سهامداران بورس در هفته چهارم فروردین ماه سال 1400 اغلب بر اثر چهار اشتباه بزرگ در دام ضرر و زیان افتادند اما این چهار اشتباه چه بود؟
به گزارش کاماپرس، شاخص بورس در پنج روز معاملاتی هفته گذشته شش هزار و 700 واحد یعنی نیم درصد افت کرد. البته اغلب روزهای هفته شاخص بورس نزولی بود و تنها در روز سه شنبه جهش چشمگیر 18 هزار واحدی اتفاق افتاد. همین موضوع بود که باعث شد عملکرد هفتگی شاخص به کاهش نیم درصدی محدود شود.
احمدرضا نجفی روزنامه نگار اقتصادی که خود دستی بر آتش معاملات بورس دارد در گزارشی جالب که آن را در روزنامه هفت صبح منتشر کرده نشان داده است که جهش 18 هزار واحدی بورس در روز سه شنبه خیلی از سهامداران بورس از جمله خود وی را به اشتباه انداخته است چراکه آنها فکر می کردند شاخص بعد از رسیدن به محدوده 1.2 میلیون واحد دوباره می خواهد روند صعودی تازه ای را آغاز کند و برای همین دست به خرید سهام زده اند. درحالی که معاملات روز چهارشنبه نشان داد بورس فعلا خیال بازگشت به روند صعودی را ندارد.
اشتباه اول؛ تحلیل نادرست از جهش 18 هزار واحدی
وی نوشته است: این اتفاقات درسهایی برایمان داشت تا با مشاهده بازار سبزرنگ یک روزه فکر نکنیم همه چیز قرار است به بهترین شکل ممکن پیش برود. شاید اشتباه کرده باشیم. چراکه یک خبر معمولی نمی تواند روند بلندمدت بورس را تغییر دهد و حواسمان نبود برای رشد شاخص، باید حداقل نصف بازار در روند صعودی همراهی کنند و با معاملات پنج هزار میلیارد تومانی چنین اتفاقی امکانپذیر نیست.
اشتباه دوم؛ وقتی صندوق های etf سهامداران را گمراه می کنند
ابتدای هفته سبد داراییهای من تقریبا خالی بود و دست به نقد منتظر نشانههای بازگشت روند صعودی بودم. برای همین روزهای شنبه و یکشنبه دست به معامله نزدم، تا اینکه نشانه ها از روز دوشنبه خودشان را نشان دادند. دراین روز با وجود روند نزولی در اغلب نمادها، صندوق های سرمایه گذاری سبزرنگ بودند.
بعضی کارشناسان معتقدند با بررسی تغییرات قیمت واحدهای صندوقهای ETF می توان روند بورس در روزهای آینده را پیش بینی کرد. همین موضوع باعث شد روز سه شنبه وقتی شاخص کل در همان 30 دقیقه ابتدایی معاملات 10 هزار واحد رشد کرد، دست به خرید سهام بزنم. خیلی از سهامداران بورس شرایطی مشابه من داشتند و شاهد تشکیل صف خرید برای نمادهای شاخص ساز مثل شستا بودیم.
اشتباه سوم؛ دل خوش کردن به وعده شستا و شرکت های سرمایه گذاری
دوشنبه شب، خبری از ساختمان سعادت آباد رسید که بر اساس آن شرکت های سرمایهگذاری وعده حمایت 24 هزار میلیارد تومانی داده بودند. در این جلسه قرار بر این شد که شرکتهایی از جمله شستا، با انتشار اوراق و فروش آن، منابعی را برای حمایت از بازار جمع آوری کنند. شستا به تنهایی قول داد تا 10 هزار میلیارد تومان برای حمایت از بازار سرمایه اختصاص دهد.
همین خبر کافی بود تا روز سهشنبه شاهد رشد شاخص کل باشیم، البته در این روز همچنان80 درصد نمادها روند نزولی داشتند و دو سوم نمادها با صف فروش دست و پنجه نرم میکردند. با این حال سرمایهگذاران بورس تصمیم به خرید سهام گرفتند.
نجفی نوشته است؛ من هم مثل خیلی از سهامداران دیگر، نیمی از سرمایهام در بورس را سهام خریدم. خرید سهام بعد از یک ماه و نیم آخرین باری که سهامداران حقیقی دست به خرید زده بودند، مربوط به آخرین روز بهمنماه سال 99 است. از آن موقع تا روز سهشنبه دائما شاهد خروج پول توسط سهامداران حقیقی بودیم که نشان میدهد سرمایهگذارهای خرد امیدی به بورس ندارند و میخواهند پولهایشان را از بازار خارج کنند.
تا اینکه روز سهشنبه بعد از یک ماه و نیم، همین سهامداران دست به خرید زدند و 70 میلیارد تومان پول را به بورس برگردانند.
اشتباه چهارم؛ تمرکز نادرست روی سهام های بزرگ و شاخص ساز
رشد شاخص کل نمیتواند به تنهایی نشاندهنده بازگشت روند صعودی باشد. چراکه چند نماد به تنهایی میتواننداین شاخص را چند هزار واحد تغییر دهند. اتفاقی که روز سهشنبه افتاد این بود که افزایش قیمت سهام معروف بورس مثل شستا، فولاد، فملی، تاپیکو، کچاد، فخوز و شپنا باعث شد شاخص کل افزایش پیدا کند اما کلیت بازار همچنان قرمزرنگ بود.
بورس برای اینکه به روند صعودی برگردد علاوه بر نمادهای معروف، همراهی شرکت های کوچک را لازم دارد. همچنین حجم معاملات پنج هزار میلیارد تومان آنقدری بالا نیست که بتوان نسبت به آینده بورس امیدوار شد و برای روند صعودی، حداقل باید حجم معاملات به بالای10 هزار میلیارد تومان برسد.
اخبار مهم و پربازدید را بخوانید:
پرده آخر
اول صبح دیروز چهارشنبه من مثل خیلی از سهامداران دیگر سامانه معاملات را با چشمانی امیدوار باز کردم اما اثری از صفهای خرید و جهش شاخص کل نبود. بلکه بازاربه چالش بین سهامداران خرد و بازارگردان ها تبدیل شده بود.
تا ساعات پایانی معاملات انگار نه انگار که همین دیروز شاخص 18 هزار واحد رشد کرده بود و اکثر نمادهای معروف مثل فملی، وبصادر، وتجات، شپنا، شتران، خودرو و خساپا به جایگاه همیشگی یعنی صف فروش برگشتند. ما ماندیم و سهمهایی که سهشنبه با قیمت بالا خریده بودیم.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
همچی گفتی اشتباه مهلک که ما فکر کردیم… عمو جان اجازه بده 24هزار ملیارد تومان تزریق بشه،چقدر عجول تشریف داری سه شنبه آمدی چهارشنبه
میخوای بری.خیلی زرنگی.