هر آنچه باید از سرآوا و خروجش از هلدینگ هزار دستان بدانیم

خروج سرآوا-کاماپرس
آریاک سفر

خبری که عصر روز گذشته مانند بمب در اکوسیستم استارتاپی کشور صدا کرد، خروج شرکت سرمایه‌گذاری سرآوا از ارزشمند‌ترین شرکت‌ خود یعنی هلدینگ «هزاردستان» بود. هلدینگی که در ابتدا کارش را با کافه بازار شروع کرد و کم کم شرکت‌های دیگری مانند دیوار، کارنامه، بلد و … به زیر مجموعه آن اضافه شدند.

به گزارش کاماپرس،‌ خروج سرآوا دوماه پیش از بزرگترین شرکت تجارت الکترونیکی ایران یعنی دیجی‌کالا هم سر و صدای زیادی به پا کرده بود. حالا با خروج سرآوا از هزاردستان به نظر می‌رسد این شرکت سرمایه‌گذاری که زمانی بزرگترین شرکت سرمایه‌گذاری اکوسیستم استارتاپی کشور به حساب می‌آمد، به پایان راه نزدیک شده است. اما چرا سرآوا تصمیم گرفته است بزرگترین شرکت باقی مانده در سبد دارایی‌هایش را نیز واگذار کند؟

چرا سرآوا از هزاردستان خارج شد

علت فروش سهام هزاردستان توسط سرآوا، حمایت از موسسان شرکت‌های استارتاپی، ایجاد امید در دل کارآفرینان جوان و به حرکت درآوردن چرخه اکوسیستم استارتاپی عنوان شده است. «سعید رحمانی»، بنیان‌گذار سرآوا تنها مسیر خروج از بن‌بست کنونی را تسهیل بازگشت بالاترین میزان سرمایه و در سریع‌ترین زمان ممکن به اکثریت سهام‌داران دانسته است. امری که از آن به معنای جدایی همه سهام‌داران با رعایت توافق‌نامه سهام‌داران شرکت یاد شده است. در نامه رحمانی به سهام‌داران سرآوا آمده است: «در یک دهه گذشته، هدف ما ایجاد امید، تقویت روحیه کارآفرینی و اتکا به نفس در جوانان کشور و خلق ارزش در استارتاپ‌های تکنولوژی محور در ایران بوده است. امروز وقت آن رسیده تا با فروش سهام خود در هزاردستان، آن هم به موسسین شرکت، مسیر ادامه رشد و پیشرفت را برای این شرکت هموار و انتهای یک مسیر پر از سرافرازی را برای سرآوا رقم بزنیم.»

 هزاردستان به چه کسی فروخته شده است؟

اولین سوالی که بعد از واگذاری سهام سرآوا در هلدینگ هزاردستان به ذهن می‌رسد این که خریدار این هلدینگ بزرگ چه کسی بوده است؟ طبق اطلاعات منتشر شده هزاردستان خود سهامش از سرآوا را خریداری کرده است. واگذاری کل سهام به هزاردستان به این مجموعه امکان کنترل کامل بر پلتفرم‌های دیوار و کافه بازار را می‌دهد و شرایطی فراهم می‌کند تا این مجموعه با انعطاف بیشتری اهداف توسعه‌ای خود را دنبال کند.

سرآوا 12.09 درصد از سهام هلدینگ هزاردستان را در اختیار دارد. قرار است این سهام با تخفیف 30 درصدی (برای نقدشوندگی) معادل 3073 میلیارد تومان به هزاردستان واگذار شود. معامله‌ای که به پیشنهاد هزاردستان انجام شده و خریدار آن نیز خود این هلدینگ است.

دریان سفر امید

ارزش‌گذاری کل سهام هزاردستان بدون تخفیف، 36300 میلیارد تومان است که انتهای سال گذشته توسط شرکت ترنج انجام شده است.

