اصطلاح سوپرسونیک و هایپرسونیک هردو درباره سرعت هواپیما به کار میروند و هردو به سرعتی بیش از امواج صوتی اشاره دارند. این دو اصطلاح مفاهیمی تخمینی تیستند و به مقادیر دقیقی اشاره دارند که طبیعتاً با هم متفاوت است.
به گزارش کاماپرس، امواج صوتی در هوای خشک و در دمای 20 درجه سلسیوس، ۳۴۳ متر را در هر ثانیه میپیمایند. این مقدار را برابر با یک ماخ در نظر گرفتهاند و سرعت حرکت یک هواپیما را با این عدد میسنجند. از سال 1947 که یک خلبان ارتش آمریکا موفق به شکستن دیوار صوتی شد تاکنون بسیاری موفق به ثبت سرعتهایی برابر یا بیشتر از یک ماخ شدهاند. دو اصطلاح سوپرسونبک و هایپرسونیک به سرعتهای بیش از سرعت صوت اشاره دارند؛ اما اینکه هر یک دقیقاً چه مقدار بیشتر از سرعت صوت را تعریف میکنند موضوع این گزارش است
تفاوت سرعت سوپرسونیک و هایپرسونیک چیست؟
فرهنگستان زبان فارسی، سوپرسونیک را به «مافوق صوت» و هایپرسونیک را به «برین صوتی» برگردانده است. واژگان انتخابشده برای این سرعتها در هردو زبان نشان میدهد که هایپرسونیک به عددی بیشتر از سوپرسونیک اشاره دارد. اما این اختلاف چقدر است؟
در ناسا، سابسونیک به سرعتی کمتر از ۱ ماخ و ترنسونیک به سرعت برابر ۱ ماخ اطلاق میگردد. در سال ۱۹۴۷، چاک ییگر از نیروی هوایی ایالات متحده، با هدایت موشک بل ایکس-۱، با سرعت هزار و ۱۲۶ کیلومتر بر ساعت برای اولین بار از ۱ ماخ عبور کرد و به اصطلاح مافوق صوت یا سوپرسونیک مفهوم بخشید.
بیشتر بخوانید:
با وجود پیشرفت سریع صنعت هوانوردی، ییگر تنها ۶ سال بعد با سرعت ۲ هزار و ۶۵۵ کیلومتر بر ساعت، از عدد ۲ ماخ عبور کرده و رکورد پیشین خود را شکست. اما سرعت شگفت آور هایپرسونیک با این مقادیر فاصله زیادی دارد.
طبق گزارش موزه ملی هوا و فضای اسمیتسونین، ایالات متحده در آزمایش «بامپر»، با یک موشک جنگ جهانی دوم به نام وی۲، برای اولین بار از ۵ ماخ عبور کرد. این عدد معادل ۸ هزار ۲۸۸ کیلومتر بر ساعت و بیش از پنج برابر سرعت صوت است.
در دهههای اخیر، پرواز هایپرسونیک، تمرکز عمده ناسا را به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۰۴ این موسسه با یک «اسکرم جت» موفق شد به ۹.۶ ماخ معادل ۱۱ هزار و ۲۶۵ کیلومتر بر ساعت برسد و رکورد جهانی سرعت را بشکند.
انتهای پیام
سلام گوگل یعنی دایرة المعارف همه علوم