کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت اعلام کرده است که واکسن کرونا فایزر و مدرنا هم می توانند وارد کشور شوند؛ فقط در آمریکا تولید نشده باشند. به این ترتیب راه برای واردات واکسن های فایزر و مدرنا از کشورهایی همچون آلمان، ایرلند، بلژیک ، فرانسه و اسپانیه به ایران باز شده است.
به گزارش کاماپرس، کیانوش جهانپور در توئیت خود آورده و غیرمستقیم گفته که اگرچه ما نمی توانیم از انگلیس و آمریکا واکسن وارد کنیم، ولی توانستیم آسترازنکا را از تولیدکننده های خارجی دیگر، به جز انگلیس بخریم و به مردم تزریق کنیم.
حالا با این حرف جدید او، دو واکسن معتبر دیگر هم می توانند وارد سبد دارویی کشور ما شوند: واکسن فایزر- بیونتیک و واکسن مدرنا که به ترتیب 95 و 92 درصد ایمنی در بدن ایجاد می کنند.
هفت صبح در این باره نوشت: بررسی ما این طور نشان می دهد که ایران می تواند این واکسن ها را از آلمان، ایرلند، فرانسه، اسپانیا و به زودی سنگاپور و بلژیک تهیه کند تا سرعت تزریق واکسن سرعت بیشتری بگیرد.
امکان واردات واکسن فایزر – بیونتیک از اروپا و آسیا
این را احتمالا شنیده اید که واکسن فایزر- بیونتیک محصول همکاری یک شرکت آمریکایی و آلمانی با یکدیگر است. دفتر اصلی شرکت فایزر در آمریکاست. ولی این شرکت چهار سایت تولید در آمریکا و اروپا هم دارد. از آن طرف بیونتیک هم شرکتی آلمانی است که خطوط تولید مختلفی برای آن در کشورهای مختلف اروپایی ثبت شده. واکسن فایزر- بیونتيک محصول کشورهای اروپایی و آمریکا با یکدیگر است.
حتی یک شرکت چینی هم مجوز توزیع و تولید آن را خریده است که هنوز شروع به کار نکرده. مرحله شبیه سازی مولکولی در بخش اول تولید واکسن ابتدا در آمریکا هدایت و رهبری می شد. استیج دوم آن، کاری است که هم در آلمان و هم در آمریکا انجام می شود. استیج سوم ساخت واکسن هم کاری است که آن را هم در کارخانه ای نزدیک میشیگان و هم در شهری در بلژیک انجام میدهند.
این مرحله همان قسمت پر کردن ویال ها و انجماد آنهاست. از آن طرف سرنگ های این واکسن در ماربورگ آلمان تولید می شوند. همین سال پیش بود که ماربورگ در صد کیلومتری فرانکفورت بازگشایی شد. فایزر- بیونتیک برای تامین زنجیره توزیع در این مدت شرکت های زیادی را در اروپا مستقر کرده.
برای مثال یک کارخانه در آلمان و دیگری در سوئیس برای تولید واکسن فایزر- بیونتیک مشغول به کار شده اند که مراحل مختلفی از تولید را انجام می دهند ولی کامل ترین مجموعه در ایرلند است. ایرلند یکی از آخرین کشورهایی بوده که به صف تولید این واکسن پیوسته و تا سال 2021 قرار است بخش زیادی از واکسن های دنیا از همین برند در دوبلین تامین شود.
البته نخست وزیر کرواسی هم اخیرا گفته که بخشی از مواد واکسن فایزر قرار است در کشور آنها ساخته شود. اوگور شاهین، مدیرعامل بیونتیک کمی قبل خبر داده بود که در حال بررسی این هستند که تولید این واکسن در آفریقا را شروع کنند.
از آن طرف اردیبهشت ماه سایت های خبری انگلیسی زبان خبر دادند که قرار است یک سایت تولیدی این واکسن در سنگاپور هم افتتاح شود و در سال 2023 به مرحله تولید خواهد رسید. با این حساب اگر قرار باشد وزارت بهداشت امسال فایزر بیاورد، می تواند هر واکسن را به قیمت رسمی 19.5 دلار از آلمان، ایرلند و بلژیک به کشور وارد کند.
مدرنا از اسپانیا و فرانسه
بخش زیادی از مراحل اولیه ساخت مدرنا در ماساچوست آمریکا انجام شده ولی یک شرکت دارویی دیگر در ویسپ سوئیس هم بخش دیگر کار را در دست داشته است. مدرنا اولین شرکتی بود که همان استراتژی واکسن فایزر را برای مقابله با کرونا به کار بست.
در تمام این مدت، سایت های جدید تولید داروی جدید، مدرنا را از پیش هم بزرگ تر کرده است. مثلا یک کارخانه به اسم شرکت دارویی رووی در مادرید اسپانیا خط تولید پرکردن ویالها و بسته بندی آن را درست کرده.
همین دو روز پیش مدرنابا کانادا قرارداد بست که یک کارخانه تولید واکسن از این برند آنجا راه اندازی کند و البته که این دومین قرارداد دولت کانادا در سه ماه گذشته بود. تا الان یک شرکت دارویی دیگر در فرانسه هم به اسم رسی فارم،همان کار پر کردن و کارهای نهایی این واکسن را انجام می دهد.
روز سه شنبه درخواست برای دز تقویت کننده و گسترش انواع عفونی بیشتر تقاضا برای محصولات فایزر و مدرنا را افزایش داد و همین موضوع باعث شد که قیمت قرارداد مدرنا در هر دز به ۲۵ .۵ دلار آمریکا برسد. با صادر شدن مجوز غیررسمی برای وارد کردن مدرنا، اسپانیا و فرانسه حالا می توانند گزینه های جدی ایران برای واردات مدرنا باشند.
مشروح این گزارش را در روزنامه هفت صبح پنجشنبه 21 مرداد 1400 بخوانید.
انتهای پیام