تمام آمارها و شاخصهای بینالمللی نشان میدهند چین در حال تبدیل شدن به کنشگری جدی در تحولات جهانی است. با این حال چین، روی دیگری هم دارد که معمولا در اخبار روزمره به آن اشاره نمیشود. با مطالعه کتابهایی درباره چین میتوان با پشت پردۀ این کشور بزرگ و پرجمعیت آشنا شد. برای آشنایی با چین چه کتاب هایی را باید بخوانیم؟
سرویس فرهنگ و رسانه کاماپرس در ادامه 35 عنوان کتاب که در سالهای اخیر به زبان فارسی منتشر شدهاند را معرفی کرده است. (این احتمال وجود دارد که در آینده کتابهای دیگری به این فهرست افزوده شوند.)
آدام اسمیت در پکن: تبارهای قرن بیست و یکم
جووانی اریگی در کتاب «آدام اسمیت در پکن» تقابل میان چین و آمریکا را زیر ذرهبین قرار داده است. با اینکه درخشش چین در نظام جهانی با اندیشههای اروپامحور و غربمحور رایج در تضاد بود اما نویسنده تاکید دارد که چین طی چندهزار سال تمدن خود، همواره دنبال توسعه و افزایش نفوذ جهانی خود بوده است. هدف اصلی کتاب ارائه تفسیری روشن از تغییر موقعیت کانونی اقتصاد سیاسی جهانی از آمریکای شمالی و غرب به چین و شرق آسیا است. نویسنده این هدف را در پرتو نظریه توسعه اقتصادی آدام اسمیت در کتاب ثروت ملل مورد بررسی قرار داده است.
انتشارات اختران تاکنون دو بار این کتاب را به زیر چاپ برده است. ترجمه «آدام اسمیت در پکن» توسط سیدرحیم تیموری انجام شده است.
چین
هنری آ. کیسینجر در سال ۲۰۱۱ کتاب چین را نوشت. منتشر شد. او که مشاور سابق امنیت ملی و وزیر سابق امور خارجه آمریکا است، در این کتاب به موشکافی روابط چین و آمریکا پرداخته است. کیسینجر که خود یکی از کلیدیترین سیاستمداران در بهبود رابطه میان این دو کشور طی دهه ۷۰ بود، در این کتاب مسیر حرکت چین از گذشته تا امروز را ترسیم کرده است. این کتاب که در بسیاری از کشورهای جهان ترجمه و منتشر شده، توسط حسین راسی ترجمه و به همت انتشارات فرهنگ معاصر 5 بار زیر چاپ رفته است.
جمهوری خلق نسیان
حکومت چین همانند بسیاری دیگر از حکومتهای تمامیتخواه جهان، همواره سعی دارد تاریخ را به شیوهای که میپسندد، ثبت کند. کتاب «جمهوری خلق نسیان» تلاشی است برای مقابله با پاکسازیهای تاریخی حزب کمونیست چین. لوئیزا لیم در این کتاب، حوادث تلخ و خونبار روز 4 ژوئن سال 1989 را بازخوانی و روایت کرده است. در این روز ارتش آزادیبخش خلق به مردم غیرنظامی پکن، پایتخت چین حمله کرد و صدها نفر را کشت.
این کتاب خواندنی که با نثری روان و داستانی به شرح فراموشیهای نسل جدید چین پرداخته توسط مسعود یوسف حصیرچین ترجمه و توسط نشر ققنوس به چاپ رسیده است.
چین چگونه از شوکدرمانی گریخت؟
دولتمردان چینی برای گذر از شرایط فقر و رنج کشورشان باید سیاستهای اقتصادی جدیدی در پیش میگرفتند. رویکردهای سابق کارآمد نبودند و نیاز به تغییر بیش از همیشه احساس میشد. در این شرایط، آنها یا باید به شوکدرمانی روی میآوردند و یا اصلاحات تدریجی را پیش میگرفتند. ایزابلا ماریا در کتاب «چین چگونه از شوکدرمانی گریخت؟» نشان میدهد که چینیها چطور از افتادن در سیاستهای شوکدرمانی پرهیز کردند. او در این کتاب با استناد به دادههای اقتصادی، تصویری واضح از وضعیت بازار و نقش دولت در مدیریت اقتصاد داخلی و خارجی ارائه کرده است. آخرین جمله ماریا در کتاب این است: «چین بدون از دست دادن کنترل بر اقتصاد داخلی خود به سمت سرمایهداری جهانی رشد کرد».
