عطش پایان ناپذیر میلیاردرها به مال سازی

x تبلیغات
هلو

ایران‌مال، مگامال اکباتان، پالادیوم، اطلس‌مال و غیره فقط بخش کوچکی از ساختمان‌های غول‌پیکر این روزهای تهران است که با رونق مال سازی در شهر خودنمایی می کنند.

به گزارش کاماپرس؛ از بین بردن فضاهای عمومی شهری، تنها یکی از عواقب «مال ‌سازی‌»های بی‌ضابطه در کلان شهرهاست. میلیاردرها مال‌ها را می‌سازند تا میل به مصرف را ارضا کنند و مصرف‌گرایی را ترویج دهند. اما چرا در کشوری چون ایران با وجود بحرانهای پی درپی اقتصادی، سلطه تحریم‌ها، رشد حاشیه نشینی و حداقل دستمزد دهها برابر زیر خط فقر، مال سازی قدرت می‌گیرد و رشد می‌کند. روزنامه شرق در گزارش روز چهارشنبه خود به این موضوع پرداخته که چگونه مال‌سازی در تهران این‌همه رونق گرفت و موج اول آن در دوران تحریم شدید دهه 80 سر برآورد و حالا نوبت به موج جدیدی در دوران دیگری از تحریم رسیده است.

«مال سازی و گودهای رها‌شده»

روزنامه شرق با اشاره به جلسه روز گذشته شورای شهر تهران به سخنان «احمد مسجدجامعی» پرداخته است. در این جلسه مسجدجامعی درباره وضعیت منطقه ۲ تهران با بیان اینکه ۵۵ مجتمع تجاری در منطقه ۲ فعال است و مجوز ساخت ۵۰ مجتمع دیگر نیز صادر شده است، گفت: «چرا درباره تأثیر مجتمع تجاری و مال‌ها بر روند زندگی مردم تاکنون بررسی انجام نداده‌ایم». او با بیان اینکه منطقه ۲ را می‌توان منطقه مال و گودهای رها‌شده نامید، گفت: «سال گذشته که بازدیدی از این منطقه داشتم، ۳۵ گود رها‌شده در این منطقه وجود داشت که باید تعیین تکلیف شود». این عضو شورای شهر با اشاره به محلات اسکان غیررسمی در منطقه ۲ توضیح داد: «نگاه شهرداری به این محلات همیشه حذفی بوده است؛ اما یک بار برای همیشه باید درباره این محلات تصمیم‌گیری شود. »

 دلایل رونق مال‌سازی

x تبلیغات
دریان سفر امید

«ایمان واقفی»، جامعه‌شناس حوزه شهری، از لزوم توجه به ایده «چرخه‌های انباشت» دیوید هاروی می‌گوید: «ایده چرخه‌های انباشت می‌گوید که سرمایه برای آنکه بتواند بازتولید شود، نیاز به گردش دارد و توقف گردش سرمایه برابر با از‌بین‌رفتن سرمایه است. به‌همین‌دلیل نظام سرمایه در طول تاریخ تلاش کرده سرمایه را به چرخش درآورد. هاروی از چرخه‌های انباشت سخن می‌گوید که هر وقت رکود یا مشکلی در یک چرخه ایجاد شود، سرمایه به‌سرعت انباشت سرمایه را به سمت چرخه دیگر می‌برد و به‌همین‌دلیل این چرخه‌ها به‌ گونه‌ای مفر و ترمیمی برای بحران در چرخه قبلی است. واقفی درباره تغییر روند ساخت مجتمع تجاری به سمت مال در ایران هم می‌گوید: «از دهه ۹۰ و به‌ویژه سال ۹۱ به طور وحشتناکی با مجوز ساخت مال‌ها مواجهه می‌شویم که این رقم از 10، 15 مجوز به صد مجوز می‌رسد که درآمد فراوانی را هم به شهرداری می‌رساند. در این دهه روند ساخت مال در تهران به طور وحشتناکی افزایش یافت که زمینه آن با همین نظریه هاروی و شرایط خاص ساخت‌وساز در ایران شکل گرفت و این وضعیت را ایجاد کرد.»

 

انتهای پیام

x تبلیغات
فارکسیو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان