هوش مصنوعی موضوعی است که مردم و دولتها نسبت به آن نگرانیهایی دارند؛ حتی افراد ماجراجو هم درباره سرنوشت تقابل هوش مصنوعی و بشر، کنجکاو هستند.
به گزارش کاماپرس، محدود شدن آزادیهای انسان و همچنین افزایش سلطه رباتها بر مردم، از جمله شاخصترین مباحث سیاسی مرتبط با هوش مصنوعی هستند. مارک کوکلبرگ، فیلسوف بلژیکی اخیرا با نگارش کتاب «درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» سعی کرده به این نگرانیها بپردازد. او در این کتاب، تاثیر هوش مصنوعی و فنآوریهای وابسته به آن بر زندگی اجتماعی و فردی انسانها، محیط زیست و سایر موجودات جاندار و بیجان را از منظر فلسفه سیاسی مورد بررسی قرار داده است.
کوکلبرگ در فصلهای مختلف این کتاب، تاثیرات سیاسی هوش مصنوعی را با تکیه بر افکار اندیشمندانی از جمله افلاطون، فوکو و آرنت مورد بررسی قرار داده است. این نویسنده همچنین هوش مصنوعی را در ترازوی مکتبهای مختلف سیاسی از جمله لیبرالیسم، مارکسیسم و پوپولیسم قرار داده و با رویکردهای متنوع پیامدهای سیاسی این پدیده را ارزیابی کرده است.
بیشتر بخوانید:
- هوش مصنوعی چینی انسان را شکست داد
- پیشنهاد کتاب ؛ عادتهای سالم رنجآفریناند
- پایاب شکیبایی ؛ کتاب خاطرات محمدجواد ظریف منتشر شد
دموکرسی و هوش مصنوعی
نویسنده در فصل چهارم کتاب به موضوع خواندنی و جذابِ ارتباط میان دموکراسی، تمامیتخواهی و هوش مصنوعی میپردازد. او مینویسد: امروزه بسیاری از منتقدان هشدار میدهند که هوش مصنوعی، دموکراسی را تهدید میکند. فنآوریهای هوش مصنوعی، به جای کمک به ایجاد عصر جدید دموکراسی آتن، چنان که ال گور، معاون رئیسجمهور وقت ایالات متحده در یک سخنرانی در اواسط دهه 1990 در مورد شبکههای کامپیوتری و آغاز عصری سخن گفت که در آن اینترنت و استفاده از هوش مصنصوعی نوع جدیدی از افکار سیاسی را ایجاد میکند، بیم آن میرود که اگر منجر به یک دیستوپیا نشود، حداقل دنیایی کمتر دموکراتیک را به ارمغان خواهد آورد. منتقدان، این ایده که فنآوری از نظر سیاسی خنثی است را زیر سئوال میبرند یا تردید دارند که فنآوریهای دیجیتال مانند اینترنت و هوش مصنوعی لزوما منجر به پیشرفت میشوند. … ما بر هیچ چیز کنترل نداریم زیرا این شرکتهای بزرگ هستند که آینده ما را شکل میدهند. این یک فرایند دموکراتیک نیست. آنچه برای فنآوری خوب است، لزوما برای دموکراسی یا حتی برای سلامت روانی و جسمی فردی ما خوب نیست. علاوه بر این، نه تنها شهروندان بلکه حکومتها نیز به طور فزایندهای به شرکتها و اطلاعات آنها در مورد شهروندان وابسته میشوند» (این پاراگراف از متن اصلی کتاب خلاصه شده است).
نویسنده در صفحههای پایانی کتاب به ارائه راهکارهایی میپردازد و تاکید دارد که «تفکر در مورد سیاست هوش مصنوعی باید خارج از محیط آکادمیک و توسط تمام ذینفعان و در تمام بافتارها انجام شود. سیاست هوش مصنوعی چیزی نیست که فقط درباره آن فکر کنیم و در کتابها بنویسیم. این کاری است که ما باید آن را انجامش هم بدهیم. فهمیدن معنای یک جامعه مطلوب در پرتو هوش مصنوعی، کاری است که باید با همدیگر انجام دهیم: سیاست هوش مصنوعی باید علنا و مشارکتی مورد بحث قرار گیرد و این کار باید به صورت فراگیر و همگانی انجام شود.»
«درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی»، یکی از کتابهای مجموعه شکوفایی است که در موسسه فرهنگی دکسا زیر چاپ رفته است. دکسا پیش از این کتابهای ارزندهای از جمله «فلسفه عشق»، «عواطف در دنیای دیجیتال»، «اخلاق محیط زیست»، «فراسوی افتصاد»، «اخلاق و اقتصاد»، «روانشناسی کاربردی شادکانی» و «فلسفه شادکامی» را در مجموعه شکوفایی به چاپ رسانده است.
«درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» در 320 صفحه و با تیراژ 1000 نسخه به چاپ رسیده و با قیمت 300 هزار تومان راهی بازار کتاب شده است.
ترجمهای از یک زبانشناس
علیاصغر رئیسزاده که دانشآموخته زبانشناسی و فعال فضای مجازی است، ترجمه این کتاب را به سرانجام رسانده است. او پیش از این، کتاب دیگری با عنوان «فیسبوک و فلسفه» را ترجمه کرده است. رئیسزاده در پیشگفتار مترجم، به اشتیاق خود از چالش ترجمه «درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» اشاره و تاکید کرده به عنوان فردی که به فلسفه فنآوری علاقمند است و روزانه با الگوریتمهای هوش مصنوعی سر و کار دارد، «خواندن این کتاب را نه تنها به تمام علاقمندان علوم سیاست، فلسفه و فنآوری، بلکه به همه افرادی که روزانه ساعتها به کار با شبکههای اجتماعی میپردازند و به دنبال آگاهی بیشتر در رابطه با نقش فنآوریهای دیجیتال و هوش مصنوعی در زندگی خود هستند» توصیه میکند.
این کتاب و سایر آثار دکسا را میتوان به صورت آنلاین از کتابفروشیهای اینترنتی از جمله 30بوک، شهرکتابآنلاین و ایرانکتاب سفارش داد.
انتهای پیام
مرتبط با : 30بوکایران کتابدکساشهر کتاب آنلاین