این کتاب با ترجمه فرزانه چهاربند توسط نشر نهادگرا به چاپ رسید. فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه مقدمهای مفصل بر این کتاب نوشته است.
رولت سرخ
رولت سرخ که توسط دزموند چام نوشته شده، ماجراهایی را روایت میکند که به ناپدید شدن همسر او مربوط است. همسر نویسنده این کتاب، یکی از ثروتمندترین و بانفوذترین زنان چین بود که ناگهان ناپدید شد. این کتاب که علیرغم مخالفت رهبران چین منتشر شده تاکنون به زبانهای مختلف ترجمه و مورد استقبال کتابخوانها و اهالی سیاست قرار گرفته است.
رولت سرخ توسط بیژن اشتری ترجمه و به همت نشر ثالث منتشر شده است. این کتاب در مدت کوتاهی به چاپ سوم رسید.
اژدهای شکیبا ؛ چین دیروز، امروز و فردا
فریدون وردینژاد که به مدت 4 سال سفیر ایران در چین بوده، با همکاری ابوالفضل علماییفر و شهرام قاضیزاده کتاب «اژدهای شکیبا» را به رشته تحریر درآورده است. او در این کتاب تاریخ چین را بر اساس اندیشههای حاکم بر این کشور مرور کرده است. به نظر وردینژاد، انقلاب کمونیستی چین اگرچه با خشونت بسیار، اما با دربرگیری اجتماعی توانست دگرگونی عظیمی در جامعه کشاورزی چین به وجود آورد و زمینه ورود این کشور به دنیای جدید را فراهم سازد. در پی انقلاب و استقرار نخبگان جدید و فاصله گرفتن تدریجی جامعه از آرمانهای اولیه انقلاب، به تدریج زمینه حضور عملگرایان و فنورزان در عرصههای گوناگون تصمیمگیری فراهم شد و با به قدرت رسیدن هر نسل جدید از نخبگان فکری و ابزاری جین، نقش آنان پررنگتر شد. حکومت نیز به همین میزان از مفاهیم ایدئولوژیک اولیه فاصله گرفت.
این کتاب 422 صفحهای توسط موسسه اطلاعات به چاپ رسیده است.
قرن چینی
ولفرام السنر نویسنده کتاب «قرن چینی» سعی دارد با نگاهی انتقادی نسبت به دیدگاه حاکمان و متفکران غربی، ظهور چین به عنوان یک قدرت جدید جهانی را تحلیل کند. او در این کتاب که توسط نشر اشاره منتشر شده، به نقش حزب کمونیست و مالکیت دولتی در رشد چین پرداخته است. نویسنده سعی دارد مسیری که در آن، چین از کشوری فقیر به قدرتی صنعتی تبدیل شد را روایت کند.
خسرو طهوری این کتاب 394 صفحهای را ترجمه کرده است.
چشمانداز روابط ایران و چین
کتاب «چشمانداز روابط ایران و چین» مجموعهای متشکل از یازده مقاله است که توسط پژوهشگران و متخصصان روابط خارجی تالیف شدهاند. این مقالهها توسط حسین عسگریان گردآوری و توسط موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بیالمللی ابرار معاصر تهران به زیر چاپ رفتهاند.
در این کتاب ابعاد مختلفی از روابط ایران و چین مورد بررسی قرار میگیرد؛ از نقش انرژی در روابط دو کشور گرفته تا جایگاه ایران در استراتژی کمربند اقتصادی جاده ابریشم چین. توافق هستهای، خاورمیانه و خلیج فارس، عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای و روابط فرهنگی میان دو کشور از جمله دیگر مباحث این کتاب هستند.
فرهنگ استراتژیک چین
احسان صادق چیمه در کتاب 101 صفحهای « فرهنگ استراتژیک چین» به بررسی عوامل موثر بر سیاستهای حاکمان چین میپردازد. نویسنده معتقد است بررسی فرهنگ استراتژیک چین، امکان فهم بسیاری رفتارهای به ظاهر غیرمنطقی چینیها را ایجاد میکند. در این کتاب عوامل مختلفی از جمله اندیشههای کنفسیوسی، روابط قدرت در چین و تحولات تاریخی در این سرزمین کهن مورد بررسی قرار میگیرند.
