مقایسه ارزش واقعی خودروهای مونتاژی چینی و داخلی با همتایان خارجی آنها به خوبی شکاف عمیق قیمت و ارزش اتومبیل در ایران را نشان میدهد. مردم کشور با پرداخت چندصد میلیونی امکان خرید خودرو اقتصادی تولید داخل با کیفیت حداقلی را دارند، در حالی که با مقدار دلاری این پولها میتوان در کشورهای خارجی بهترین خودروها را از برندهای معروف خریداری کرد.
به گزارش کاماپرس، بازار خودروی ایران، چه در بخش مونتاژی و چه داخلی، از یک شکاف ارزش و قیمت بزرگی رنج میبرد. شکاف ارزش و قیمت، درخصوص خودروهای مونتاژی بیشتر به چشم میخورد و درباره تولیدات داخلی، کمتر لمس میشود.
اخبار مرتبط را بخوانید:
- دست پر هرمس در سامانه یکپارچه / 7 خودرو از برندهای محبوب کره ای
- 4 خودرو جذاب در 4 رده قیمتی با شرایط خرید اقساطی
فرض کنید، برای خرید یک خودرو مونتاژی نه چندان مناسب از یک برند ناشناخته، باید بالای 2 میلیارد تومان هزینه کنید. اما آیا معادل مبلغ پرداختی، ارزشی دریافت خواهید کرد؟ به منظور پاسخ به این سوال بهتر است، قیمت چند خودرو مونتاژی داخلی و خارجی را مقایسه کنیم.
در خارج با پول 207 میتوان هیوندای آی10 خرید
به گزارش دنیای اقتصاد، قیمت بازاری اکستریم وی ایکس، 4 میلیارد و 700 میلیون تومان است. با احتساب دلار 93 هزار تومانی، قیمت این خودرو معادل 50 هزار و 538 دلار خواهد بود. حال ببینیم چه خودروهایی از برندهای معتبر خارجی با این قیمت قابل خریداری است.
با کمتر از این مقدار پول، میتوان خودرویی از برند بی ام و یا بنز خریداری کرد. مثلا قیمت بی ام و ایکس1 یا مرسدس بنز جی ال آ چیزی حول و حوش، 40 هزار تا 45 هزار دلار است. امکانات ایمنی، رفاهی و ساختار این خودروها با اکستریم وی ایکس قابل مقایسه نیست. هر چند، اکستریم دارای امکانات زیادی است، اما از لحاظ کیفی و ساختاری باز هم در ردههای پایینتر از بنز و بی ام و قرار میگیرد.
با مقایسه بیشتر، موضوع برایتان روشنتر خواهد شد. چری آریزو تی5 با قیمتی حول و حوش 15 هزار و 419 دلار در ایران به فروش میرسد. در خارج از ایران، با بودجه 14 تا 16 هزار دلاری، امکان خرید تویوتا کرولا، هوندا سیویک و مزدا3 وجود دارد. خودروهایی که به مراتب از چری، خوش ساختتر هستند و به قطعات و امکانات باکیفیت و تکنولوژی پیشرفتهتری مجهز شدهاند.
درخصوص خودروهای داخلی، چنین شکافی صدق میکند، منتهی نسبت به مونتاژیها کمتر است. مثلا، روز گذشته پژو 207 دندهای تی یو 5 با قیمت 830 میلیون تومان خرید و فروش شد. اگر این مقدار را معادل سازی کنیم، 8 هزار و 925 دلار میشود. با این مقدار، امکان خرید دچیا ساندرو، سوزوکی سلریو و حتی مدلهای جدید هیوندای آی10 وجود دارد. این خودروها از نظر ایمنی و کیفیت و همچنین تکنولوژی بهتر از 207 هستند.
اما چرا این شکاف ایجاد شده است؟
پایه این شکاف قیمتی و ارزشی را باید در ساختار انحصاری بازار خودروی ایران جست و جو کرد. بازار خودروی ایران، در دست یک گروه خودروساز مشخص و شرکتهای مونتاژکننده برندهای چینی است. مونتاژکنندهها قیمت را بدون در نظر گرفتن ارزش واقعی و صرفا با توجه به توان پرداخت حداکثری متقاضیان، تعیین میکنند.
محدودیت واردات کاملا به نفع مونتاژکنندهها شده است و برای آنها ارزش افزوده زیادی دارد. این مجموعهها عملا نگران از دست دادن بازار نیستند، چون رقیب مهم و اساسی وجود ندارد که با آنها رقابت کند.
در مورد خودروهای تولید داخل هم این مورد وجود دارد، اما برنده این شکاف، تولیدکنندگان خودروهای داخلی نیستند. در این مورد، دلالان و واسطه گران نفع میبرند. هر چند که دوره نفع بری این گروهها به سرآمده است، چون قیمت خودروهای داخلی به سقف نزدیک شده است و متقاضیان این مدل خودروها توان پرداخت بیشتر ندارند.
انتهای پیام