وضعیت اقتصادی کشور وخیم شده است تا جایی که یکی از فعالان اقتصادی نرخ دلار را برای سال 1404 حدودا 80 هزار تومان پیش بینی کرده است. به گفته این فعال اقتصادی بعید نیست که با تداوم شرایط، نرخ دلار در میانه سال 1404 از کانال 100 هزار تومانی عبور کند.
به گزارش کاماپرس، اصغر سمیعی، کارشناس بازار ارز، درباره وضعیت اقتصادی کشور و پیش بینی قیمت دلار بیان کرده است که عامل اصلی رشد نرخ دلار تفاوت معنادار بین نرخ تورم کشور ما و کشورهای حوزه دلار است. رشد نقدینگی هم این شرایط را عقب میبرد. بررسی حجم نقدینگی دولتهای مختلف به خوبی بیانگر این است که کنترل اوضاع و قیمت دلار با تزریق بیشتر ارز به بازار امکان پذیر نیست. طبق اطلاعات منتشر شده از بانک مرکزی و دیگر نهادهای رسمی، میزان حجم نقدینگی در آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان حدودا 9 هزار میلیارد تومان بود. رشد سریع نقدینگی و رسیدن آن به 9 همت در دولت جدید، باعث شده تا دلار و کالاهای اساسی افزایش قیمت را تجربه کنند.
بیشتر بخوانید:
- تتر بخریم یا دلار کاغذی؟ سوددهی کدام بیشتر است؟
- احتمال ریزش قیمت دلار در بازار تهران
- قیمت روز موبایل
- قیمت روز اجاره خودرو
سیاستهای غلط کشور را به عقب میکشاند!
برخی از سیاستهای غلط و تصمیمات نادرست هم به وخامت بیشتر اوضاع دامن میزند. در این میان میتوان بازارهای ارزی که با اسمهای مختلف در حال فعالیت هستند و چند نرخی کردن ارز هستند را نام برد. این قبیل تصمیمات نه تنها باعث کنترل شرایط و ثبات قیمت دلار نمیشود، بلکه رانت و فساد ارزی را هم رواج میدهد. سیاستهای ارزی غلط باعث شده تا دلالان و صرافان غیررسمی و همچنین رانت خواران امتیازات ویژهای بگیرند و در این آشفته بازار سود به دست آورند. اما فعالان رسمی و خرد بازار ارز هیچ بهرهای نداشته باشند و حتی از فعالیت عادی خود هم محروم شوند.
رفع تحریم باعث کنترل قیمت دلار میشود؟
حال با توجه به این مسائل و شرایط بیان شده، بعضی بر این باورند که با رفع تحریم و آزادسازی فعالیت تجاری، این قبیل مشکلات خود به خود حل میشود. اما اینطور نیست! در واقع باید این گروه را متوجه کرد که با رفع تحریمها و آزادسازی فعالیت تجاری، سیاست تزریق ارز مازاد بر تقاضا به بازار تا یک مدت محدودی جوابگوی ثبات قیمتی دلار است. اما با توجه به شرایط وخیم اقتصادی، حجم نقدینگی و رانت و فساد در بازار ارزی، نمیتوان در میان مدت یا بلندمدت نرخ دلار را کنترل کرد. سمیعی در گفت و گو با نبض صنعت بیان کرد که شرایط بد اقتصادی تنها با عوض شدن کامل روشهای مسئولان اقتصادی و حذف قیمتهای دستوری و غیرواقعی، انحصارها، یارانههای غیرواقعی و همچنین رقابتی شدن اقتصاد بهبود پیدا خواهد کرد.
ذخیره کردن دلار کار درستی است؟
با توجه به اینکه شرایط اقتصادی وخیم است و اقدامات موثری هم از طرف دولت برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور وجود ندارد، برخی به سرمایه گذاری روی آوردهاند. اما سرمایه گذاری روی دلار به نفع هیچ شخصی نیست. در حال حاضر ذخیره کردن دلار فقط به بانک مرکزی کشورهای صاحب آن ارز سود میرساند.
وظیفه دولت برای بهبود شرایط چیست؟
در حال حاضر کمتر سرمایه داری به فکر استفاده از دارایی خود در بخش تولیدی و صنعتی است، چون سوددهی ندارد. اما دولت باید به فکر تشویق فعالیتهای تولیدی و محوری مثل کشاورزی، دامپروری و احداث کارخانههای صنعتی باشد و از این قبیل فعالیتها حمایت کند تا در بلندمدت به مردم و اقتصاد کشور سود برسد.
انتهای پیام