کتاب «فرهنگ استراتژیک چین» توسط موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران در تیراژ 100 نسخه به زیر چاپ رفته است.
سیاست خارجی جهانی و منطقهای چین در قرن بیست و یکم
بهاره سازمند و فریبرز ارغوانی پیرسلامی در کتاب «سیاست خارجی جهانی و منطقهای چین در قرن بیست و یکم» رویکرد حاکمان چین به جهان بیرونی را مورد بررسی قرار دادهاند. نویسندگان در این کتاب که توسط انتشارات دانشگاه تهران چاپ شده است، به تفکیک روابط چین با آمریکا، اروپا، روسیه، ژاپن، جنوبشرق آسیا، منطقه خاورمیانه و کشورهای آمریکای لاتین و شرق آسیا را تحلیل کردهاند. یکی از ویژگیهای این کتاب، تمرکز بر رابطه میان چین و آمریکا است؛ نویسندگان به خوبی نشان میدهند که چینیها چگونه سر عقل آمدند و سیاست تخاصم با آمریکا را به همکاریهای گسترده تبدیل کردند.
مدرنیته و تجربه تجدد در چین
ابوالفضل علماییفر که حدود 12 سال در چین به پژوهش و تحصیل مشغول بوده در کتاب «مدرنیته و تجربه تجدد در چین» به این سئوال میپردازد که مدرنیته غربی چطور توانست وارد جامعه فقیر و کمونیستی چین شود؟ نویسنده از منظری جامعهشناسانه تلاش میکند نتیجه کنش و واکنش میان چین و مدرنیته غربی را بررسی کرده و تصویری روشن از چین امروز ارائه کند.
کتاب «مدرنیته و تجربه تجدد در چین» توسط موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران منتشر شده است.
چین در عزیمت اما به کدام سو؟
خسرو طهوری، مجموعه مقالههای مهمی از سیاستمداران و پژوهشگران خارجی درباره رشد و شکوفایی چین را در کتابی با عنوان «چین در عزیمت اما به کدام سو؟» گردآوری و ترجمه کرده است. رویکرد مترجم برای انتخاب مقالهها، «رویکرد گشایشی» است که دولت چین طی سه دهه گذشته اتخاذ کرده و منجر به رشد اقتصادی سالانه 10 درصدی شده است.
این کتاب در تیراژ 200 نسخه توسط نشر اشاره به زیر چاپ رفته است.
خیزش چین در عصر گذار
قدرت گرفتن هرچه بیشتر چین، نظم جهانی و روابط قدرت را تحت تاثیر قرار داده است. محمدعلی شیرخانی و فاطمه محروق در کتاب «خیزش چین در عصر گذار» با استناد به نظریههای رایج در روابط بینالملل به تحلیل مختصات جدید روابط قدرت در عرصه جهانی پرداختهاند. این کتاب که حاصل یک پایاننامه دانشجویی در مقطع دکتری دانشگاه تهران است به قدرت هژمونی و قدرت اقتصادی در شکلدهی به روابط جدید قدرت توجه خاصی دارد.
«خیزش چین در عصر گذار» با تیراژ 200 نسخه توسط انتشارات دانشگاه تهران، منتشر شده است.
آن سوی دیوار
کتاب «آن سوی دیوار» که اقتصاد چین را به زبانی ساده و بیطرفانه مورد تحلیل قرار داده در انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر شده است. آرتور آر کروبر نویسنده این کتاب سابقه عضویت در کمیته ملی روابط آمریکا و چین و همچنین تدریس در دانشگاه کلمبیا را در کارنامه خود دارد. او که سالها در چین و هنگکنگ و کشورهای جنوب آسیا به فعالیت رسانهای و پژوهشی مشغول بوده در این کتاب به شیواترین شکل ممکن، اقتصاد چین را زیر ذرهبین قرار داده است.
