امروزه با پیشرفت فناوری انتظار مصرف کنندگان از محصولات عرضه شده در بازار نیز بالاتر رفته است. چندین مورد وجود دارد که ما را به سمت استفاده از خودرو های به روز سوق می دهد. نخست، این خودروها به تکنولوژی های نوین مجهز هستند که میتوانند ایمنی، بهره وری سوخت و کاهش آلودگی را بهبود بخشند. همچنین، خودروهای جدید معمولا دارای گارانتی و خدمات پس از فروش بهتری هستند که این مورد میتواند هزینههای تعمیر و نگهداری را به حداقل برساند.
کاماپرس در این گزارش 5 خودرو که دیگر ارزش خرید ندارند را معرفی میکند؛
1. موهاوی V8
یک خودروی شاسی بلند تولید شرکت کیا موتورز است. این خودرو در دسته خودروهای suv در سال ۲۰۰۸ معرفی و نسخه ۸ سیلندر آن در سال ۲۰۱۰ با حجم موتور ۴۶۲۷ سی سی و توان خروجی ۳۴۰ اسب بخار به بازار ایران وارد شد. این خودرو ابتدا به علت فضای بزرگ کابین و طراحی زیبا بدنه مورد استقابل خریداران ایرانی قرار گرفت. اما امروزه این خودرو به علت سیستم تعلیق خشک و مصرف سوخت بالا دیگر به بازار ایران وارد نمیشود و از محبوبیت کمتری برخوردار است.
2. سانتافه
خودروی تولیدی شرکت هیوندای که برای اولین بار در سال ۲۰۰۰ معرفی شد و به دنبال استقبال کم از این خودرو، نسل دوم آن در سال ۲۰۰۶ با یک موتور ۶ سیلندر و حجم ۲۷۰۰ سی سی معرفی شد. در سال ۲۰۰۷ نیز نسل دوم سانتافه به بازار ایران عرضه و نظر اکثر خریداران را به خود جلب کرد. اما این خودرو نیز نسبت به رقبای ژاپنی خود دارای طراحی داخلی نسبتا ضعیفتر و استهلاک فنی بالاتری است. طراحی سانتافه در مدل ۲۰۲۳ به طور قابل توجهی تغییر کرد که این تغییر از دید بسیاری از خریدران ضعیف بوده و ظاهر ماشین از لحاظ زیبایی افت پیدا کرده است.
3. وراکروزاین
ماشین یکی دیگر از خودروهای شاسی بلند تولید شده توسط شرکت هیوندای است. این خودرو در سال ۲۰۰۷ با هدف نسخه بهبود یافتهای از سانتافه معرفی شد. از مشخصات فنی این خودرو میتوان به موتور ۶ سیلندری با حجم ۱۷۷۸ سی سی و توان تولید ۲۶۴ اسب بخار قدرت اشاره کرد. این خودرو اولین بار در سال ۲۰۰۹ وارد بازار ایران شد و از همان ابتدا به علت طراحی بسیار زیبای کابین داخلی و قدرت بالا مورد استقبال قرار گرفت. اما به دلیل وجود معایبی از جمله هزینه بالای تعمیرات و نگهداری، تولید این خودرو در سال ۲۰۱۲ متوقف و نسخه ۷ نفره سانتافه از طرف شرکت هیوندای به عنوان جایگزین آن معرفی شد.
4. جنسیس
این ماشین یک خودروی سواری لوکس طراحی شده توسط شرکت هیوندای است. اولین نسخه این خودرو در سال ۲۰۰۸ با یک موتور ۶ سیلندر ۳۷۷۸ سی سی به تولید انبوه رسید و به بازار جهانی عرضه شد و در سال ۲۰۱۰ نیز برای اولین بار توسط شرکت آسان موتور به بازار ایران ورود کرد. از جمله مواردی که از نظر خریداران ایرانی نقطه ضعف این خودرو محسوب میشود، قیمت بالای آن نسبت به سایر رقبا و همچنین کمبود قطعات یدکی و ضعیف بودن خدمات پس از فروش آن است.
5. خودروهای تولید ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳
به طور کلی خودروهایی که بین ۱۰ تا ۱۵ سال کارکرد دارند به دلیل مستهلک شدن قطعات موتور، مصرف بالای سوخت، افزایش هزینه نگهداری و کمبود امکانات و آپشنها نسبت به خودروهای به روز دیگر مناسب خرید و استفاده نیستند. بهتر است از خرید این خودروها صرفنظر کنید.
انتهای پیام