عرضه اولیه ها همیشه مورد توجه بازار هستند و در هر وضعیت سود و زیان و ارائه اطلاعاتی مورد استقبال قرار می گیرند. با وجود این، بررسی ها نشان میدهد در عرضه اولیهها برخی کارگزاریها، کارمزد نامتناسبی با حجم سهام عرضه شده دریافت میکنند.
به گزارش کاماپرس؛عرضه اولیه ولپارس و تخصیص ۷۵ سهم به هر کد بورسی واکنشهای زیادی بین سهامداران ایجاد کرد. برخی میگویند چنین خریدهایی به شلوغ کردن پرتفوی نمیارزد و برخی دیگر میگویند عرضههای اولیه، حکم گنج را دارند و تازهواردها نمیدانند. در مجموع سه عرضه اولیهای که در سه هفته گذشته انجام شده، مشکلاتی داشته است. بسیاری از کارگزاریها دچار اختلال شدند و مردم از عدم ثبت سهام در پرتفو، بلوکه شدن پول خود بدون خرید سهام و مشکلات این چنینی انتقادات زیادی داشتند.
ضمنا موضوع دیگری که انتقاد سهامداران را برانگیخته سود قابل توجه کارگزاری ها از عرضه اولیه های کوچک و ناچیزی است که سود چندانی نصیب انبوه متقاضیان نمی کند.
در همین رابطه علی ابراهیمنژاد هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف و مهدی حیدری عضو هیاتعلمی دانشگاه خاتم در دنیای اقتصاد نوشتند؛ «در پایان عرضه اولیه «ولپارس» به هر کد بورسی ۷۵ سهم در قیمت ۳۲۰۰ ریال تخصیص یافته است که معادل ۲۴ هزار تومان است. گفته میشود در این عرضه اولیه، میزان مشارکت ۴ میلیون و ۵۱۲ هزار نفر بوده است. کارمزد کارگزاری در خرید معادل ۳۸/ ۰ درصد است که در عرضه اولیه ولپارس معادل ۹۱۲ ریال بوده است. اما بر اساس مصوبه هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مورخ ۳۰/ ۱۰/ ۱۳۸۶ سقف کارمزد کارگزاران در معاملات سهامی که ارزش زمان معامله آنها ۵ میلیون ریال یا کمتر باشد، ۲۰ هزار ریال تعیین شده است.بنابراین، برخی کارگزاریها معادل ۱۹۰۸۸ ریال دیگر تحت عنوان «تفاوت کارمزد» به مشتریان هزینه تحمیل میکنند.
کدام کارگزاری،کارمزد اضافه دریافت کرده؟
به نوشته دنیای اقتصاد:«اگرچه برخی کارگزاریها بهصورت داوطلبانه این مبلغ را از مشتریان خود دریافت نمیکنند، اما اخذ کارمزد ۲۰ هزار ریالی به معنای اخذ کارمزد ۳/ ۸ درصد (بدون احتساب سهم شرکت بورس و سازمان و غیره) در یک معامله است! اگر کارمزد اضافه قابل دریافت توسط کارگزاریها را در کل جمعیت شرکتکننده در عرضههای اولیه ضرب کنیم، به این معناست که صنعت کارگزاری اجازه داشته در یک عرضه اولیه که ارزش فروش آن (بدون احتساب صندوقهای سرمایهگذاری مشترک) حدود ۱۰۷ میلیارد تومان بوده، کارمزد اضافهای معادل ۵/ ۸ میلیارد تومان دریافت کند. متاسفانه اطلاعات دقیقی از اینکه کدام کارگزاریها این مبلغ را دریافت کرده و کدام کارگزاریها به نفع مشتریان خود از آن چشمپوشی کردهاند نیست. »
محاسبه سهمِ کارمزد اضافه
نکته مهم دیگر اینکه دقیقا همین روال در فروش سهام دریافتی در عرضههای اولیه نیز اعمال میشود و به عبارت دیگر، معاملهگران خرد در یک عرضه اولیه در مجموع ممکن است (بسته به قیمت فروش سهم) بین 10 تا 20 درصد از کل سود خود را بابت کارمزد معاملات به کارگزاریها پرداخت کنند. بهعنوان نمونه، در عرضه اولیه غگیلا، هر کد بورسی 15 سهم جمعا به ارزش حدود 190 هزار ریال دریافت کرده و در صورت دریافت کارمزد اضافه، در زمان خرید 19،288 ریال کارمزد پرداخت کرده است که معادل 2/ 10 درصد است (بدون احتساب کارمزد 38/ 0 درصدی). اگر این معاملهگر یک ماه سهم را نگه داشته و به قیمت هرسهم13،563 ریال (13 خرداد) به فروش برساند، مجددا کارمزد اضافهای معادل 19،227 ریال بابت فروش باید پرداخت میکرده است. در مجموع، شرکت در عرضه اولیه غگیلا ظاهرا طی یک ماه 4/ 8 درصد سود ناخالص عاید سهامداران کرده، در حالی که تنها کارمزد اضافه (بدون احتساب سایر کارمزدهای درصدی که جمعا حدود یک درصد است) جمعا معادل 65/ 19درصد بوده است. به عبارت دیگر، سهامدار با شرکت در این عرضه اولیه بهطور خالص حدود 11درصد زیان کرده است.