این کتاب توسط انتشارات امینالضرب وابسته به اتاق بازرگانی تهران منتشر شده است. سعید اردکانزاده یزدی و آزاده اکبری «آن سوی دیوار» را ترجمه کردهاند. مقدمه این کتاب با عنوان «کدام چین؟» به قلم مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران نوشته شده است.
چین چگونه سرمایهداری شد؟
اصلاحات اقتصادی چین یکی از شگفتانگیزترین تحولات چندین دهه اخیر جهان است. «چین چگونه سرمایهداری شد؟» تحولات اقتصادی و سیاسی چین را از دهه ۱۹۴۰ و از زمان به قدرت رسیدن حزب کمونیست بررسی کرده و رویدادهای این دوره را با دیدی تاریخی در چارچوبی تئوریک مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. یکی از ویژگیهای شاخص این کتاب توجه به عوامل غیردولتی است که اقتصاد چین را به سمت الگوی خاصی از سرمایهداری پیش برد.
«چین چگونه سرمایهداری شد؟» به صورت مشترک توسط رونالد هری کوز و نینگ وانگ نوشته شده است. سیدپیمان اسدی این کتاب را ترجمه و انتشارات دنیای اقتصاد تاکنون تاکنون 4 بار آن را زیر چاپ برده است.
اقتصاد و مالکیت – دولت و بازار در چین امروز
ولادیمیرو جاگه سعی دارد در کتاب «اقتصاد و مالکیت – دولت و بازار در چین امروز» به این سئوال پاسخ دهد که چین حکومتی سرمایهداری است یا سوسیالیستی؟ نویسنده در این کتاب، تاریخ هفتاد سال اخیر چین را به دو دوره تقسیم میکند و به بررسی سیاستهای حاکمان میپردازد. البته جاگه بر یک دوره گذار هم تاکید دارد و معتقد است، چین برای رسیدن به قدرت امروزی خود از یک دوره گذار با موفقیت گذر کرده است.
خسرو طهوری این کتاب را ترجمه و نشر اشاره آن را به زیر چاپ برده است.
نانکینگ
تصویری که از جنایتهای ارتش ژاپن در چین ثبت شده با واقعیت فاصله زیادی دارد. ژاپنیها در این جنگ وحشیانهترین و ضدانسانیترین رفتار را با چینیها کردند. «نانکینگ»، شرحی است بر این جنایات که توسط آیریس چانگ نوشته و توسط غلامحسین میرزاصالح به فارسی ترجمه شده است. نویسنده در این کتاب بر مرور روابط تاریخی میان چین و ژاپن پرداخته و سعی میکند ریشههای حمله ژاپن به چین را شناسایی کند.
یکی از ویژگیهای جالب توجه این کتاب، بررسی نقش جنایت ژاپنیها در پیشرفت کشور چین است. در پیشگفتار کتاب جملهای تأملبرانگیز از مائو رهبر پیشین چین آمده است: «بدون حمله ژاپن به چین، انقلاب ما به پیروزی نمیرسید».
کتاب «نانکینگ» توسط نشر نگاه منتشر شده است.
رویای چین؛ مسیر نوسازی
چین امروز در مسیر یک تاریخ هزاران ساله به قدرت و جایگاه کنونیاش رسیده است. لو جیه در کتاب «رویای چین؛ مسیر نوسازی» طی 12 گفتار به تفصیل مسیری که این کشور طی 5 هزار سال گذشته طی کرده را مورد بررسی قرار میدهد. نویسنده در ابتدا به تاریخ 5 هزار ساله چین میپردازد و در ادامه به شکلگیری حزب کمونیست چین، انقلاب چین، جنگ چین و ژاپن، تولد چین مدرن، تغییرات در سیاستهای سوسیالیستی و در نهایت گشایش روابط بینالمللی اشاره میکند.
این کتاب توسط سهیلا حیدری ترجمه و به همت انتشارات امیننگار به زیر چاپ رفته است.
مسئله چین
کتاب «مسئله چین» دقیقا 101 سال پیش توسط برتراند راسل، فیلسوف بریتانیایی نوشته شده است. ویژگی بارز کتاب این است که هرچند قبل از وقوع انقلاب سال 1949 و تشکیل حکومت کمونیستی چین نوشته شده اما بسیاری از حوادث صد سال اخیر را پیشبینی و حتی پیشگویی کرده است. برتراند راسل که چندین سال در چین زندگی کرده در این کتاب با قلمی بیطرفانه به مزیتهای فرهنگی و تاریخی چین اشاره میکند و رویکرد غرب، به خصوص کشور متبوع خودش را به نقد میکشد.
