یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سرمایهگذاری بانک ها در بازار سرمایه نقدینگی را افزایش میدهد، گفت: اینکار با هدف تقویت شاخص بورس و منفی نشدن سهام صورت میگیرد و به بخش واقعی اقتصاد نمیرسد.
به گزارش کاماپرس، پنجشنبه هفته گذشته، شورای عالی بورس در نشستی فوق العاده، آییننامهای را تصویب کرد که به موجب یکی از مفاد آن، ممنوعیت بانکها برای سرمایهگذاری در بورس برطرف میشد. در حالیکه این طرح با هدف کمک به سبز شدن تابلوی بورس صورت گرفته بود، اما به نظر میرسد ممکن است بازار سرمایه ایران را در آینده با چالشهایی همراه کند.
محمد امینیرعیا کارشناس اقتصادی، درباره این تصمیم شورای عالی بورس، گفت: هرگونه سرمایهگذاری بانک و هر اقدامی که باعث شود سمت راست ترازنامه آن افزایش یابد، مانند ارائه تسهیلات، سرمایه گذاری، شرکتداری (درقالب خرید سهام یا افزایش سرمایه شرکتهای زیر مجموعه) و ملک داری به معنای خلق پول است و باعث افزایش نقدینگی میشود چراکه در ابتدا سمت راست ترازنامه بانکها افزایش پیدا میکند، سپس در سمت چپ به سپرده تبدیل میشود و چون مجموع سپردهها، مجموع نقدینگی را تشکیل میدهد، تسهیلات دهی بانکها موجب افزایش نقدینگی میشود.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری بانکها نیز به همین صورت است، وقتی بانکی در حوزهای سرمایهگذاری میکند، این سرمایه گذاری سمت راست ترازنامه را افزایش میدهد و در سمت چپ ترازنامه نیز در حسابی که آن بانک سرمایه گذاری میکند، سپرده اضافه میشود این حساب میتواند، حساب کارگزار بورس یا هر حساب دیگری باشد.
امینی رعیا با اشاره به اثرات ترازنامه ای سرمایه گذاری بانک، گفت: سرمایه گذاری بانک باعث میشود دو طرف ترازنامه افزایش پیدا کند و چون مجموع سمت چپ ترازنامه معادل مجموع نقدینگی کل کشور است نقدینگی افزایش مییابد.
کمک به تولید یا خلق پول اضافه؟
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه وقتی نقدینگی افزایش پیدا کند و به سمت بخش واقعی اقتصادی نرود باعث تورم میشود، اظهار داشت: یک بخش از افزایش نقدینگی، تسهیلاتی است که بانکها ارائه میدهند این تسهیلات درصورتی که معوق شود یا به سمت تولید نرود یا صرف خرید ارز و طلا شود باعث خلق پول اضافه میشود اما در ازای آن بخش مولد اقتصاد رشدی نمیکند.
امینی رعیا با اشاره به اینکه سرمایه گذاری بانکها باعث تورم و رکود میشود ادامه داد: متأسفانه درصورتی که تسهیلات به بخش واقعی نرسد، تسهیلات را یک شخص دریافت کرده و صرف کارهای دیگر میکند اما هزینه اش را تمام جامعه باید پس بدهند.
تسهیلات، خرج سفته بازی میشود
محمد امینی رعایا در گفتوگوی خود با خبرگزاری مهر، با بیان اینکه به آسیبهای سرمایه گذاری بانکها در بورس، بیان داشت: سرمایه گذاری بانک در بورس نیز از همین جنس است و نقدینگی را افزایش میدهد چراکه این پول، قرار است صرف سفته بازی و خرید سهام عدهای شود و با هدف عدم افت شاخص و منفی نشدن سهام صورت میگیرد و به بخش واقعی اقتصاد نمیرسد.
این کارشناس اقتصادی بیان داشت: این پول تنها با این هدف به بورس تزریق خواهد شد که بعد از رشد شدید این بازار که بسیار سریعتر از بازارهای دیگر و غیرقابل تصور بود، بورس دچار افت شدید نشود. با این هدف، هم خلق پول صورت میگیرد و هم از طرف دیگر تولیدی اتفاق نمیافتد و تنها موجب زیان نکردن عدهای میشود که در بازار سهام بودهاند و سود چند برابری بردهاند.
وی ادامه داد: در این بین مردم دیگری نیز هستند که به تازگی وارد بازار سرمایه شدهاند و به دلیل اینکه ناآگاهانه وارد بورس شدند در این بازار زیان کردهاند اما این نباید منجر به اتخاذ تصمیمات اشتباه برای خرق نقدینگی شود چرا که تورم شدید ناشی از این خلق نقدینگی به کل جامعه تحمیل میشود؛ ضمن اینکه همین سهامدارانی که قرار است از آنها حمایت شود بعداً باید تورمهای شدیدی را تجربه کنند.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام