در دنیایی که اکثر مردم به اینترنت اعتیاد پیدا کردهاند، پنهان ماندن از نظارت دولتها کار بسیار سخت و تا حد زیادی غیرممکنی است. فنآوری در کشورهایی مانند چین به ابزار سرکوب تبدیل شده است.
به گزارش کاماپرس، کتاب «ما هماهنگ شدهایم» با تکیه بر مستندات، ارجاعات، گفتگوها و مدارک فراوان نشان میدهد که رهبران حزب کمونیست چین چگونه از ابزارهای فنآوری برای سلطه بیشتر بر مردم چین استفاده میکنند.
از کیک خامهای تا سلول انفرادی
استفاده روزافزون مردم از اپلیکیشنهای تلفن همراه، هرچند زندگی را سادهتر کرده است اما از سوی دیگر به حاکمان این اطلاعات را میدهد که بدانند هر فرد کجا هست؟ کجا میرود؟ چه میخورد؟ چه علاقمندیهایی داری و حتی در موتورهای جستجوگر دنبال چه اطلاعات و تصاویری میگردد؟
دوربینهایی که به ظاهر برای کنترل ترافیک در سطح شهرها نصب شدهاند این سیستم نظارتی را کاملتر میکنند و با تکیه بر جدیدترین فنآوریها به اسکن چهرهها و شناسایی تکتک افراد میپردازند.
در چنین فضایی اگر یک شهروند چینی در شبکههای اجتماعی چهره رهبر حزب کمونیست چین را به کیک خامهای تشبیه کند، به احتمال بسیار زیاد هفته بعد را در زندانهای این حزب، سپری خواهد کرد.
نویسنده کتاب ما هماهنگ شدهایم، شرح میدهد که مردم چین چطور تحت تاثیر «سامانه اعتبار اجتماعی» هستند و حتی خودشان به کامل شدن اطلاعات این سامانه کمک میکنند. شهروندان در این سامانه به خوب و بد تبدیل میشوند و متناسب با وضعیتی که در این سامانه دارند، امکان استفاده از خدمات عمومی را کسب میکنند. شاید برای شما عجیب باشد که بدانید شهروندان بد گاهی از امکان خرید بلیت هواپیما یا قطار محروم میشوند و حتی امکان استخدام در برخی مشاغل خاص را از دست میدهند.
تمام این نظارتها به بهانه حفظ امنیت ملی صورت میگیرد. نویسنده به خوبی نشان میدهد که دولتها چگونه میتوانند با این اسم رمز، نظارتی بیسابقه را بر خصوصیترین لحظههای زندگی شهروندان اعمال کنند.
غربیها همدست دولت چین هستند
جای شگفتی است که دولتها و شرکتهای غربی که خود را پرچمدار دموکراسی و آزادیهای فردی میدانند به دولت چین در اعمال سلطۀ فنآورانهاش کمک میکنند. آنها به امید بهرهمندی از بازار یک میلیاد نفری چین، با حزب حاکم بر این کشور همکاری میکنند.
گستراندن گرد فراموشی و پاکسازی تاریخ
حزب حاکم چین که قتل عام میدان تیانآنمن در سال 1989 را در کارنامه خود دارد، در 34 سال گذشته تمام توان خود را به خرج داده تا به تحریف آن واقعه بپردازد. حزب کمونیست چین که در روز چهارم ژوئن سال 1989 به سرکوب بیرحمانه جنبش دموکراسیخواهی شهروندان این کشور پرداخت، در سالهای گذشته به این موفقیت بزرگ رسیده که واقعه میدان تیانآنمن را از حافظه اکثر مردم این کشور پاک کند. فراموش نکنیم که این موفقیت بزرگ در شرایطی حاصل شده که هنوز ابزارهای تکنولوژی به وسعت امروز فراگیر نشده بودند. دولت چین حال امیدوار است که با استفاده از این ابزارها بیش از گذشته به کنترل و تنظیم ذهنها بپردازد. آنها که موفق شدهاند گذشته را مهار کنند، کمر همت بستهاند تا بر اسب سرکش آینده نیز افسار ببندند.