این کتاب توسط امیر سلطانزاده ترجمه و در سال 1394 برای اولین بار توسط نشر علم به چاپ رسید.
سرمایهداری به سبک چینی
بسیاری از تحلیلگران اقتصادی معتقدند رشد اقتصادیِ شتابان چین در حالی است که اقتصاد این کشور با ناکارآمدیهای مشهودی دست به گریبان است. کتاب «سرمایهداری به سبک چینی» سعی دارد به دلایل این تناقض پاسخ دهد. یاشنگ هوانگ، نویسنده کتاب با استناد به مدلهای ریاضی، اسناد بایگانیشده سیاسی، بوروکراتیک و بانکی و همچنین نظرسنجی از برخی شرکتهای خصوصی، الگویی که منجر به رشد سریع اقتصاد چین شده را عیان میکند.
«سرمایهداری به سبک چینی» توسط نیایش امیدی ترجمه و به همت انتشارات دنیای اقتصاد به زیر چاپ رفته است.
معمای چین
کتاب «معمای چین» مجموعه مقالاتی است که به بررسی رقابتهای ژئوپلیتیک در قرن بیست و یکم و تغییر موازنه قدرت در شرق آسیا میپردازند. در این کتاب نیز نقطه ثقل روابط خارجی چین، رسیدن به یک موازنه قدرت با آمریکا است. در این کتاب، الگوی توسعه چین، مبانی نظری و رقابت اقتصادی و نظامی چین و آمریکا، تفکر هستهای چین و سایر سیاستهای خارجی این کشور مورد بررسی قرار گرفته است. نویسندگان در بخشی از این کتاب سال ۲۰۴۰ را سال عبور و پیشی گرفتن چین از آمریکا اعلام کردهاند.
مقالههای کتاب «معمای چین» توسط محمدحسین باقی گردآوری و ترجمه شدهاند. این کتاب توسط انتشارات امینالضرب وابسته به اتاق بازرگانی تهران منتشر شده است.
آیا چین بر قرن 21ام سیطره خواهد یافت؟
جاناتان فنبی در کتاب «آیا چین بر قرن 21ام سیطره خواهد یافت؟» به تهدیدهای بالقوهای که احتمالا رشد اقتصادی چین در قرن حاضر را با چالش مواجه میکنند، اشاره کرده است. او بر سیاست تکحزبی حاکم بر چین و تاکید فراوان این کشور بر رشد اقتصادی تمرکز دارد. نویسنده احتمال فروپاشی چین را رد میکند اما معتقد است حاکمان چین برای حفظ روند رو به رشد خود با چالشهای جدیدی روبرو خواهند شد.
شهریار خواجیان این کتاب را ترجمه و انتشارات ققنوس آن را در سال 1399 برای اولین بار به زیر چاپ برد.
دنگ شیائو پینگ
دنگ شیائوپینگ، رهبر ریزنقش جمهوری خلق چین بود که به عنوان یکی از نخبگان نسل دوم حزب کمونیست، از سال 1978 به مدت 11 سال، رهبری چین را در دست گرفت. او برخلاف رهبران پیشین چین، سیاست درهای باز را در پیش گرفت و به اصلاحات اساسی در اقتصاد چین دست زد. کتاب «دنگ شیائوپینگ» که از مجموعه کتابهای سرخ انتشارات ثالث است، توسط اِزرا اف. فوگل نوشته و توسط میثم مهرمتین ترجمه شده است. این کتاب نگاهی به زندگی و فعالیتهای این رهبر تاثیرگذار جهموری خلق چین دارد.
چطور چینیها پولدار شدند
تاجران چینی از عهد باستان در تجارت بینالمللی نقشی پررنگ داشتند. جاده ابریشم، یکی از شاخصترین نشانههایی است که قدرت شبکهسازی تجار چینی را عیان میکند. کتاب «چطور چینیها پولدار شدند» پیشینه تاریخی تجارت خارجی چین را مورد بررسی قرار میدهد. نویسنده در این کتاب تاکید دارد که تجار چینی از دیرباز به گوشه و کنار جهان سرک میکشیدند و به دنبال سود بودند.
