ماشینی کردن یا مکانیزه کردن یا مکانیزاسیون به معنی انجام کار به وسیلهٔ ماشین است. در مکانیزاسیون، فعالیت ماشین، جایگزین یا مکمل فعالیت انسان در پردازش اطلاعات یا تولید محصول میشود. در مکانیزاسیون برخلاف اتوماسیون، ماشین الزاماً توسط انسان هدایت میگردد.
به گزارش کاماپرس، یکی از اهداف مکانیزاسیون افزایش تولید و کسب سود بیشتر است. افزایش تولید با افزایش سطح زیرکشت و افزایش مقدار تولید در واحد سطح میسر میشود و مکانیزاسیون در پی اجرای هر دو روش است؛ یعنی از یک طرف با افزایش تعداد و ظرفیت ماشینها و نیز احیای زمینهای بایر، سنگلاخی و فقیر باعث افزایش سطح زیرکشت میشود و همچنین با بهبود کیفیت کار ماشینها و افزایش دقت آنها بر اساس نیاز گیاه و نیز بهبود سایر عوامل غیرماشینی مثل مسائل خاک شناسی، بهبود کیفیت آبیاری، اصلاح بذر، بهینهسازی عملیات، افزایش تولید در واحد سطح را باعث میشود. از طرف دیگر مکانیزاسیون توانسته است با کاهش نیروی کارگری و انجام بهموقع عملیات، کاهش چشمگیری در هزینهها و افزایش درآمد داشته باشد که بهرهوری و ظرفیت بالای ماشین در رسیدن به این هدف نقش عمدهای داشته است. این در حالی است که بزرگترین عامل پذیرش اجتماعی یک ایده جدید یا ماشین جدید مقدار هزینه آن و اثر آن بر درآمد است. از مزایای دیگر مکانیزاسیون، ایجاد رغبت و جذابیت برای انجام کار کشاورزی با استفاده از کاهش سختی کار است؛ در واقع کاهش سختی کار نه تنها در جذابیت کار کشاورزی و افزایش سرمایهگذاری در این بخش موثر است، بلکه حتی در کیفیت و دقت عملیات و نیز بازده کار تاثیر بسزایی دارد. به گفته کارشناسان، افزایش قیمت ادوات و عدم کنترل و نظارت روی قیمت ادوات کشاورزی موجب فاصله گرفتن از مکانیزاسیون شده و همین عامل باعث میشود کشاورزان به روشهای سنتی معمول که ضربههای جبرانناپذیری را به منابع آبوخاک وارد میکند رویآورند. رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان ماشینهای کشاورزی ایران دلیل اصلی افزایش قیمت ادوات کشاورزی را بالا بودن قیمت مواد اولیه موردنیاز صنعتگران عنوان کرد.
به گزارش دنیای اقتصاد، حمیدرضا نامی با بیان اینکه ۹۵ درصد از مواد اولیه تولید ماشینآلات کشاورزی فولاد است، افزود: صنعتگران از طرفی تحتفشار قیمت تامین مواد اولیه موردنیاز خود و از طرفی تحتفشار دولت برای عدم افزایش قیمت هستند؛ بااینوجود به دلیل افزایش هزینههای تمام شده و مواد اولیه تولیدکننده مجبور به افزایش قیمت ادوات هستیم.
وی با اشاره به اینکه با افزایش قیمت میزان فروش کمتر میشود، بیان کرد: خسارت و زیان این افزایش قیمت متوجه کشاورز و کارخانهدار است که درنهایت شاهد تعطیلی و تصمیم به عدم تولید و از سویی رویآوردن به روشهای سنتی کشاورزی بدون در نظر گرفتن فرسایش خاک و هدر رفت آب هستیم. بنا بر گفته رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان ماشینهای کشاورزی ایران، دولت باید در ساخت و تامین ماشینآلات کشاورزی همکاری و حمایت لازم را داشته باشد. در غیر این صورت و در شرایطی که دولت شرکتهای تولیدکننده را به حال خود رها کرده و آنها برای تامین مواد اولیه خود مجبور هستند به بازار آزاد روی آورند نمیتوان انتظار عدم افزایش قیمت را داشت. وی در نهایت گفت: بدون تردید یکی از تاثیرات افزایش قیمت ادوات کشاورزی روی آوردن کشاورزان به شیوههای سنتی است که این امر خود پیامدهای منفی بسیاری به همراه دارد.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام