چرا حمله هکرها به ابر آروان تا این حد صدا کرده است؟

x تبلیغات
هلو

دقیقا در اولین ساعت‌هایی که روزنامه‌های ایران چراغ‌ها را خاموش کردند و سایت‌های خبری نیز در آستانه تعطیلات سال نو خبرنگاران خود را به خانه فرستادند، حمله‌ای که بزرگ به سرورهای شرکت ابر آروان صورت گرفت.

به گزارش کاماپرس، ابر آروان نامی بود که تا یکی دو روز پیش تنها در گفتگوهای مدیران آی‌تی شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ رد و بدل می‌شد اما وقتی هستی شهریزفر، مدیر روابط‌عمومی این شرکت به صورت زنده در قاب تلویزیون بی‌بی‌سی فارسی ظاهر می‌شود، توجه بسیاری از مردم به ماجرایی جلب می‌شود که مدیران ابر آروان در توییت‌های‌شان آن را «بحران» می‌دانند.

خیلی زود معلوم می‌شود در خواب بهاری رسانه‌های ایرانی، هکرها به شرکتی حمله کرده‌اند که به بسیاری از بزرگترین سازمان‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی و نیمه‌خصوصی ایران خدمات می‌دهند. ابرآروان که حاصل مشارکت 4 جوان تحصیل‌کرده و تعدادی دیگر از نخبگان المپیادی است از سال 1394 با جذب سرمایه از شرکت فناپ – زیرمجموعه بانک پاسارگاد – فعالیت خود را در زمینه ارایه زیرساخت‌های یکپارچه ابری شروع کرد.

هکرها با حمله به زیرساخت‌های شرکت ابر آروان، فعالیت بسیاری از شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های ایرانی را با چالش روبرو کردند. بنابه اعلام مدیر روابط‌عمومی ابر آروان 7 هزار مشتری این شرکت که اطلاعات خود را در سرورهای مستقر در آسیاتک ذخیره کرده بودند، تحت تاثیر این حمله قرار گرفته‌اند. هرچند تیم‌های متعدد این شرکت در حال بازیابی اطلاعات شرکت‌ها هستند اما آن‌طور که از اخبار و توییت‌های مدیران ابر آروان معلوم است، برگشتن به وضعیت فعلی به چندین روز زمان نیاز دارد.

پویا پیرحسینلو، مدیرعامل این شرکت در توییتر اعلام کرد هکرها به دنبال تخریب و حذف اطلاعات بوده‌اند. به همین خاطر او و همکارانش برای مهار این تلاش‌ها و همچنین حفاظت از اطلاعات کاربران، تمام دسترسی‌ها به سرورها را به‌صورت موقت قطع کرده‌اند.

x تبلیغات
دریان سفر امید

اخبار مرتبط:

مشتریان کلیدی ابر آروان

در گزارشی که ابر آروان یک روز پیش از حمله هکرها منتشر کرد، تعداد مشتریانی که از خدمات این شرکت استفاده می‌کنند در پایان سال 1399 بیش از 65 هزار مورد ذکر شده است. این در حالی است که طبق نمودار موجود در این گزارش، تعداد مشتریان ابر آروان در انتهای سال 1398 حدود 40 هزار مورد بودند. این عدد برای سال 97 نزدیک به 10 هزار مشتری است.

آسیب رسیدن به زیرساخت‌های شرکتی که به بیش از 65 هزار مشتری سرویس می‌دهد، بدون شک بحران‌زا است؛ اما مشکل وقتی جدی‌تر می‌شود که با دقت بیشتری نام مشتریان ابر آروان زیر ذره‌بین قرار داده شود. سایت شرکت فناپ، در بخش معرفی ابر آروان نوشته است: آروان (نویان ابر آروان) عرضه‌کننده زیرساخت یکپارچه ابری در ایران است که معماری اصلی آن را گروهی از نفرات برتر المپیادهای ملی و جهانی، هم‌گام با دانش روز دنیا، طراحی و پیاده‌سازی کرده‌اند. اکنون طیف گسترده‌ای از پربازدیدترین و شناخته‌شده‌ترین وب‌سایت‌ها و کسب‌وکارهای آنلاین در کنار سامانه‌های حساس دولتی و بانک‌ها از راهکارهای ابری آروان بهره می‌برند.

از دولت روحانی تا مجلس قالیباف

در سایت ابر آروان فهرست بلندی از مشتریان این شرکت به چشم می‌خورد. در میان مشتریان ابر آروان، آرم، نهاد ریاست جمهوری، وزارت نفت، وزارت نیرو، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امور خارجه نشان‌دهنده همکاری این شرکت با بالاترین سطوح دولت دارد. سازمان فنی و حرفه‌ای، سازمان تامین اجتماعی، شرکت ملی نفت، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، سازمان بیمه سلامت نیز دیگر سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی هستند که با ابر آروان همکاری دارند.

مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز به این فهرست اضافه کنید. سایت شرکت فناپ البته سازمان صدا و سیما، شهرداری تهران، علی‌بابا، دیوار، دیجی‌کالا، بامیلو، هایپراستار و شبکه تلویزیونی الکوثر را نیز جز مشتریان ابر آروان معرفی کرده است.

همکاری بانک‌ها با ابر آروان

بانک‌های آینده، سامان، توسعه تعاون و تجارت از خدمات متنوع ابر آروان استفاده می‌کردند. البته بیشترین همکاری را بانک پاسارگاد با این شرکت داشت؛ چراکه پاسارگاد، مالک شرکت فناپ، سرمایه‌گذار اصلی ابر آروان است. علاوه بر بانک‌ها تعدادی از استارت‌آپ‌های حوزه خدمات بانکی نیز متاثر از سرمایه‌گذاران‌شان با ابر آروان همکاری دارند.

من سیامک انصاری هستم

بایا که طی چند ماه اخیر با سیامک انصاری ارتباط تنگاتنگی با روح و روان مردم ایران برقرار کرده، یکی از جدیدترین مشتریان بزرگ ابر آروان است. اسنپ و تپسی که بزرگترین سامانه‌های اینترنتی حمل و نقل هستند نیز از این شرکت خدمات می‌گیرند. مسیریاب نشان که مورد استفاده رانندگان قرار می‌گیرد و البته سایپا و ایران‌خودرو که وسیله نقلیه همین راننده‌ها را تولید می‌کنند، جملگی از ابر آروان خدمات می‌گیرند. قطارهای مسافربری رجا، ایران‌تلنت، ایسام، سهام‌یاب، تلاونگ، املاک دلتا، آچاره، کتاب اول نت‌برگ، بیمه بازار و پاکلین را به لیست مشتریان ابر آروان اضافه کنید. مدیسه، وب‌پوش، خانومی، بانی‌مد، بادی اسپینر و تعدادی دیگر از فروشگاه‌های اینترنتی پوشاک هم از خدمات ابر آروان بهره می‌بردند.

میزبانی از خرده‌فروش‌های بزرگ

فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه و افق کوروش که از جمله بزرگترین مراکز خرده‌فروشی کشور هستند، جز مشتریان کلیدی ابر آروان هستند. مستر بلیط، سفرمی، فلایتیو، قاصدک 24، جا اینجاس، اتاقک و تیکت که در حوزه گردشگری فعال هستند، تیوال و تیک‌ایت که بلیت رویدادهای فرهنگی را می‌فروشند و تلویزیون اینترنتی آیو نیز جز مشتریان ابر آروان هستند.

بستری برای رسانه‌های بزرگ

ایرنا به عنوان قدیمی‌ترین خبرگزاری کشور که وابسته دولت است، خبرگزاری مهر، سایت‌های خبری الف و آفتاب، سایت برنامه نود، اکوایران، شبکه، ویرگول، برنامه میدون، نی نی سایت و ده‌ها سایت خبری، خبرخوان و رسانه دیگر نیز در فهرست مشتریان ابر آروان خودنمایی می‌کنند.

با وجود چنین مشتریان شاخصی بدون شک هک شدن زیرساخت‌های ابر آروان موضوعی نیست که به این سادگی‌ها بتوان از کنار آن گذشت. به نظر می‌رسد پس از پایان تعطیلات نوروزی و پایدار شدن سرورها و دیتابیس‌های این شرکت، چالش‌های بعدی گریبانگیر مدیران جوان ابر آروان خواهد شد.

برای دسترسی سریعتر به اخبار و گزارش های مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.

انتهای پیام

x تبلیغات
آمیتیس تراول
سفریار آریا
آ اس پ
فارکسیو

10 دیدگاه در “چرا حمله هکرها به ابر آروان تا این حد صدا کرده است؟

      • بهنام دوست میگوید:

        خبر کم بخونی احساس می کنی اتفاق عجیبی در جهان افتاده
        ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ – ۱۴:۲۱ : مایکروسافت: حمله هکری به نهادهای دولتی آمریکا بزرگترین و پیچیده‌ترین حمله بوده است

        بلومبرگ: نزدیک به ۲۰۰ شرکت و سازمان مورد حمله سایبری قرار گرفته اند (حمله سولار ویندز)

      • kio میگوید:

        منظورت چیه توهین به وطن – شعار عوامانه وطن پرستی – مرگ بر روشن فکری ؟!
        عزیز کمی عاقل باش فقط کمی نه خیلی – منطقی به دور از ناسیونالیسم عوامانه فکر کن لطفا
        از نقش انحصاری شرکت ‏ابر آروان در پیاده‌سازی بخش‌هایی از شبکه ملی اطلاعات یا همکاری آن در قطع اینترنت بین‌الملل باید انتقاد کرد!
        شما نمیفهمی هزینه کسب و کار اینترنتی و قطع شدن یعنی چی؟! 30 ساعت سایت کاری ات که درآمد خودت و کارمندانت را تامین میکند، قطع شود دم نوروز که اوج فروش هست و ذخیره مالی کل سال ات میشود! پشتیبانی ابرآروان هم هیچ جوابت را ندهد و برخی سایتها حتی کامل پاک شوند و بک آپ هم نباشد !