«چطور چینیها پولدار شدند» توسط گرگ کلایدسدیل نوشته و توسط مریم تقدیسی ترجمه شده است. این کتاب که از زاویهای متفاوت به ریشههای رشد اقتصادی امروزِ چین میپردازد توسط انتشارات پندار تابان 3 بار زیر چاپ رفته است.
چین: مرد کوچک با گامهای بزرگ
دیوید اس. جی گودمن در کتاب «چین؛ مرد کوچک با گامهای بزرگ» نقش دنگ شيائوپينگ در رشد و شکوفایی کشور چین را مورد بررسی قرار داده است. این کتاب، یکی از 5 عنوان کتابی است که توسط انتشارات دنیای اقتصاد در مجموعه «پیشگامان نوسازی آسیا» منتشر شدند. در این مجموعه تاثیر رهبری سیاسی بر اقتصاد کشورهای کرهجنوبی، سنگاپور، تایوان، چین و مالزی بررسی میشود. نویسندگان در این کتابها هر دو جنبه منفی و مثبت رهبران این پنج کشور را روایت میکنند.
سجاد امیری «چین؛ مرد کوچک با گامهای بزرگ» را ترجمه کرده است.
تفکر چین باستان و قدرت چین مدرن
یان شوئهتونگ که در سال 2008 توسط مجلۀ آمریکایی فارنپالیسی (سیاست خارجی) به عنوان یکی از 100 روشنفکر برتر جهان انتخاب شد در کتاب «تفکر چین باستان و قدرت چین مدرن» به بررسی ریشههای شکوفایی و رشد اقتصاد چین میپردازد. او در این کتاب تاکید دارد که قدرت امروز چین ریشه در اندیشهها و فلسفههای باستانی این سرزمین دارد. شوئهتونگ معتقد است نخبگان چینی جهان را به گونهای متفاوت از همتایان غربیشان میبینند. برای درک علل رشد چین باید این تفاوت نگاه را فهمید.
«تفکر چین باستان و قدرت چین مدرن» توسط ابوالفضل علماییفر که خود سالها در چین زندگی و تحصیل کرده، ترجمه شده است. انتشارات علمی و فرهنگی این کتاب را برای اولین بار در سال 1398 با همکاری شورای راهبردی روابط خارجی منتشر کرد.
مائو؛ داستان ناشناخته
کتاب «مائو؛ داستان ناشناخته» حاصل بیش از 10 سال پژوهش جانگ چنگ و جان هالیدی است. در این کتاب زندگی شخصی و سیاسی مائو تسه تونگ، رهبر جمهوری خلق چین که 27 سال بر این کشور حکمرانی کرد، روایت شده است. مائو هرچند یکی از قدرتمندترین حاکمانِ قرن بیستم میلادی جهان است اما کشوری که در پایان دوران حکومت وی برجای مانده بود، در چالشهای بزرگ اقتصادی اسیر شده بود. نویسندگان برای ترسیم تصویر واقعیتری از مائو، پژوهش خود را به وی محدود نکردهاند بلکه بسیاری از افراد تاثیرگذار و نزدیکان وی را نیز در این کتاب بررسی کردهاند.
«مائو؛ داستان ناشناخته» یکی از کتابهایی است که توسط بیژن اشتری ترجمه و به همت نشر ثالث به چاپ رسیده است.
شنژن
گی دولیل، طراح کاناداییِ ساکن فرانسه تجربههای شخصیاش از سفر به چین را در کتابی مصور به نام «شنژن» مستند کرده است. او در این کتاب به زندگی روزمره مردم چین پرداخته و در جایجای کتاب با زبان طنز و کنایهآمیز خویش نقدهای اجتماعیاش را نیز بیان کرده است.
«شنژن» یکی از 5 کتابی است که توسط نشر اطراف در مجموعه سفرنامه مصور به چاپ رسیدهاند. عاطفه احمدی ترجمه این کتاب و سایر کتابهای این مجموعه را برعهده داشته است.
