مهاجرت و تغییر تابعیت شطرنج بازان ملی پوش ایران

x تبلیغات
هلو

در ادامه موج مهاجرت شطرنج بازان ایرانی، غزل حکیمی فرد استاد بزرگ شطرنج ایران با تغییر تابعیت از این پس با پرچم سوئیس در مسابقات بین المللی شرکت خواهد کرد.

به گزارش کاماپرس، تغییر تابعیت نخبگان ورزشی کشور یکی از موضوعاتی است که سرمایه اجتماعی کشور ما را تضعیف می کند و مسئولان باید برای توقف این پدیده فکر اساسی کنند. در آخرین مورد از این تغییر تابعیت ها یک بانوی شطرنج باز ایرانی با تغییر تابعیت به سوئیس پیوسته است.

روزنامه شرق این موضوع را دستمایه گزارش امروز خود قرار داده و نوشته است: موج مهاجرت شطرنج‌بازان ایرانی به خارج از کشور همچنان ادامه دارد. این برای چندمین بار در ماه‌های اخیر است که خبر تغییر تابعیت یا پناهنده‌شدن ورزشکاران این رشته به گوش می‌رسد. صحبت از غزل حکیمی‌فرد است؛ استادبزرگ بانوان که تابعیت خود را از ایران به سوئیس تغییر داده و ازاین‌پس می‌خواهد در بهشت اروپا در رقابت‌های بین‌المللی شطرنج مسابقه بدهد. خبر تغییر تابعیت غزل روز گذشته در حالی از طرف فدراسیون جهانی شطرنج (فیده) تأیید شد که مثل مهاجرت ناگهانی بازیکنان قبلی تیم ملی، خیلی باعث غافلگیری نشد. آخرین حضور حکیمی‌فرد در تیم ملی شطرنج زنان ایران به رقابت‌های المپیاد باکو در سال 2016 برمی‌گردد. او بعد از این مسابقات برای ادامه‌تحصیل به سوئیس رفت و در تیم ملی دیده نشد. با توجه به این موضوع احتمالش می‌رفت که او نیز دیر یا زود به‌ویژه در مقطع حساس کنونی چنین تصمیمی بگیرد.

سوئیسی‌ها در شرایطی مقدمات حضور غزل را در تیم ملی شطرنج کشورشان مهیا کرده‌اند که بی‌شک منتظر این هستند تا از ذهن خلاق و هوشمند او در رقابت‌های بین‌المللی بهره ببرند؛ آنها در رده‌بندی فدراسیون جهانی شطرنج جایگاه سی‌وهشتم را دارند این در حالی است که شطرنج ایران با وجود تنزل قابل‌توجهی که بعد از مهاجرت علیرضا فیروزجا داشت، فاصله فاحشی با این کشور دارند و رده بیست‌وهفتم جدول جهانی را به خود اختصاص داده است.

اما پیش از غزل، رعنا حکیمی‌فرد، خواهر کوچک‌ترش که او نیز شطرنج‌باز است، تابعیت سوئیس را برگزیده بود. رعنا متولد 1375 است و دارای عنوان استاد فیده زنان است. او در سال ۲۰۱۰ مدال نقره قهرمانی شطرنج زیر ۱۴ سال دختران جهان را در شهر خالکیدیکی یونان با ۸٫۵ امتیاز از ۱۱ بازی کسب کرد و در اکتبر ۲۰۱۹ با ریتینگ ۲۰۵۷ در رده دوازدهم در بین شطرنج‌بازان زن فعال ایران قرار گرفت. ریتینگ رعنا درحال‌حاضر 2070 است. باید به این نکته اشاره کرد که در سایت فدراسیون جهانی شطرنج همچنان پرچم ایران در کنار اسم رعنا حکیمی‌فرد دیده می‌شود. این به این معنی است که او باوجود تغییر تابعیت، برای تیم ملی شطرنج سوئیس بازی نکرده است.

x تبلیغات
دریان سفر امید

پای حجاب و رژیم صهیونیستی در میان است!

