قیمت میوه نسبت به سال گذشته حدود ۷۰ درصد گران تر شده است. پشت پرده این گرانی چیست؟
به گزارش کاماپرس، گرانی فقط به سیب زمینی و پیاز و گوجه فرنگی محدود نمی شود، بررسی های میدانی نشان می دهد قیمت میوه در مقایسه با پارسال حدود ۷۰ درصد گران تر است. گرانی که خیلی ها آن را با دلالان و البته فعالیتهایی که برای ارزان نشدن قیمتها انجام می دهند، بی ارتباط نمی دانند. گفته می شود برخی دلالها میوه های سالم را از بین می برند تا به بازار نرسد و فراوانی محصول باعث کاهش قیمتها نشود.
کشاورزان هم دلیل اصلی نابسامانی بازار میوه را حضور دلالان معرفی می کنند. چراکه همیشه میوه دو تا سه برابر قیمت از سر زمین به دست مصرفکننده میرسد در حالی که باید نهایتا ۵۰درصد گرانتر فروخته شود. البته حذف کود و سم از لیست دریافتکنندگان ارز دولتی هم باعث شده قیمت این اقلام تا ۵ برابر بیشتر شود .
اخبار مهم مرتبط را بخوانید
- گرانی گوجه فرنگی مقطعی است
- سیب زمینی مهمان جدید قافله گرانی !
- گرانی گوجه فرنگی و پیاز تا کی ادامه دارد؟
قیمت سم و کود ۱۰ برابر شده
به گزارش دنیای اقتصاد از پارسال که نهادههای کشاورزی از لیست دریافتکنندگان ارز دولتی خارج شد قیمت این اقلام هم افزایش قابلتوجهی داشت. بهطوری که کشاورزان مجبور شدند در برخی اوقات کود و سم موردنیاز را تا ۵ برابر قیمت مصوب دولتی خریداری کنند.
یکی از کشاورزان مرکبات در جنوب کشور میگوید: «برای کودی که ۵۰ هزار تومان قیمت داشت باید حداقل ۵۰۰ هزار تومان هزینه کنیم، آن هم اگر پیدا بشود. »
رستمیزاده درباره تاثیر واسطهها و دلالان در بازار میگوید: «در بازار میوه همیشه کشاورز بیشترین ضرر را میکند. هر سال میوه دو تا سه برابر نرخی که از کشاورز خریداری میشود به دست مصرفکننده میرسد، در صورتی که حداکثر باید ۵۰ درصد گرانتر به مصرفکننده فروخته شود و این فقط تقصیر واسطهها است. فروشندگان خرد هم که بر اساس خرید خود نرخگذاری میکنند و ضرری متحمل نمیشوند.
شرایط نقدینگی کشاورزان به گونهای شده که درآمد سال گذشته کفاف حتی آماده کردن زمین برای کاشت محصول جدید یا مراقبت از درختان را نمیدهد.»
میوه زیاد است،صادر می شود
یکی از فروشندگان بازار میوهوترهبار دلیل افزایش قیمت میوه را صادارت بیان می کند.او می گوید: «هیچ کمبودی در بازار نیست و میوه به وفور پیدا میشود. موضوع اصلی صادرات میوه است، با دلار ۳۰ هزار تومانی اگر واسطهای بتواند برای مثال گوجه را در عراق یک دلار بفروشد سود بیشتری کرده نسبت به کیلویی حتی ۱۰ هزار تومان اینجا.
از طرفی هیچ نظارتی هم برای توزیع میوه وجود ندارد و دلالان و حتی برخی از فعالان میوه، صادرات را ترجیح میدهند. واسطهها حتی با وجود اینکه محصول بازار داخلی را به مرزها میفرستند، قیمتهای بازار داخل را هم کنترل میکنند. با توجه به شناخت من میتوان هم بار کشور را تامین کرد و هم صادرات کرد، اما طمع دلالان نمیگذارد.»
بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، در مهرماه لیموترش با ۹/ ۹ درصد و پسته با ۸/ ۹ درصد بیشترین افزایش را نسبت به ماه قبل داشتهاند و پرتقال ۸/ ۳۱ و انار ۱۸ درصد نسبت به شهریور ماه کاهش داشتهاند.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم ، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.