چین و ژاپن
کتاب «چین و ژاپن» سفرنامه متفاوتی به قلم نیکوس کازانتزاکیس است. این کتاب حاصل سفرهای نویسنده سرشناس یونانی به شرق آسیا است. او در سال ١٩٣٥ به عنوان خبرنگار روزنامه آكروپوليس که در آتن منتشر میشد، راهی شرق آسیا شد. بخش دوم این كتاب به چين اختصاص دارد. کازانتزاکیس در این کتاب به تمجید از فرهنگ سنتی چین و ژاپن میپردازد.
«چین و ژاپن» توسط محمد دهقانی ترجمه و به همت نشر نی تاکنون سه بار چاپ شده است.
تاریخ تفکر سیاسی چین
یونگمین کیم در کتاب «تاریخ تفکر سیاسی چین» سعی دارد نشان دهد چینِ امروز حاصل یک تفکر سیاسی واحد نیست؛ بلکه در طول تاریخ چندهزار ساله این سرزمین تفکرات سیاسی متنوعی وجود داشتهاند و هر یک پیامدها و تاثیرهای خود را برجای گذاشته است. نویسنده تاکید دارد آنچه چین را به یک کلِ منسجم تبدیل کرده، تعادل پیچیده و شکنندهای میان عناصر پراکنده و متناقض فرهنگی و تاریخی است. یونگمین کیم در پایان نتیجه میگیرد تفکر سیاسی چین مجموعهای از پاسخهای خلاقانه به تغییرات گسترده در محدودیتها و گشایشهای محیط بیرونی است.
این کتاب با قلم علی ربیع ترجمه و توسط انتشارات نیماژ در تیراژ 700 نسخه به چاپ رسیده است.
گذار چین به دموکراسی
شیائوجین گوئو به عنوان یک پژوهشگر، در کتاب «گذار چین به دموکراسی» مسیر حرکت چین به سمت دموکراسی را مورد بررسی قرار داده است. او که با حدود 100 نفر به گفتگوی روشمند و علمی پرداخته، سعی دارد فضای سیاسی چین که بین دولت مقتدر و جامعه ضعیف تقسیم شده را بفهمد. به نظر او سه عامل در شکلگیری ساختار سیاسیِ چینِ امروز نقش داشتهاند: سنت کنفوسیوسی، میراث نهادسازی لنینی و البته الزامهای توسعه اقتصادی.
کتاب «گذار چین به دموکراسی» توسط پرویز علوی ترجمه و به همت نشر اختران منتشر شده است.
تیانآنمن 1989 ؛ امیدهای برباد رفته ما
مهمترین اتفاق در تاریخ مدرن چین، اشغال میدان تیانآنمن توسط دهها هزار دانشجو و شهروند چینی بود. آنها خواستار اصلاحات سیاسی جدی در شیوه مدیریت کشور بودند. در روز 15 آوریل سال 1989 سرنوشت حزب کونیست چین در هالهای از ابهام فرو رفته بود. البته رهبران چین همچون بسیاری دیگر از حکومتهای دیکتاتور و مستبد جهان، با گسیل داشتند، سربازان به میدان تیانآنمن، به سرکوب خونین این اعتراضات پرداختند.
کتاب «تیانآنمن 1989 ؛ امیدهای برباد رفته ما» روایت دست اول لون ژانگ، استاد چینی جامعهشناسی از این اعتراضات است. این کتاب مصور و جذاب توسط مسعود یوسف حصیرچین ترجمه و توسط انتشارات تمدن علمی به چاپ رسیده است.
هویت، همکاری و درگیری قومی
جنت تای لاندا در کتاب «هویت، همکاری و درگیری قومی» عوامل موفقیت اقتصادی بازرگانان چینی در جنوب شرق آسیا را مورد بررسی قرار داده است. این کتاب که توسط جعفر خیرخواهان ترجمه شده توسط مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران به زیر چاپ رفته است.
در این کتاب 484 صفحهای نویسنده به روابط خانوادگی، قومی و فرهنگی که به چینیها کمک کرده تا نفوذ تجاری خود را در منطقه افزایش دهند، اشاره میکند.