اصلاح کارمزد،چگونه ممکن است؟
به نظر میرسد مشکل اینجاست که در دستورالعملهای مربوط به کارمزد معاملات، همچون بسیاری از مقررات دیگر بازار سرمایه، عرضههای اولیه آن هم با مشارکت چند میلیونی که پدیدهای جدید در بورس تهران است لحاظ نشده و بنابراین، لازم است با توجه به شرایط جدید بازار سرمایه این موضوع اصلاح شود. برای اصلاح کارمزدها توجه به دو نکته ضروری است:
- بر اساس صورتجلسه مورخ 04/01/ 99 سازمان قرار است از ابتدای مردادماه، نرخ کارمزد کارگزاران به میزان بیست درصد کاهش یافته، اما قرار است این کاهش با «رعایت حداکثر سقف ریالی مصوب در هر معامله» انجام پذیرد. به عبارت دیگر، از ابتدای مردادماه کارمزد درصدی کارگزاران در عرضههای اولیه کاهش مییابد اما همچنان میتوانند تا سقف 20 هزار ریال کارمزد دریافت کنند. بنابراین، عملا مصوبه جدید به معنای افزایش کارمزد مازادی است که کارگزاریها میتوانند از مشتریان اخذ کنند.
- اینکه مبلغ 20 هزار ریال بهعنوان «سقف» کارمزد برای معاملات کمتر از 5 میلیون ریال معین شده، از ابتدا محل ابهام است، زیرا کارمزد 38/ 0درصد در حالت حداکثری خود (معامله 5 میلیون ریالی) برابر 19 هزار ریال خواهد بود که به خودی خود کمتر از «سقف» 20 هزار ریالی تعیین شده است. به عبارت دیگر، مبلغ 20 هزار ریال سقف نیست، بلکه «کف» کارمزدی است که برخی کارگزاریها اعمال میکنند. لذا به نظر میرسد خطا یا ابهامی در زمینه عدد تعیینشده وجود دارد که نیازمند اصلاح از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار است.
اخبار مرتبط را بخوانید:
انتهای پیام
مرتبط با : لیزینگ پارسیان
دمت گرم بابت روشنگری. اما دمت بیشتر گرم اگه موضوع رو ول نکنی و پیگیر باشید تا حصول نتیجه به نفع مردم
“عرضه اولیه کم سود برای مردم”
هر پست و فایل صوتی بود می گفت حتما و بدون شک عرضا اولیه بخر حالا با این خبر ناامیدی اومده سراغم که چکار کنم نهایتش تجربم بیشتر بشه و با تحلیل تکنیکال یا بنیادی آشنا بشم و باید ببینم قیمت سهم شرکتی کی میاد پایین که وقتی رفت بالا بفروشم یا نگه دارم.
در واقع واقعا فساد در کارگزاری ها مشهود است.ومردم بدبخت با انجام معاملات سود هنگفت را نصیب کارگزاریها می کنند .کارگزاری ها مثل طلا فروشها معامله میکنند برا هرگرم ۲۰درصد اجرت ۹درصد مالیات ۷درصد ثود در صورتی که برای جمع کل مبلغ به صورت تصاعدی به جمع مبلغ اجرت می گیرند
سلام کارگزاری آگاه برای من کم کرده.
کار گزاری مفید ۱۰ میلیون تومان از حساب من کم کرده. تماس هم گرفتم ولی کسی پاسخگو نیست. لطفا پول به حساب مفید نریزید
وای از این همه بی عدالتی همیشه حق ضعیف پایمال میشه، این دقیقا مشکل من چهارشنبه هفته پیش ولپارس خریدیم ولی تا امروز که دوشنبه بوده هنوز از منفی در نیامده، آخه به کی بگیم دردمون خدا……
کارگزاری ایوارومعرفی کنید خیلی درصد کم میکن
کارگزاری مفیدخیلی کارمزدبالایی میگیره.