صنعت ساختمانی کشور به کمک 53 درصد از مهاجران افغانستانی پیش میرود، اما حالا با اخراج تعداد زیادی از آنها، پروژههای ساخت و ساز با کمبود نیرو و مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.
به گزارش کاماپرس، صنعت ساخت و ساز در کشور، از 1400 به بعد با بحرانهای زیادی مواجه بود و همین باعث شد تا میزان عرضه مسکن یک سوم تقاضای بازار باشد. به اعتقاد خیلی از کارفرمایان ساختمانی، نبود برنامه ریزی در جذب مهاجران و حالا اخراج ناگهانی آنها، باعث افزایش مشکلات حوزه ساخت و ساز خواهد شد.
اخبار مرتبط را بخوانید:
- چرا استفاده از تیرآهن هاش در ساخت و ساز به صرفه است؟
- درخت کشی آسان تر شد / اجاره درخت برای پایان کار ساخت و سازها
تصمیماتی که تبعات آن دامن مردم کشور را میگیرد
به گزارش شرق، روز گذشته مالک حسینی، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در نشست خبری آمار اخراج مهاجران افغانستانی را ارائه داد. طبق این آمار، در این 18 روز فقط 700 هزار افغانستانی از کشور اخراج شدند و هنوز 5 میلیون افغانی دیگر در کشور زندگی میکنند که در بازار غیررسمی فعالیت دارند. لازم به ذکر است که 57 درصد از بازار کار ایران در اختیار مشاغل غیررسمی است.
اخراج این تعداد افغانستانی در کشور بعد از گشت و گریزهای فراوان یا در مکانهای عمومی یا در محل کار آنها اتفاق افتاد. بعد از دستگیریهای متعدد و بدون اطلاع قبلی، خیلی از مهاجران افغانستانی دیگر در محل کار خود حضور پیدا نمیکنند و عملا باعث توقف کارهای مختلف، به خصوص ساخت و ساز، شدهاند.
این اتفاق در حالی رخ داده که اوضاع ساخت و ساز در کشور مطلوب نیست و انجمن صنعت ساختمان در خصوص این مدل اقدامات گلایه دارد. طبق گزارش مرکز آمار ایران، تعداد پروانههای ساختمانی در حدفاصل بهار 1402 تا بهار 1403، از 15 هزار و 807 پروانه به 12 هزار و 311 پروانه کاهش پیدا کرده است. این میزان کاهش ساخت و ساز، باعث شده تا هم بازار مسکن توان پاسخگویی به تقاضا را نداشته باشد و هم تورم در این بخش بیداد کند.
گلایه انجمن صنعت ساختمان از تصمیمات دولتی
در کنار کاهش ساخت و ساز، از دست رفتن تعداد زیادی از نیروی کار ارزان این بخش، بدون هماهنگی قبلی با ذی نفعان و در نظر گرفتن شرایط آنها باعث وخامت بیشتر اوضاع خواهد شد. این اقدامات باعث شده تا انجمن صنعت ساختمان بیانیهای با این محتوا صادر کند:
«بنا به هر دلیل، تصمیمگیران به دلیل برخی مسائل امنیتی دست به اخراج گسترده اتباع خارجی بهویژه افغانستانی زدهاند، اما روند کنونی آنهم بدون هماهنگی با ذینفعان این حوزه تا به این لحظه آسیبهایی جدی به این صنعت وارده کرده که اثرات و تبعات آن در میانمدت خود را نمایان خواهد کرد. انجمن صنعت ساختمان نیز ضمن حمایت از این تصمیم در ابعاد کلان قضیه، معتقد است که بهتر بود با ارائه فرصتی به صنایع وابسته به نیروی کار خارجی یا سپردن مسئولیت به ذینفعان، این حرکت ساماندهی میشد.
تاوان اشتباه گذشته برای بازکردن مرزها و ورود سیلوار افغانستانیها به کشور و ورود آنها به مشاغل گوناگون ازجمله ساختوساز را درحالحاضر تولیدگران میدهند. این در حالی است که انتظار همه برای بازسازی کشور نیز از تولیدگران و توسعهگران کشور است. نباید پای تولیدگران و توسعهگران کشور را بست و آنها را به میدان مسابقه فرستاد.
ما در انجمن صنعت ساختمان، برای مدیریت و ساماندهی اتباع خارجی که در مشاغل گوناگون مشغولاند، طرح ساماندهی پیشنهاد داریم که مطابق الگوهای جهانی بتوان از این نیروی کار بهره ببریم. اگر معتقدیم که کشور دائم در حال پیرشدن است و در آینده میانگین سنی ایران به سمت پیرترشدن در حرکت است، یک راه آن استفاده از نیروی کار جوان اتباع خارجی با ساماندهی مناسب است.»
نظر فعالان مدنی درباره تصمیم ناگهانی اخراج کارگران افغانستانی
خیلی از فعالان مدنی این مدل اخراج افغانستانیها را کاری غیراخلاقی و پرهزینه برای ایران میدانند. اکبر شوکت، رئیس انجمن کارگران ساختمانی کشور، در گفت و گویی که در این خصوص با شرق داشته، اعلام کرده است که نبود برنامه ریزی درست در فرآیند جذب مهاجران یا ساماندهی پناهندگان باعث شکل گیری بسیاری از معضلات در روزهای گذشته شده است.
در حالی که ایران هم مانند دیگر کشورهای جهان میتوانست با ایجاد سامانههایی برای جذب مهاجران و استفاده از تخصص و مهارتهای آنها و برنامه جذب مهاجران در هر تخصص زمینه جبران کمبود نیروی کارآمد و بهبود عملکرد بازار کار را فراهم کند.
انتهای پیام