جمهوری خلق چین ؛ 1949 تا 1985
ماری کلربرژر، پژوهشگر فرانسوی که طی 20 سال بارها به چین سفر کرده در کتاب «جمهوری خلق چین» داستان شکلگیری این جمهوری و انقلاب سال 1949 را روایت میکند. او در این کتاب، گام به گام تاریخ 36 سال حکومت حزب کمونیست چین بر این سرزمین را روایت میکند؛ از قدرت گرفتن مائو و نزدیکی به روسیه تا ظهور دنگ شیائوپینگ و توسعه روابط با غرب.
این کتاب هرچند قدیمی است و در سال 1368 توسط آستان قدس رضوی منتشر شده اما حاوی اطلاعات خواندنی و جذابی است. «جمهوری خلق چین» را عباس آگاهی ترجمه کرده است.
برآمدن اقتدارگرایی
کتاب «برآمدن اقتدارگرایی» مجموعه مقالاتی است که ظهور دوباره اقتدارگرایی در کشورهای مختلف جهان طی سه دهه گذشته را مورد بررسی قرار دادهاند. در یکی از فصلهای این کتاب، «مارک بیسن»، استاد سیاست بینالملل در استرالیا به تحلیل قدرت شی جینپینگ میپردازد. او معتقد است قدرتی که در دستان رهبران کنونی چین قرار دارد، بسیار خطرناک است؛ چراکه برخلاف بسیاری دیگر از کشورها هیچ نهاد نظارتی یا منتقد و مخالف صاحب نفوذی نمیتواند شی جینپینگ را به چالش بکشد.
«برآمدن اقتدارگرایی» که کتابی خوشخوان و روان است، توسط شهریار خواجیان ترجمه و به همت انتشارات ققنوس منتشر شده است.
ابرقدرتهای هوش مصنوعی
رقابت چین و آمریکا به حوزۀ اثرگذاری سیاسی یا بازارهای صادراتی محدود نیست. در سالهای اخیر چینیها در حوزه فنآوری اطلاعات نیز پیشرفت زیادی کردهاند و به رقیبی جدی برای سیلیکونولی که قلب فنآوری اطلاعات آمریکا و جهان است، تبدیل شدهاند. کای فولی در کتاب «ابرقدرتهای هوش مصنوعی»، تاریخ قدرتگیری و پیشرفت چین در زمینه هوش مصنوعی را مورد بررسی قرار داده است. این کتاب یکی از آثار تحسینشده توسط نیویورکتایمز و والاستریتژورنال است.
«ابرقدرتهای هوش مصنوعی» برای اولین بار در سال 1398 توسط بنگاه نشر و ترجمه کتاب پارسه با ترجمه میرجواد سیدحسنی به زبان فارسی منتشر شد.
انتهای پیام
مرتبط با : اخترانانتشارات استان قدس رضویانتشارات اشارهانتشارات امین الضربانتشارات امین نگارانتشارات پندار تابانانتشارات دانشگاه تهرانانتشارات دنیای اقتصادانتشارات علمانتشارات علمی و فرهنگیانتشارات ققنوسانتشارات نگاهانتشارات نهادگراتمدن علمیفرهنگ معاصرکتاب پارسهموسسه اطلاعاتنشر اطرافنشر ثالثنشر نینیماژ
به نظر من در بین این کتابها، کتاب کیسینجر، کتابهای نشر ثالث درباره مائو و شیایوپینگ و کتابهای ققنوس یعنی جمهوری خلق نسیان و برآمدن اقتدارگرایی واقعا خواندنی هستند.
جنایتهایی که در کتاب نانکینگ شرح داده شده واقعا حال خواننده را خراب میکند. ژاپنیها در چین واقعا جنایت کردند و انسانیت را زیر سئوال بردند.
حدود ۱۰ یا ۱۵ سال پیش کتابی منتشر شد به نام «ساخت چین» که ویژگیهای کارآفرینان چینی را معرفی کرده بود. جای آن کتاب در این فهرست خالی است
گزارش خیلی جالبی بود. به من در انتخاب بهترین کتاب درباره چین کمک زیادی کرد. جای چنین مطالبی در فضای وب فارسی خیلی خالی است.
در ماههای اخیر چند کتاب جدید چاپ شده که جای آنها در این فهرست خالی است؛ مثل ماراتن صد ساله از انتشارات کتاب پارسه و همچنین کتاب افق غرب چین با ترجمه ابراهیم آقامحمدی از نگاه معاصر. در هر صورت فهرست جامع و جالبی بود.