سرآوا در سال 1392 روی کافه بازار 300 میلیون تومان سرمایه‌گذاری کرد. پس از آن هلدینگ هزاردستان شکل گرفت و بازار، دیوار، کارنامه و… زیرمجموعه این هلدینگ فعالیت کردند. حال این سرمایه‌گذاری در طول تقریبا 11 سال، بازگشت سرمایه بیش از 10 هزار برابری را محقق کرده است. بازدهی دلاری این سرمایه‌گذاری 541 برابر است.

سرآوا چطور سرآوا شد

سرآوا از جمله شرکت‌های مشهور سرمایه‌گذاری است که در دهه ۹۰ و در زمان شکل‌گیری استارتاپ‌های مختلف در کشور توسط یکی از افراد باسابقه و آشنا با حوزه فناوری اطلاعات و دنیای تکنولوژی یعنی «سعید رحمانی» شکل گرفت. سعید رحمانی، بنیانگذار و اولین مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر سرآوا بود. سرآوا در زمستان سال 1392 رسما سرمایه گذاری در شرکت‌های دیگر را شروع کرد. اولین سرمایه گذاری سرآوا در کافه بازار، یکی از بسترهای توزیع اپلیکیشن‌های ایرانی، بود.

شرکت سرآوا با سرمایه‌گذاری در شرکت‌های شناخته‌شده استارتاپی از جمله دیجی‌کالا، علی‌بابا، کافه‌بازار، الوپیک و .. مورد توجه گروه‌های مختلف فعال در این اکوسیستم بوده است. از میان تمام سرمایه گذاری‌های سرآوا، هزاردستان برای این مجموعه ارزش آفرینی زیادی داشته است.

این شرکت سرمایه‌گذاری در سالیان گذشته مورد انتقاد بخش قابل توجه‌ای از فعالان اکوسیستم استارتاپی قرار گرفت. بسیاری اعداد و ارقام سرمایه‌گذاری شده این شرکت روی شرکت‌های استارت‌آپی را اغراق‌آمیز می‌دانستند و اعلام می‌کردند مجموعه این فعالیت‌ها باعث ایجاد حباب در اکوسیستم استارت‌آپی کشور شده‌ است.

فعالیت سرآوا در سالیان گذشته بدون مشکل هم نبوده است. این شرکت و مدیران ارشد آن بارها به خاطر انتشار شب‌نامه‌های مختلف مورد فشار گروهی از داخل و خارج از کشور بوده‌اند. در نهایت این فشارها هم سعید رحمانی تابستان سال ۱۳۹۸ مجبور شد بعد از سالها فعالیت ایران را ترک و به لندن مهاجرت کند. تا مدتها بعد از این مهاجرت سعید رحمانی سیاست سکوت را در پیش گرفت و سعی کرد از حضور در رسانه‌ها دوری کند، اما به خاطر انتشار یک گزارش مغرض‌آمیز از سوی یکی از شبکه‌های فارسی زبان خارجی و در مورد وابسته بودن سرآوا به یکی از ارگان‌های حاکمیتی و همچنین سهم داشتن این ارگان‌ها در شرکت‌های تحت سرمایه‌گذاری سرآوا نظیر دیجی‌کالا باعث شد او بعد از سه سال سکوت خود را بشکند.

بیشتر بخوانید:

دوسال پیش سعید رحمانی، بنیانگذار و مدیرعامل سابق شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر سرآوا، برای نخستین بار ویدیویی را منتشر کرد که در آن به روایت شکل‌گیری سرآوا و اکوسیستم استارتاپی پرداخت. یکی از مهم‌ترین گزاره‌های رحمانی در ویدیوی پیشین این بود که «اکثریت شرکت‌های استارتاپی که توسط موسسان آن‌ها شکل گرفته‌اند هنوز مستقل هستند و تحت کنترل خود کارآفرین‌ها قرار دارند.» او بیان کرد اگر این واقعیت روزی تغییر کند هم آن را خواهد گفت.

انتهای پیام

مرتبط با : سرآوا
فارکسیو
آ اس پ
ژیوار
سفریار آریا
این مقاله رو با بقیه به اشتراک بذار:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سلام پرواز ایرانیان