اشتریتماتر در کتاب خود نشان می دهد که رهبران خودکامه چین، با استفاده از فناوریهای قدرتمند، مشغول ساخت بزرگترین و کارآمدترین دولت نظارهگری هستند که جهان تابه حال، به خود دیده است. او در میان سطرهای کتاب، مستقیم و غیرمستقیم به مخاطب تلنگر میزند که ثروت و رفاه و اینترنت و تکنولوژیهای پیشرفته بهتنهایی برای دستیابی به آزادی و دموکراسی کافی نیستند و در کشور چین، تکنولوژی نه تنها به ایجاد فضای باز و دموکراتیک منجر نشده بلکه ابزاری است برای کنترل فضا و مردم چین. کتاب تهدید دموکراسی توسط فنآوری را به خوبی نشان داده و به صورت ویژه بر خطراتی که توسط چینِ تحت رهبری شی جینپینگ برای دموکراسیهای جهان وجود دارد، متمرکز است. نویسنده با زبانی صریح نشان میدهد که حکومت چین چگونه نه تنها از ابزارهای فنآوری بلکه از ایدئولوژیهای پیچیدهای همچون مارکسیسم و لنینیسم و کنفوسیوسیسم و ملیگراییِ دوآتشه برای پیشبرد اهداف خودکامانۀ خود استفاده میکند. رهبران چین به خوبی از ترکیب این ابزارها و اندیشهها بهره میگیرند تا افکار عمومی و نظم اجتماعی را در راستای منافع حزبیشان تنظیم کنند.
بیشتر بخوانید:
- 3 کتاب خواندنی درباره گولاگ
- پرفروش ترین کتاب های 1402
- پایاب شکیبایی ؛ کتاب خاطرات محمدجواد ظریف منتشر شد
متن اصلی کتاب «ما هماهنگ شدهایم» اولین بار در سال 2018 منتشر شده است. در فصلهای مختلف این کتاب، به رابطه چین با جهان، ابزارهای زبانی، استفاده از تسلیحات نظامی، اینترنت، خاطره جمعی مردم، استفاده از هوش مصنوعی، انسان طراز جدید، افشاگری دروغها توسط شهروندان سرکش و در نهایت به نقش پکن در آینده جهان پرداخته میشود.
کای اشتریت ماتر کیست؟
نویسندۀ کتاب «ما هماهنگ شدهایم» یک روزنامهنگار آلمانی است که بیش از 10 سال بهعنوان خبرنگار در چین فعالیت رسانهای کرده است. کای اشتریتماتر، متولد 1965 است و بیش از 30 سال از سن خود را به مطالعه چین پرداخته است. کتاب «چین: الف تا ی» یکی دیگر از کتابهای شاخص وی است.
مسعود یوسف حصیرچین؛ مترجمی با تمرکز بر چین
مسعود یوسفحصیرچین که دانشآموختۀ رشتۀ آموزش زبان انگلیسی، علاوه بر ترجمه این کتاب، چند کتاب دیگر درباره کشور چین را نیز به فارسی ترجمه کرده است. «آیا قرن بیست و یکم به چین تعلق دارد؟» و «تیانآنمن 1989» که به ترتیب در نشر علم و تمدن علمی منتشر شدهاند و همچنین کتابهای «جمهوری خلق نسیان»، «درون اردوگاهها» و «شهری در سکوت مرگبار» که در نشر ققنوس زیر چاپ رفتهاند، 5 کتاب دیگری هستند که تاکنون توسط این مترجم جوان راهی قفسه کتابخانهها و کتابفروشیها شدهاند. با نگاه به آثاری که تاکنون توسط حصیرچین ترجمه شدهاند میتوان حدس زد که حوزه اصلی علاقه خود ساختار حکومتهای مستبدی همچون چین، کرهشمالی و شوروی است.
ترجمه فارسی کتاب «ما هماهنگ شدهایم»، اولین بار در سال 1401 توسط نشر ققنوس به زیر چاپ رفت. این کتاب که چند ماه برای دومین بار منتشر شد در 392 صفحه و با قیمت 220 هزار تومان در کتابفروشیها در دسترس علاقمندان قرار دارد. کاربران نیز میتوانند این کتاب را از سایتهای 30بوک، ایرانکتاب، شهرکتاب آنلاین، دیجیکالا و باهوک سفارش دهند.
ویدئویی درباره کتاب ما هماهنگ شده ایم:
انتهای پیام
مرتبط با : 30بوکانتشارات ققنوسایران کتابتمدن علمیدیجی کالاشهر کتاب آنلاین