ورزش ایران در حالی در یک دهه اخیر با روند روبه‌رشد مهاجرت ورزشکاران مواجه بوده که دراین‌بین شطرنج یکی از رشته‌هایی بوده که آمار بالایی از ورزشکاران مهاجر را داشته است. یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شود تا این ورزشکاران تصمیم به مهاجرت بگیرند، ممنوعیت رویارویی آنها با نماینده‌های اسرائیل در رقابت‌های جهانی است. موضوعی که موجب شد تا علیرضا فیروزجا، نابغه 17ساله شطرنج ایران و سوپر استاد بزرگ شطرنج دنیا در واکنش به آن، تصمیم به ترک ایران بگیرد.

مغز متفکر ایرانی اواخر سال گذشته بود که در اقدامی ناگهانی اعلام کرد دیگر برای تیم ملی شطرنج ایران مسابقه نخواهد نداد و ازاین‌پس با پرچم فرانسه در رویدادهای مختلف به میدان خواهد رفت. فیروزجا اواخر فروردین‌ سال جاری، با وجود تعطیلی مسابقات، در یک شگفتی بزرگ، موفق شد ماگنوس کارلسن، مرد شماره یک شطرنج جهان را در رقابت‌های آنلاین بنتربلیتس(The Banter Blitz Cup) که سایت جهانی chess24 برگزار کرد، تسلیم خود کند.

هم‌زمان با خبر تغییر تابعیت علیرضا فیروزجا، خبر پناهندگی میترا حجازی‌پور، دیگر استادبزرگ شطرنج زنان ایران بازتاب زیادی پیدا کرد. شطرنج‌بازی که در رقابت‌های شطرنج سریع و برق‌آسای قهرمانی جهان روسیه (سال گذشته) بدون حجاب بازی کرد و بعد از این اتفاق هم از تیم ملی اخراج شد. البته مهرداد پهلوان‌زاده، رئیس وقت فدراسیون شطرنج پس از حضور بی‌حجاب حجازی‌پور در این مسابقات اعلام کرد: «او یک‌سالی است که در هیچ مسابقه‌ای برای ایران بازی نمی‌کند و خیلی وقت است که دیگر به‌عنوان شطرنج‌باز ایران محسوب نمی‌شود. ما زمانی که متوجه بدون حجاب بودن حجازی‌پور شدیم، به‌سرعت اعتراض خود را به فدراسیون جهانی شطرنج اعلام کردیم اما به دلیل تعطیلات کریسمس، ترتیب اثر داده نشد و به همین دلیل هم این شطرنج‌باز با پرچم ایران حضور داشت!». پهلوان‌زاده در حالی این صحبت‌ها را مطرح کرد که نام میترا حجازی‌پور در ترکیب تیم ملی اعزامی زنان به مسابقات جهانی روسیه وجود داشت و در رسانه‌ها هم منتشر شد.

البته این تمام مصائب فدراسیون شطرنج در این ایام نبود. این فدراسیون در شرایطی سال 98 را خیلی بحرانی پشت سر گذاشت که به خاطر انتشار عکس‌های بدون حجاب شهره بیات، داور بین‌المللی این رشته هم به‌شدت زیر سؤال رفت. این داور بین‌المللی که برای قضاوت در رقابت‌های قهرمانی جهان چین حاضر شده بود، مسابقات را بدون حجاب داوری کرد و در مصاحبه‌هایی اعلام کرد که دیگر قصد بازگشت به ایران را ندارد. مهرشاد شریف، کامران شیرازی، داوود پیرا، جعفر محبی، الشن مرادی و درسا درخشانی نمونه‌های دیگری از شطرنج‌بازانی بوده‌اند که با وجود شایستگی‌های بسیار در سال‌های گذشته ترک دیار کرده‌اند. گفتنی است آتوسا پورکاشیان نیز از دیگر ستاره‌ها و استادبزرگ‌های شطرنج زنان ایران است که دیگر در ترکیب تیم ملی حضور ندارد و برای تحصیل به آمریکا رفته است. این احتمال وجود دارد که او هم به‌زودی با تغییر تابعیت یا حداقل به‌عنوان بازیکن آزاد در رقابت‌های بین‌المللی شرکت کند.

شایان ذکر است غزل حکیمی فرد ساعاتی قبل با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود موضوع تغییر تابعیتش را شدیدا تکذیب کرد. وی اعلام کرد: تغییر پرچم در فدراسیون جهانی به منزله تغییر تابعیت نیست بلکه امکان حضور حرفه ای در مسابقات شطرنج اروپاست.

 

انتهای پیام

x تبلیغات
فارکسیو
آ اس پ
آمیتیس تراول
ایرانیکا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان