کنور شرکت آلمانی سازنده مواد غذای، چاشنی و نوشیدنی است. نام تجاری این شرکت در سال ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۸ خورشیدی) توسط شرکت انگلیسی-هلندی یونیلور خریداری شد، در همان زمانی که یونیلور شرکت بست فود (بهترین غذا) را خریداری کرد.
به گزارش کاماپرس، شرکت کنور در سال ۱۸۳۸ میلادی (۱۲۱۶ خورشیدی) به دست هاینریش تئودور بنیاد شد. مرکز کاری این شرکت در شهر هایلبرون، آلمان است. کالاهای این شرکت پیش با نام تجاری لیپتون به فروش میرسیدند. شرکت آلمانی موادغذایی «کنور» در نظر دارد نام سس سالاد تند خود را که از محبوبیت بسیار زیادی نیز برخوردار است تغییر دهد. این شرکت که یکی از معروفترین شرکتهای مواد غذایی آلمان است اعلام کرد به خاطر معنای تلویحی نژادپرستانه نام این محصول خود را تغییر خواهد داد.
هفتهنامه آلمانی «بیلد ام سونتاگ» گزارش کرد که شرکت مواد غذایی کنور نام محصول «زیگوئنر سس» یا «جیپسی سس» را به «سس پاپریکا به سبک مجارستانی» تغییر خواهد داد. شرکت یونیلور، گروه بینالمللی کالاهای مصرفی که صاحب شرکت کنور است، گفت: «از آنجا که ممکن است کلمه «جیپسی» به معنای «کولی» برداشت شود و بار معنایی منفی داشته باشد، ما تصمیم گرفتهایم نام جدیدی برای سس شرکت کنور انتخاب کنیم.» این سس تند محبوب که در سبد مصرف اصلی بسیاری از خانوادههای آلمانی جای دارد طی چند هفته آینده با نام جدید خود در سوپرمارکتها در سراسر کشور عرضه خواهد شد. خبرگزاری «دپآ» آلمان گزارش داد، گروههای فعال حقوق مدنی سالها خواستار تغییر نام این برند شده بودند، اما در سال ۲۰۱۳ شرکت کنور این تقاضا را رد کرده بود. به دنبال بحث و جدلهای اخیر بینالمللی درباره نژادپرستی، به خصوص در ایالات متحده که شرکتهای بزرگ آمریکایی نیز در واکنش به نگرانیها درباره برچسبزدنهای نژادی، بسیاری از نامهای مرسوم را تغییر دادند، شرکت کنور نیز تصمیم گرفت نام این برند سس را عوض کند. زیگوئنر یک اصطلاح تحقیرآمیز در زبان آلمانی است که برای نامیدن اقلیتهای روما و سینیتی مورد استفاده قرار میگرفت. آنها قرنها در بسیاری از کشورهای اروپایی زندگی کردهاند. خاستگاه سینیتی و روما شمال غرب هند است.
به گزارش دنیای اقتصاد، آنها حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ سال پیش به شکل گروهی به اروپا مهاجرت کردند. اقلیت سینیتی که یک گروه کوچک روماها را تشکیل میدهد، به مناطق آلمانیزبان مانند آلمان، اتریش و سوئیس مهاجرت کردند. این مردم که در شرق و جنوب شرق اروپا سکونت اختیار کرده بودند و حدود یک قرن پیش به آلمان آمدند، خود را «روما» مینامند. سینیتی و روما قرنهای متمادی مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند و هنوز هم در اروپا مورد تبعیض واقع میشوند. آنها غالبا زیر خط فقر و در حاشیههای شهرها زندگی میکنند و به تحصیلات برابر، مشاغل یا فرصتهای پیشرفت دسترسی ندارند. بیش از ۱۰۰ سال است در آلمان، واژه «زیگوئنر سس» برای توصیف نوعی سس گوجه فرنگی تند به کار میرود که در آن از تکههای خرد شده فلفل دلمهای، پیاز، سرکه و ادویههایی مانند پاپریکا استفاده میشود. این سس بیشتر با گوشت سرو میشود. سازمانهای دفاع از حقوق اقلیتهای روما و سینیتی در آلمان مدتهاست خاطرنشان میکنند که سس حتی جزئی از غذاهای سنتی آنها نیست و سالها است که خواستار لغو این نام هستند. رومانی رز، رئیس شورای مرکزی روما و سینیتی آلمان، از تصمیم کنور برای استفادهنکردن از این واژه استقبال کرد. او به «بیلد ام سونتاگ» گفت: «مایه خوشحالی و مسرت است که شرکت کنور به اعتراض افراد زیادی واکنش نشان داد.» وی افزود: بیش از ماهیت تبعیضآمیز نام این سس، نگران نژادپرستی فزاینده علیه اقلیتها در آلمان بوده است.
وی خاطرنشان کرد که چگونه برخی از هواداران فوتبال در آلمان در طول مسابقات کلمات زیگوئنر یا «جود» به معنای یهودی را فریاد میزنند تا به بازیکنان یا هواداران تیمهای مقابل توهین کنند. در ماه ژوئن، سازمان دیدهبان ضدتبعیض آلمان اعلام کرد در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال قبل شکایات بیشتری درباره نژادپرستی دریافت کرده است. این سازمان اعلام کرد هزار و ۱۷۶ شکایت دریافت کرده است که در مقایسه با سال ۲۰۱۸ حدود ۱۰ درصد و نسبت به سال ۲۰۱۵ بیش از دو برابر افزایش را نشان میدهد. به تازگی تعداد حملات نژادپرستانه در آلمان افزایش چشمگیری یافته است.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام