آنها به دلیل انحصارطلبی و فعالیت در فضای بیرقیب، به دنبال عرضه درست محصولات خود نیستند.
جعفری در ادامه گفت: سالهاست که خودروسازان اقدام به تولید محصولات معدود با کیفیت پایین میکنند. در این میان، تنها بر حمایت از خودروسازان تاکید میشود اما معلوم نیست چه زمانی قرار است آنها رشد کنند؟
تا زمانی که بازار دست خودروساز باشد، احتمال اینکه خودرو در بورس عرضه شود، بسیار ضعیف است. زمانی امکان عرضه هر کالایی در بورس وجود دارد که تنوع محصولی زیادی نداشته باشد. اکنون ۲۰۶ پنج تیپ با رنگهای مختلف دارد، چگونه میتوان آن را در بورس وارد کرد؟
از مهمترین اخبار بازار خودرو مطلع شوید:
زیرساخت یوز را نداریم!
جعفری درباره خودروی جدید برقی نیز معتقد است صرف نظر از قیمت احتمالی ۶۰۰ میلیون تومانی این خودرو، یوز نمیتواند صد در صد ایرانی باشد؛ چرا که باتری خودروهای برقی، فناوری پیچیدهای دارد و در دنیا تنها چند شرکت آن را تولید میکنند.
این کارشناس در ادامه گفت: خودرو برقی به زیرساخت نیاز دارد و به راحتی نمیتوان استفاده از آن را گسترش داد. حتی سایپا نیز زمانی در نمایشگاه خودرو از مدل برقی ساینا رونمایی کرد اما اتفاقی رخ نداد. ضمن اینکه زیرساخت شارژ خودروی برقی باید در شهرها و جادههای کشور وجود داشته باشد تا استفاده از آن عمومیت یابد.
با این حال جعفری فکر میکند تولید یوز حتی به صورت کپی هم اقدام خوبی است. در ادامه، علی خسروانی که در روزهای اخیر، توئیت حمایتی او به عنوان نخستین خریدار «یوز»، توجه کاربران توئیتر را به خود جلب کرده بود، گفت: یوز بسیار ماشین خوبی است و به نظرم در مقایسه با نمونههای خارجی میتواند قابل قبول باشد. کیفیت داشبورد، شتاب و طراحی اتاق آن نیز مناسب است.
به گفته خسروانی در دنیا نیز این نوع خودروها ارزان نیستند و تکنولوژی پیچیدهای دارند. قیمت آنها بین ۱۵ تا ۲۵ هزار دلار نوسان دارد. در بسیاری موارد هم این قیمت بدون باتری محاسبه میشود و خریدار باید باتری را اجاره کند. او تاکید کرد: قرار نیست این خودرو مصرف عمومی داشته باشد؛ مثلا یک فرد شاغل در بازار میتواند برای رفتن در محدوده طرح، به جای موتور از یوز استفاده کند.
کاهش قیمت در صورت آزادسازی و برجام
خسروانی، در بخش دیگری از این گفتگو به آینده بازار خودرو اشاره کرد و گفت: در صورت آزادسازی واردات خودرو، قیمت کاهش مییابد. در واقع آن اختلافی که میان مجموع قیمت دلاری و هزینههای واردات با نرخهای فعلی وجود دارد، حذف میشود. در بعضی خودروها تا حدود ۵۰ درصد یا بیشتر هم ممکن است کاهش داشته باشد. اما خریداران انتظار کاهش مثلا ۷۰ یا ۸۰ درصدی قیمت را نداشته باشند.
وی ادامه داد: همچنین در صورت جدی شدن برجام، میتوان منتظر کاهش قیمت خودرو بود. البته نرخ دلار احتمالا کاهش چشمگیری را تجربه نمیکند. یکی از مولفههای قیمت ماشین، نرخ ارز است. اما در صورتی که برجام به نتیجه برسد دلالی در امور بازرگانی کاهش مییابد و این موضوع میتواند قیمت خودرو را کاهش دهد. اکنون یک حباب قیمتی میان قیمت خودرو و هزینه واردات آن با آنچه که در بازار عرضه میشود وجود دارد؛ با مدیریت صحیح میتوان این حباب را کاهش داد.
به گفته او، در صورتی که برجام به نتیجه نرسد یا انحصار ادامه یابد، امکان افزایش قیمت وجود دارد اما در صورت آزادسازی واردات و مذاکرات جدی، با فرض ثبات قیمت دلار، احتمال کاهش حدود ۵۰ درصدی قیمت خودرو وجود دارد.
با تحریمها نمیتوان تولید را افزایش داد
خسروانی، فعال بازار خودرو در ادامه در مورد وعده وزیر صنعت برای افزایش تولید معتقد است در صورت تداوم تحریم، امکان افزایش تولید وجود ندارد؛ چرا که تامین قطعات ممکن نیست: وزیر صنعت، تیراژمحور صحبت میکند اما بازار را نمیتوان اینگونه کنترل کرد. کیفیت خودروهای موجود در بازار و ذائقههای متقاضیان را باید در نظر گرفت. نمیتوان خودروهای کیفیت پایین را با تیراژ بالا تولید کرد و انتظار داشت خودرو ارزان شود.
بنا به گفته این کارشناسی صنعت خودرو، با وجود تحریم نیز میتوان بازار خودرو را بهتر مدیریت کرد؛ یکی از موضوعات مهم آزادسازی واردات خودرو است و البته راهی غیر از این کار وجود ندارد.