مدیرعامل ایران تلنت، چهار راهکار خروج از بحران منابع انسانی را به کارآفرینان معرفی کرد.
آسیه حاتمی، در دهمین دورهمی دوستانه مدیران میتاپس که به مناسبت شب یلدا برگزار شد، ضمن تاکید بر چالش مدیران شرکتها برای جذب نیروی انسانی گفت: شرکتهایی که از این بحران گذر کردهاند، 4 ویژگی ممتاز در بخش منابع انسانی دارند. اولین ویژگی برخورداری از قدرت شناسایی پتانسیلها، انگیزهها و مهارتهای نرم افراد است. شرکتها معمولا به دنبال جذب نیروی متخصص و باتجربه هستند؛ در حالیکه اگر به جای تخصص و تجربه روی انگیزهها و مهارتهای نرم سرمایهگذاری کنند، به سرانجام بهتری میرسند. دو دهه پیش که شرکتهای خارجی در ایران فعال بودند، آنها برخلاف اکثر شرکتهای ایرانی، نیروهای مستعد را جذب میکردند و آموزش میدادند. بعد از سختتر شدن تحریمها و خروج خارجیها از ایران، همان نیروهای آموزشدیده در بازار کار ایران به نیروهای توانمندی تبدیل شدند که مسئولیتهای بزرگی را برعهده گرفتند. بخش منابع انسانی باید توانایی شناسایی پتانسیل افراد را داشته باشد و با ارائه آموزشهای لازم، آنها را به نیروهای ماهر تبدیل کند.
آسیه حاتمی / مدیرعامل ایران تلنت
حاتمی افزود: نکته دیگر بررسی میزان سازگاری افراد با فرهنگ سازمان است. شاید شما افرادی را پیدا کنید که تخصص دارند اما با فرهنگ سازمانیتان سازگار نیستند. این افراد نمیتوانند مفید و موثر باشند. بخش منابع انسانی باید ویژگیهای فرهنگی سازمان خود را به خوبی بشناسد و بر اساس این ویژگیها، نسبت به جذب افراد اقدام کند.
از نظر این کارشناس بازار کار، دومین ویژگی بخش منابع انسانی در شرکتهای موفق، توانایی بازیسازی و طراحی پلههای کوتاه برای رشد کردن افراد است. حاتمی در توضیح این ویژگی گفت: آمارها نشان میدهند که افراد در شرکتها به صورت میانگین به مدت 2 سال ماندگار هستند. بخش منابع انسانی باید برای افراد مسیری طراحی کند که طی این دو سال، رفته رفته رشد کنند و با یادگیری مهارتهای جدید، نقشهای موثرتری برعهده بگیرند. وقتی سازمان بداند یک فرد، 2 تا نهایتا 5 سال در مجموعه میماند، برای همین بازه زمانی، روی فرد سرمایهگذاری میکند. ما باید برنامهریزی کنیم که در این دو سال، چه چیزهایی به نیروی انسانی آموزش دهیم و در مقابل چه انتظاری از او داشته باشیم.
وی ادامه داد: قرار گرفتن قویترین فروشندهها در بخش منابع انسانی سومین ویژگی شرکتهای موفق است. ما باید بپذیریم افرادی که در سازمانمان کار میکنند، مشتریان ما هستند. فضای کار در مقایسه با گذشته تفاوتهای زیادی کرده است. نیروی انسانی مثل گذشته، به صورت مطلق دستورها و قوانین سازمان را نمیپذیرد، بلکه باید منطق و روش سازمان را فهم کند. ما باید افراد را نسبت به روشها و قوانین سازمان خودمان قانع کنیم و به بیان دیگر شرایط سازمانمان را به آنها بفروشیم. این تنها روشی است که به ما کمک میکند تا افراد را با سازمان خودمان همراستا کنیم. برخلاف گذشته نمیتوان انتظار داشت که لزوما افراد خودشان را با قوانین سازمان سازگار کنند.
حاتمی خاطر نشان کرد: دارا بودن قدرت تحلیل دادهها، ویژگی چهارم بخش منابع انسانی در شرکتهای موفق است. ما همواره از نرمافزارهای مختلف برای شناسایی بازار و فرایندها استفاده میکنیم و با تکیه بر دادهها نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصتها و موانع رشد را شناسایی میکنیم. با این حال کمتر پیش میآید با نگاه دادهمحور به منابع انسانی نگاه کنیم. در بخش منابع انسانی باید درباره اولویتهای مهمی تصمیمگیری شود؛ به عنوان مثال مدیران منابع انسانی باید تصمیم بگیرند بودجه آموزش را چگونه تخصیص دهند تا بخشهای تولید، فروش و یا توسعه بازار، متناسب با نیاز شرکت رشد کنند. این تصمیمسازیها اگر بر پایه دادهها انجام شود، به نتایج درخشانتری ختم میشوند.
مدیرعامل ایرانتلنت در بخش دیگری از سخنرانی خود به دائمی بودن مشکل نیروی انسانی در شرکتها اشاره کرد و گفت: مدیران شرکتها در سالهای گذشته با چالشهای متنوعی از جمله نوسان نرخ ارز، مدیریت نقدینگی، جلب رضایت تأمینکنندگان و مشتریان، فضای رقابتی شدید، سیاستگذاریهای دولت و قوانین متغیر دست و پنجه نرم کردهاند و هر یک را به نحوی از سر گذراندهاند، اما آنچه همیشه وجود داشته، مساله نیروی انسانی بوده است. حالا این مشکل دوچندان شده است چراکه مدیران همزمان با رکورد شدید در بازار و بحران نیروی انسانی مواجه هستند.
حاتمی افزود: بسیاری از مدیران با نقل جملههایی مانند اینکه «آدمها دیگر انگیزه ندارند»، «نسل جدید تمایلی به کار کردن ندارد»، «نیروهای انسانی درست کار نمیکنند» و «جوانها انتظار دارند بعد از دو سال، مدیر شوند» چالشی که در فرایند جذب نیروی انسانی دارند را روایت میکنند. بسیاری از آنها اعلام میکنند در اکثر مواقع شرکتها پروژه، سرمایه و استراتژی لازم را دارند اما بخش منابع انسانی نتوانسته نیروی مناسب برای اجرای پروژه را جذب کند. این مساله نه فقط در سطح کارگری و کارشناسی، بلکه در سطح مدیر ارشد نیز وجود دارد.
مدیرعامل ایرانتلنت با تاکید بر نقش مدیران در رفع چالش منابع انسانی پیشنهاد کرد: همانطور که برای ارتباط با مشتریان کلیدیمان از باهوشترین افراد سازمان استفاده میکنیم، در بخش منابع انسانی نیز از نوابغ مجموعهمان بهره بگیریم. بخش منابع انسانی به اندازهای مهم است که گاه خودمان باید وارد گود شویم و استراتژی جذب نیرو را طراحی کنیم. مدیران ارشد شرکتها وقتی قرار است با دولت یا یک سرمایهگذار مهم تعامل کنند، خودشان دست به کار میشوند، در برخی مواقع لازم است در بخش منابع انسانی نیز همین نقش را برعهده بگیرند و بار مسئولیت را به دوش بکشند.
میتاپس، سلسله نشستهای دوستانه کارآفرینان و فعالان بازار است که از 9 سال پیش فعالیت خود را آغاز کرده است. چهارشنبه 28 آذرماه و در آستانه شب یلدا، دهمین دورهمی این مجموعه برگزار شد.
انتهای پیام
مرتبط با : ایران تلنت