مدیران چند شرکت استارتاپی از جمله کافهبازار و پوشه، طی روزهای اخیر در توئیتهایی گلایه کردند که سازمان تامین اجتماعی رابطه آنها با توسعهدهندهها و برنامهنویسهایی را که محصولاتشان را روی پلتفرم آنها عرضه میکنند، شکلی از قرارداد پیمان محسوب کرده و این شرکتها بابت پرداخت نکردن حق بیمه جریمه شدهاند. در تازهترین مشکلات پیش پای رشد و توسعه پلتفرمهای اینترنتی و استارتاپهای کشور، سازمان بیمه تامین اجتماعی از مارکت اندرویدی «بازار» خواسته که حق بیمه تمامی توسعهدهندگان فعال روی این پلتفرم را پرداخت نماید. مدیرعامل بازار در این راستا گفته که این درخواست از سوی بیمه تامین اجتماعی منطقی نیست.
ضرر هنگفت در انتظار کل اکوسیستم استارتاپی
به گزارش کاماپرس، «امین امیرشریفی» در گفتگویی با پیوست گفت:«همه کسانی که با «بازار» کار کردهاند میدانند که ما با توسعهدهندگان در زمینه کاری همکاری نمیکنیم و هیچگاه نشده از آنها بخواهیم محصولی برای ما و نفع مجموعه ما تولید کنند. پلتفرم ما بستری برای عرضه محصولات این افراد است و بس. آنها بدون اینکه سفارشی از ما گرفته باشند، میتوانند برنامه خود با هر محتوایی و قیمت حتی به صورت رایگان در پلتفرم قرار دهند.»
بیشتر از ۶۷ هزار توسعه دهنده تا به امروز با پلتفرم بازار همراه بودهاند که درآمد کلی آنها بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی این مجموعه، بیشتر از ۴۷۷ میلیارد تومان بوده است.
امیرشریفی ضمن ابراز نگرانی نسبت به این موضوع، تاکید دارد که این بینش و دیدگاه میتواند به ضرر هنگفتی برای کل اکوسیستم استارتاپی ایران باشد: «با این دیدگاه باید تمامی فروشندگان یک بازار اینترنتی و تمامی افرادی که در یک پلتفرم اینترنتی کار میکنند، بیمهشان توسط پلتفرم مذکور رد شود.»
او با اشاره به آمار بیش از ۶۷ هزار نفری توسعهدهندگان «بازار» رقم پرداختی برای این افراد را، نرخ بسیار زیادی میداند و تاکید میکند که یک سوتفاهم برای سازمان تامین اجتماعی پیش آمده و متاسفانه آنها تا امروز نتوانستند این سوتفاهم را برطرف نمایند. او ابراز امیدواری میکند که این سازمان با مساعدت و بینشی باز بتواند پای صحبت تیم حقوقی «بازار» نشسته تا متوجه نوع قراردادها و فعالیت مستقل توسعهدهندگان روی این پلتفرم بشود.
آن طور که اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی میگوید، تفاهمنامهای پیرامون این موضوع با سازمان تامین اجتماعی منعقد شده که پیرامون آن قانون بیمه برای استارتاپها به شکل دیگری تعریف شود. «رضا الفت نسب» عضو این اتحادیه میگوید: «ما مدتهاست با سازمان تامیناجتماعی توافق کردهایم که قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد برای افرادی که به صورت دورکار در فضای مجازی فعالیت دارند و کارفرمای مستقیم هم ندارند، جاری شود. یعنی نوعی بیمه توافقی برای افراد شاغلی که روابط آنها رابطه معمول کارگری و کارفرمایی نیست. طبق این قانون بیمه این افراد به عهده خودشان است و مسئولیتی بر شرکت نیست. این بخشنامه تصویب و در حال اجرا است. فقط برای رونمایی از آن منتظر افراد اتاق اصناف هستیم.»
اشتباه سازمان تامین اجتماعی
«رضا ایازی» مشاور حقوقی سازمان نصر نیز با تاکید بر اینکه سازمان تامین اجتماعی در این مورد دچار اشتباه شده به ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی اشاره میکند:
«ماده۳۸ میگوید وقتی با کسی به صورت مقاطعهکاری قراردادی بسته میشود و کار سازمان به شرکتی سپرده میشود، باید اطمینان حاصل کرد که آن شرکت حق بیمه کارمندان خود را میدهد. ۵ درصد از آخرین حقالزحمه آن شرکت به علاوه ۵ درصد از هر پرداخت را نزد خود نگهدارید تا شرکت ثابت کند که بیمه نیروهای خود را رد میکند. بیمه تامین اجتماعی با استناد بر همین ماده میگوید اگر این کار را نکردید، باید خودتان حق بیمهای که در نظر گرفته شده را به آن نیروها را پرداخت نمایید.»
ایازی میگوید این اتفاق اما در بستر کافه بازار و یا دیگر پلتفرمها رخ نمیدهد و آنها این هزینهها را نزد خود نگه نمیدارند: «در سال ۷۸ هم دیوان عدالت اداری نسبت به این بند واکنش نشان داد و گفت این موضوع مخصوص به شرکتهاییست که کارمند دارند و مختص به مجموعههایی نیست که افراد در آنها داوطلبانه کار میکنند.»
ایازی تاکید دارد که توسعهدهندگان کافه بازار به سفارش این پلتفرم محصولات خود را نمیسازند و از بستر این مارکت اندرویدی برای کسب و کارشان استفاده میکنند، همانطور که فروشندگان بازارهای اینترنتی به سفارش کسی جنس تولید نمیکنند و فروشگاه آنلاینشان را از یک بستر اینترنتی ایجاد مینمایند: «کافه بازار به توسعهدهندگان نمیگوید چه بسازید و چه نسازید، پس رابطه بین کافه بازار و توسعهدهندگان رابطه کارگر و کارفرمایی، رابطه پیمانکاری و رابطه کارفرما و مقاطعهکار هم نیست و در نتیجه شامل ماده ۳۸ نمیشود.»