اصغر فرهادی علاوه بر فیلمهای تاثیرگذاری که روی پرده برده، به خاطر دو اسکاری که کسب کرده نیز از محبوبیت زیادی میان سینماگران و علاقمندان به فرهنگ و هنر برخوردار است.
به گزارش کاماپرس، بسیاری از پژوهشگران سینما و فیلمسازان جوان برای درک بهتر سینمای فرهنگی به تحلیل و پژوهش در آثار او میپردازند. در ادامه 12 کتاب که طی سالهای اخیر درباره اصغر فرهادی منتشر شده، معرفی شدهاند. البته دو مورد از این کتابها، فیلمنامههای خود او هستند.
فرهادی و سینمای پرسش
این کتاب پژوهشی درباره ماهیت پرسشی سینمای فرهادی است. در هر بخش از این کتاب، تأویلی از سینمای اصغر فرهادی وجود دارد. در ابتدای کتاب به اشیاء، ژستها، اشخاص و عناصری پرداخته شده است که در فیلمهای فرهادی تکرار شدهاند. در بخش دوم نقش تراژدی و قهرمان در آثار فرهادی بررسی شده است. در سومین بخش کتاب، معنا، هویت و جایگاه طبقه متوسط شهری در سینمای فرهادی زیر ذرهبین رفته است.
اسدالله غلامعی این کتاب 190 صفحهای را نوشته و نشر ورا آن را منتشر کرده است.
رو در رو با اصغر فرهادی
این کتاب حاصل گفتگوهای مکرر اسماعیل میهندوست با اصغر فرهادی است. اولین فصل کتاب به دوران کودکی و نوجوانی و ورود فرهادی به دنیای سینما میپردازد. در هفت فصل بعدی، این دو نفر داستان شکلگیری و مراحل ساخت و چالشهای هر یک از فیلمهای فرهادی را مرور میکنند؛ رقص در غبار، شهر زیبا، چهارشنبهسوری، درباره الی، جدایی نادر از سیمین، گذشته و فروشنده فیلمهایی هستند که هر یک در فصلی مستقل مورد بررسی قرار گرفتهاند.
کتاب رو در رو با اصغر فرهادی تاکنون سه بار در انتشارات چترنگ زیر چاپ رفته است. گفتگو درباره فیلم فروشنده به سومین چاپ این کتاب اضافه شده است.
رازهای جدایی: سینمای اصغر فرهادی
سعید عقیقی سعی در این کتاب تلاش میکند تا الگوهای روایی و تصویری موجود در هفت فیلم بلند اصغر فرهادی را تحلیل کند. او به دنبال فهم این است که فیلمهای فرهادی به سینمای کلاسیک نزدیکتر هستند یا سینمای واقعگرا. در ابتدای این کتاب، نویسنده پس از اشارهای مفصل به همکاری فرهادی به عنوان نویسنده با دیگر کارگردانهای سینمای ایران، تاکید میکند که هیچ کارگردانی بهتر از خود فرهادی نمیتوانست ویژگیهای فیلمنامهنویسی وی را روی پرده ببرد.
عقیقی در بخشهایی از کتاب، به تاثیری که فرهادی بر دیگر کارگردانهای ایرانی گذاشت نیز اشاره میکند.
این کتاب 232 صفحهای برای اولین بار در سال 1396 توسط انتشارات روزنه منتشر شد.
تروما
سیدمجید حسینی، مشاور و همراه سابق محمدباقر قالیباف که با مصاحبههای تند و هیجانیاش شناخته میشود در کتاب تروما سعی دارد بین آثار سینمایی اصغر فرهادی و تحولات فرهنگی – سیاسی ایران در سالهای پس از انتخابات پرحاشیه خرداد 1388 رابطه برقرار کند. این کتاب مدعی است با نگاهی سریالی به آثار اصغر فرهادی به خصوص درباره الی، جدایی نادر از سیمین و گذشته، ایده و پیام اصلی او را شناسایی کرده است. ویژگی اصلی این کتاب، ایجاد ارتباط متناظر بین آثار فرهادی و رقابتهای سیاسی بین گروههای سیاسی در ایران است؛ به شکلی که نامهای محمود احمدینژاد، میرحسین موسوی و حسن روحانی بارها در کتاب تکرار شده است.
سیدمجید حسینی این کتاب را با همکاری زانیار ابراهیمی نوشته و نشر ثالث آن را به زیر چاپ برده است.
