سندروم DRESS همین بیماری ناشناختهای که این روزها بر سر زبانها افتاده است؛ در واقع سندروم حساسیت به برخی از داروها است.
به گزارش کاماپرس به نقل از مدیکالنیوز، متخصصان پزشکی سندرم DRESS را بهعنوان یک واکنش حساسیت مفرط نوع ۴ طبقهبندی میکنند. این سندروم یک واکنش دارویی جدی است که پوست و سایر اندامها را تحتتأثیر قرار میدهد. طبق آمارهای منتشرشده جهانی، تنها ۱۰ درصد مبتلایان به این سندروم ممکن است که بمیرند.
از زمان انتشار خبر ابتلای ترانه علیدوستی، بازیگر زن ایرانی به این سندروم، برخی نگران ابتلا به آن و به دنبال شناخت درست این بیماری و علائم آن هستند؛ اما باید گفت جای برای نگرانی وجود ندارد، چراکه ابتلا سندروم DRESS تا حدودی غیرمعمول است.
طبق گزارشها تقریباً از هر ۱۰ هزار نفر در جهان ممکن است، یک فرد به این سندروم مبتلا شود. علائم نخستین این بیماری معمولاً بین ۲ تا ۶ هفته پس از اولین مواجهه فرد با دارو رخ میدهد.
طبق اطلاعات منتشرشده پزشکی، وقتی سیستم ایمنی بدن بیش از حد واکنش نشان میدهد، سلولهای T آزاد میشود و این امر در نهایت منجر به آزادی سیتوکینها است.
بیشتر بخوانید:
برخی از افراد زمانی که در معرض برخی از داروها قرار میگیرند، نخستین علائم را در پوست خود مشاهده میکنند؛ داروهای مانند:
- داروهای ضدتشنج
- داروهای ضدویروسی
- آنتیبیوتیکها
- زیلوپریم
- تثبیتکنندههای خلقوخو و داروهای ضدافسردگی
البته برخی از عوامل بیولوژیک نیز در ابتلا به این سندروم نقش دارد. عواملی مانند:
- مستعد بودن ژنتیکی در برابر سندرم DRESS
- ناتوانی کبد در تجزیه برخی داروها
- فعالشدن مجدد برخی ویروسها، مانند ویروس اپشتینبار (Epstein–Barr virus) یا ویروس هرپس سیمپلکس (HHV)
علائم سندرم DRESS
اگرچه مبتلایان به این سندرم علائم متفاوتی را تجربه کنند، اما برخی از علائم در این بیماران شبیه یکدیگر است؛ علائمی مانند:
- بثورات پوستی یا جوش
- لنفوسیتوز آتیپیک
- تورم غدد لنفاوی
- التهاب اندامهای داخلی
- تب بالاتر از ۳۸ درجه
- بزرگشدن غدد لنفاوی حداقل در دو محل
- درگیری حداقل یک اندام داخلی
درمان سندرم DRESS
تشخیص زودهنگام و قطع فوری دارو از مهمترین عوامل درمان این بیماری است. پس از آن، متخصصان شروع به مدیریت و تسکین علائم میکنند؛ تنظیم دمای بدن، تغذیه مناسب، مراقبت از زخم و کنترل عفونت نیز از موارد درمانی بعدی است.
طبق یک مقاله منتشر شده در سال ۲۰۲۰ میلادی، بسیاری از افراد مبتلا به سندرم DRESS پس از درمان کوتاهمدت بهبود مییابند و تنها برخی از این بیماران ممکن است زمان طولانی را برای بهبود سپری کنند. هرچند که به گفته محققان، راه طولانی برای شناخت این سندروم و جلوگیری از وقوع این واکنشهای غیرطبیعی در بدن در پیش است.
انتهای پیام