لامپهای LED در مقایسه با لامپهای رشتهای و یا لامپهای کممصرف مزایای متعددی دارند؛ از جمله این مزایا میتوان به نبود جیوه، سرب و فسفر در ساختار آنها، ساطع نکردن اشعه فرابنفش و از همه مهمتر پایینتر بودن مصرف انرژی این لامپها اشاره کرد.
یکی از مهمترین ویژگیهای لامپ LED عمر بالای آن است. طول عمر لامپهای LED حدوداً 50 هزار ساعت است. مقایسه این عدد با طول عمر 8000 ساعته لامپهای کممصرف بهخوبی دوام بالای لامپهای LED را نشان میدهد. اما برای آنکه این لامپها به همین اندازه عمر کنند، لازم است از نوسانات برق شهری دور بمانند و همچنین در استفاده از آنها بعضی از راهکارها رعایت شود.
کاماپرس در این گزارش به معرفی 5 راهکار برای افزایش طول عمر لامپهای LED میپردازد.
1- از لامپهای LED ارزان و بینامونشان استفاده نکنید
ممکن است جایگزین کردن لامپهای قدیمی با لامپ LED هزینهبر باشد، اما استفاده از لامپ ارزان به معنای هزینه غیرمستقیم بیشتر است؛ زیرا کیفیت اجزای بهکاررفته در این لامپها در طول عمر آنها اهمیت حیاتی دارد.
برای نمونه، توجه کنید که افزایش دمای چیپ داخلی لامپ LED بهمیزان 10 درجه، میتواند طول عمر آن را بهاندازه 10 هزار ساعت کم کند. بنابراین باید قطعه «هیت سینک» تعبیه شده در داخل آن که وظیفه خنک کردن لامپ را بر عهده دارد از نوع مرغوب و قوی باشد. در لامپهای ارزان این قطعه بهجای آلومینیوم از جنس پلاستیک است و عملاً با پایین نیاوردن دمای لامپ از طول عمر آن میکاهد.
بیشتر بخوانید:
- هر بار استفاده از کتری برقی و ماکروفر چقدر خرج روی دست شما می گذارد؟
- کولر آبی مصرف کمتری دارد یا کولر سلولزی؟
- کولر گازی هزینه قبض برق را چند برابر می کند؟
- 5 لوازم خانگی که قبض برق شما را نجومی می کنند
2- از محصور کردن لامپ LED خودداری کنید
قرار دادن لامپ در قابهای سقفی و یا هرگونه حباب یا قابی که آن را محصور کند مانع پخش شدن حرارت تولیدی لامپ در محیط میشود. بالا رفتن دمای لامپ نیز به نوبه خود، کاهش عمر آن را در پی خواهد داشت. درصورتیکه به قرار دادن لامپ در این قابها اصرار داشته باشید، توصیه میشود از لامپهایی که برای این منظور طراحی شدهاند استفاده کنید.
3- از دیمر مخصوص به لامپهای LED استفاده کنید
دیمر یک مدار الکتریکی است که با کمک آن میتوان روشنایی لامپ را بهدلخواه تغییر داد. روشنایی تمام لامپهای هالوژنی و رشتهای با دیمر قابل تنظیم است؛ لامپهای کممصرف فاقد این قابلیت هستند و لامپهای LED نیز به هر 2 شکل یافت میشوند. دیمری که برای لامپ LED طراحی نشده، ممکن است به دلیل تأمین نکردن جریان صحیح باعث آسیب به مدار لامپ و کاهش عمر آن شود.
4- از لامپ LED مناسب با نوع محیط استفاده کنید
طول عمر لامپ LED از شرایط محیط تأثیر میگیرد. قرار گرفتن در محیطی اسیدی یا مملو از ذرات ریز مانند کارخانه و سوله از عمر لامپ LED میکاهد. برای پاسخ به این مشکل، لامپهای LED متناسب با محیطهای مختلف طراحی شدهاند مانند چراغهای سولهای که مناسب محیط کارگاهها و کارخانهها هستند و یا چراغهای خیابانی LED که آلودگی هوای بیرون از خانه را تاب میآورند.
درصورتیکه لامپ در محیط باز نصب میشود باید از بالا بودن درجه حفاظت IP آنها اطمینان حاصل شود. درجه حفاظت IP از 3 عدد تشکیل شده که معمولاً عدد آخر آن نمایش داده نمیشود. این اعداد بهترتیب مقاومت لامپ را دربرابر گرد و غبار و اجسام جامد، نفوذ مایعات و ضربه نشان میدهد.
بهعنوان مثال چراغهای سولهای از درجه حفاظتی در حدود IP65 برخوردار هستند؛ اما برای پنلهای سقفی که در فضاهای بسته نصب میشوند درجه محافظت IP34 نیز کافی خواهد بود.
این موضوع همچنین اهمیت تمیزی محیط و نبودن گردوغبار را در افزایش طول عمر لامپ نشان میدهد.
5- همه لامپهای موجود در یک شاخه لوستر را به LED تغییر دهید
لامپها نسبت به دمای محیط حساس هستند؛ خروج از بازه دمایی 20 – 30 درجه سلسیوس خطر آسیب به این لامپها را در پی دارد. از سوی دیگر میدانیم که لامپهای رشتهای معمولی دمای محیط اطراف خود را بالا میبرند. بنابراین در صورتیکه در چراغدان و یا لوستر خود لامپ LED قرار دادهاید، دقت کنید که باقی لامپها نیز از همین نوع باشند.
انتهای پیام
مرتبط با : توانیر