بوطیقای گسست
مازیار اسلامی در اولین جمله کتاب بسیار سریع و صریح جایگاه اصغر فرهادی را در فضای اجتماعی و سیاسی ایران روشن میکند. نویسنده بیهیچ مقدمهای، سینمای فرهادی را محصول انتخابات 1376 و تحولاتی که منجر به شکلگیری این پدیده سیاسی شد، میداند. کتاب بر وجود مداوم بحران گسست در جامعه ایران تاکید میکند؛ بحرانی که تصویر آن در آثار فرهادی، به خصوص از چهارشنبهسوری به بعد بسیار مشهود است.
کتاب 125 صفحهایِ بوطیقای گسست توسط نشر چشمه منتشر شده است. این کتاب تاکنون 4 بار زیر چاپ رفته است.
هفت فیلمنامه از اصغر فرهادی
نشر چشمه فیلمنامه «رقص در غبار»، «شهر زیبا»، «چهارشنبهسوری»، «دایرهزنگی»، «دربارهی الی»، «جدایی نادر از سیمین» و «گذشته» را در سال ۱۳۹۳ به زیر چاپ برد و در کتابی مستقل منتشر کرد. این کتاب در سی و سومین دوره جایزه کتاب سال ایران به عنوان «کتاب سال» انتخاب شد.
این کتاب 688 صفحهای در سال 1400 به چاپ نهم رسید.
بازنمایی گسست گفتمان سیاسی در سینمای اصغر فرهادی
ارسلان مقدس در این کتاب سعی دارد با تحلیل سه اثر شاخص اصغر فرهادی چهارشنبه سوری، درباره الی و جدایی نادر از سیمین به بازنمایی روابط قدرت و شکافهای طبقاتی بپردازد. نویسنده در این کتاب به کشمکش کنشگران اجتماعی بر سر قدرت در آثار فرهادی پرداخته است.
این کتاب توسط انتشارات مهر نوروز به زیر چاپ رفته است.
روان کاوی روابط قدرت در سینمای اصغر فرهادی
این کتاب حاصل پژوهش دانشگاهی نازنین هنرخواه برای کسب مدرک کارشناسیارشد رشته سینما از دانشگاه تربیت مدرس است. نویسنده در این کتاب با رویکردی روانکاوانه به رابطه پویای میان شخصیتها در فیلمهای فرهادی میپردازد و تلاش آنها برای سلطه بر یکدیگر را مورد تحلیل قرا میدهد. این کتاب نیز توسط انتشارات مهر نوروز منتشر شده است.
نظریه گامهای دراماتیک میشلا کروتزن
در بخشی از این کتاب تخصصی، فیلمنامه درباره الی، جدایی نادر از سیمین و فروشنده از جنبههای دراماتیک مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاند. این کتاب توسط مسعود دفتری به رشته تحریر درآمده است. این کتاب 150 صفحهای در سال 1400 توسط انتشارات نریمان به چاپ رسیده است.
ترکهای روی دیوار
کتاب ترکهای روی دیوار، مضامین مشترک و سیر تکامل در سینمای اصغر فرهادی را مورد توجه قرار داده است. کیوان میرمحمدی در این کتاب، ضمن مقایسه آثار فرهادی با یکدیگر، هریک را به تنهایی از منظر زیباشناسی نیز مورد بررسی قرار میدهد. نویسنده در بخشهایی از کتاب سعی دارد تغییر نگرش فرهادی نسبت به پیچیدگیهای جاری در جامعه را تحلیل کند.
این کتاب در نشر روزنه به زیر چاپ رفته است.
شهر زیبا
این کتاب فیلمنامه یکی از آثار اصغر فرهادی است که به همراه زندگینامه او و یادداشتهایی از منتقدانی همچون احمد طالبینژاد، سعید قطبیزاده و اسماعیل میهندوست توسط نشر نی منتشر شده است. در این کتاب همچنین گفتگویی تحت عنوان «کجای شهر زیباست» با اصغر فرهادی منتشر شده است.
کنکاشی در سینمای اصغر فرهادی
امیرعلی نصیری، پس از اینکه اصغر فرهادی دومین اسکار خود را به دست آورد، در این کتاب به مرور 8 فیلم سینمایی او پرداخت؛ رقص در غبار، شهر زیبا، چهارشنبه سوری، درباره الی، جدایی نادر از سیمین، گذشته، فرشنده، همه میدانند. در انتهای کتاب نیز دو مستند با نامهای «درباره فروشنده» و «همسفران درباره الی» معرفی شدهاند.
این کتاب 106 صفحهای توسط انتشارات نماد اندیشه منتشر شده است.
انتهای پیام
مرتبط با : انتشارات چترنگانتشارات روزنهانتشارات مهر نوروزانتشارات نریمانانتشارات نماد اندیشهانتشارات ورانشر ثالثنشر چشمهنشر نی