ارتقای موتور (پیشرانه) خودرو، یک الزام فنی برای هماهنگی با محیط زیست، کاهش مصرف سوخت و افزایش توان پیشرانه محسوب میشود. در سالهای قبل، ارتقای پیشرانه در ایران نیاز به شریک خارجی داشت.
به گزارش کاماپرس، بر همین اساس، ایران در تولید پیشرانه GDI (Gasoline direct injection) یا همان «تزریق مستقیم سوخت»، نیاز به کمک شرکتهای خارجی داشت.
در GDI سوخت به شکل مستقیم وارد محفظه احتراق میشود؛ یعنی بدون واسطه. این نحوه تزریق به محفظه احتراق، کمک میکند تا میزان مصرف سوخت کاهش و راندمان خودرو افزایش یابد؛ ضمن اینکه پیشرانه هم با بنزین کار میکند و هم با گاز.
آلمانیها که از سال ۱۹۲۵ از نوع ابتدایی این فناوری برخوردار بودند، پیش از سال ۱۳۹۷ از طریق شرکت ماهله، با ایران خودرو وارد همکاری شدند تا خودروهای ایرانی به GDI مجهز شوند.
از سال ۱۳۹۷ که تحریمها علیه اقتصاد ایران بازگشت، ماهله از ایران خارج و شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو (ایپکو) کار را به دست گرفت.
مختصات کاربردی پیشرانه GDI
پلتفرمی که ماهله و شرکتهای خارجی در زمینه تولید پیشرانههای سه و چهار سیلندر در ایران نصب کردند، کمک کرد تا ایران خودرو بتواند پیشرانههای GDI را در خط تحقیق و توسعه قرار دهد. GDI پیشرانهای است که به صورت سه سیلندر و چهار سیلندر بر روی خودروها سوار میشود.
نوع سه سیلندر بر روی خودروهای شهری کوچک (اقتصادی) و خودروهای خانوادگی شهری (معمولی) سوار میشود. پیشرانه GDI سه سیلندر جمع و جور است و در نتیجه به کاهش وزن خودرو، کاهش اندازه بدنه خودروهای اقتصادی، کاهش انتشار گازهای سمی، بهینهسازی مصرف سوخت، افزایش حجم پیشرانه (حجم موتور) و افزایش توان پیشرانه کمک میکند.
GDI ایران خودرو انواع مختلفی دارد که آنها را با نامهای IK3 (سه سیلندر) و EF7+ TC (چهار سیلندر) میشناسیم. با توجه به اینکه خودروهای ایرانی، در زمینه احتراق سوخت در محفظه احتراق، مصرف بالایی را دارند، لازم بود که پیشرانه GDI به گونهای بهینه شود که مصرف سوخت بر روی انواع IK3 و EF7+ TC کاهش یابد.
اما یافته مرکز پژوهشهای مجلس، نشان میدهد که مصرف بنزینِ خودروهای ایرانی حدود ۳ برابر استاندارد جهانی است. به گواه این پژوهش، در سه دهه گذشته مصرف بنزین ایرانیها ۲۶۵ درصد رشد کرده است. در مقابل برخی کشورها مانند ترکیه و آلمان مصرف خود را کاهش داده اند.
بیشتر بخوانید:
از سوی دیگر، کیفیت سوخت، به دلیل بالا بودن گوگرد و پایین بودن اکتان، بسیار نازل است. آثار سوزاندن این سوخت در خودروهای پرمصرف، به شکل انتشار دوده و افزایش ذرات معلق مشاهده میشود.
در این شرایط، پیشرانه GDI ایران خودرو استاندارد آلودگی یورو ۶ را عرضه میکند تا خودرو با محیط زیست هماهنگ شود و آثار آلایندگی بنزین را تعدیل کند. البته این فناوری بر روی برخی از انواع پیشرانههای GDI در حال توسعه و تحقیق است تا کارایی و هماهنگ شدن آن به محیط زیست افزایش یابد.
انتهای پیام
مرتبط با : ایران خودرو