بانک مرکزی هرساله در جهت کنترل نظام پولی و بانکی کشور، سیاستهایی را اتخاذ میکند. این روند در سال 99 نیز با توجه به شرایط پیشآمده پس از شیوع گسترده کرونا در سرتاسر دنیا، رنگ و بوی بسیار جدیتری به خود گرفته، بهطوری که به عقیده بسیاری از کارشناسان، مدیریت اقتصادی سال 99، هم برای دولت و هم برای مردم، کار بسیار دشواری خواهد بود.
به گزارش کاماپرس، از ابتدای سال 99 تا به امروز، مسئولان بانک مرکزی از اجرای برخی تصمیمات خبر دادهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم داشت.
سیاست پولی و توسعه عملیات بازار باز
چند روز پیش، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی از تصویب شیوهنامه قرارداد خرید مجدد (Repo) و قرارداد خرید معکوس (Repo-Reverse)، خبر داد.
شاید اولین سوالی که به ذهن خطور کند، این است که اصلا بازار باز به چه معناست؟! «عملیات بازار باز» به بانکهای مرکزی کشورهای مختلف این امکان را میدهد تا با انتشار اوراق قرضه دولتی، فاکتورهایی چون تورم، نرخ سود بانکی و … را مهار کنند.
این سیاست بانک مرکزی همانند دیگر تصمیمات با موافقان و مخالقان خود همراه است. اگرچه بانک مرکزی مدعیست که این سیاست را برای نخستین بار در کشور به کار گرفته اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی و بانکی به این شیوه کار اعتراض دارند. به عقیده آنها، این که بانک مرکزی با عرضه اوراق بانکهای ورشکسته داخلی قصد انجام عملیات بازار باز داشته باشد، بیشتر به عملیات نجات بانکی شباهت دارد.
تعیین بانکهای عامل مقابله با کرونا
مسئولان بانک مرکزی در روزهای ابتدایی سال جاری از اجرای طرح بزرگ تامین اعتبار 75 هزار میلیارد تومانی حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا با هدف حمایت از تداوم اشتغال نیروی کار واحدهای اقتصادی خبر دادند و اعلام کردند بانکهای عامل برای پشتیبانی از این طرح نیز انتخاب شدهاند.
نظارت بر زنجیره تامین
کرونا و تعطیلی واحدهای تولیدی – صنعتی که پس از آن دامنگیر اقتصاد کشور و حتی دنیا شد، نشان داد زنجیره تامین نه تنها در ایران که در کل دنیا با معضلات بسیاری روبهروست. از این رو، بانک مرکزی یکی از مهمترین اهداف خود در سال 99 را معطوف «نظارت بر زنجیره تامین» کرده است تا در چنین شرایطی، بیشترین کنترل را بر بازار داشته باشد.
افزوده شدن بانکهای عامل طرح «گام»
سامانه اعطای تسهیلات طرح گام یا همان گواهی اعتبار مولد در جهت حمایت از نقدینگی در گردش واحدهای تولیدی از نیمههای بهمنماه سال گذشته کار خود را آغاز کرد. این طرح که پیشبینی میشود مرحله اول آن به تامین اعتبار ۵۰ هزار میلیارد تومانی برای واحدهای تولیدی منجر شود، کار خود را با تعداد محدودی بانک آغاز کرد اما به نظر میرسد بانک مرکزی قصد دارد با افزودن دیگر بانکها به این طرح، این ساز و کار تامین مالی غیر تورمی را تقویت کند.
تامین به موقع ارز کالاهای اساسی
تامین کالای اساسی کشور، بهخصوص در موقعیتهایی خاص مانند دوران کرونا، نیازمند تامین بهموقع و کافی ارز است. از همین رو، بانک مرکزی یکی از بزرگترین اهداف خود در سال جاری را روی این موضوع معطوف کرده تا مردم بدون نگرانی از موجود بودن یا نبودن کالای مورد نظر خود در بازار، به خرید بپردازند.
مرتبط با :