        یک چیز را در این کشور شدیدا استبدادی که ظلم کردن به مردمش در اعماق خاکش ریشه داونده را هرگز فراموش نکن:

        ** در این دیار استبدادی نمیتوانی نخبه باشی ، استارت آپی موفق را مدیریت کنی و همچنان مستقل از دولت باقی بمانی ! ** هرگز امکان ندارد برادر !

        ابرآروان نیز به مجموعه هلدینگهای بی نام و نشان دولت و سپاه پیوسته و همین شرکت، اینترنت من و شما و شبکه اجتماعی ها را قطع خواهد کرد در آینده –
        حالا شما از وطن پرستی صحبت کن – ما از تو وطن پرست تر هستیم و آینده وطن در گرو آزادی و فناوری باز و ارتباط جهانی است وگرنه ایران در آینده ویرانه ای همچون کره شمالی خواهد بود .
        در یک کشور متمدن (به قول شما) دولت فقط نقش کمک کننده مالی دارد و شرکتهای متعدد در یک حوزه کاری سالم با هم رقابت میکنند و هر کدام که بهترین خدمات را بدهد از طرف مشتریان و مردم انتخاب میشود.
        نه مثل الان که فقط یک ابرآروان هست و سرورهای آسیاتک با آن قیمتهای گراف و همه بازار دست خودش – بدون احساس مسئولیت پاسخگویی به مشتریان به خاک سیاه نشسته —
        عزیز ما متمدن نیستیم نه تو و نه من
        اینجا ایرانه – ویرانه ای از تمدن باشکوه گذشته اش

      • kio میگوید:

        یعنی چی خوب شد! اینترانت ملی رو باید نابود کرد ؟! دولت و زیرساختهایش که چیزی نشدند! کسب و کارهای خرده پا که دلشان به یک ذره درآمد نوروز در این دوران خرابی اقتصادی خوش بود، نابود شدند – شما در شرکتهای خصوصی اینترنتی کار نمیکنی و نمیفهمی این موارد را گویا –
        اینترانت ملی به موقعش راه اندازی میشود و اینترنت بین المللی من و شما قطع میشود چه با این حمله ها یا بدون این حمله ها
        یک کشور منزوی که هیچ ارتباط بزرگ جهانی ندارد ….
        البته قبول دارم که ابرآروان شرکت انحصاری بی مسئولیت هست و به بدنه مافیایی دولتی هم پیوسته
        من هم به این شرکت انتقاد دارم ولی هک شدن به بهای از دست رفتن حقوق مشتریان بی گناهش … نه
        متوجه میشوی این چیزها را؟

      • kio میگوید:

        و در جواب نیما:
        اینقدر عوام زده نباش لطفا! خوشحالی هکرها حمله کردند به زیرساختهای کشورت و کسب و کارهای خرده پا نابود شدند – دولت و بدنه مافیایی آن که صدمه ندیدند ، آدمهایی معمولی که سر کار میروند کارمند هستند یا مدیر هستند و درآمد اینترنتی داشتند و دلشان به این یک ذره فروش نوروزی خوش بود نابود شدند –
        شما مثل اینکه سر کار نمیری و درآمد مستقل نداری گویا – نمیفهمی کارمند شرکت خصوصی اینترنتی یا مدیر بودن یعنی چی و چطور سر ماه دغدغه حقوقت را داشته باشی !
        چه با این حمله های هکری چه بدون آن – اینترنت ایران از دنیا جدا میشه و شبکه اجتماعی های خارجی هم همه تعطیل میشوند داخل کشور – چیزی مثل چین یا بدتر مثل کره شمالی – یک اینترنت بسته داخلی
        هر از گاهی هم برای بانکها و زیرساختها شیر فلکه اصلی اینترنت بین اللمل باز میشود برای منتخبها !
        شما دلخوش این حمله های هکری باش تا ایران آزاد شود – با نشستن در خانه – یواشکی کامنت دادن – منتظر شوی اجنبی تو را آزاد کند – آفرین بر تو
        خیلی دلت میسوزد و از اینترانت ملی متنفری شجاع باش و رو در رو انتقاد کن از این مورد !

        • سید محمد کاظم میگوید:

          باید انتقاد کرد اما سیاه‌نمایی نه. همین شرکت تونسته به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کنه. حمله‌های هکری و … هم چیز جدیدی نیست و حتی بزرگترین شرکت‌های جهان رو هم تحت تأثیر خودش قرار داده. شبکه‌ی ملی اطلاعات هم برای امنیت و هم برای اقتصاد می‌تونه بسیار مفید باشه. البته نقدهایی هم وارده مثل همین انحصارگرایی که شما اشاره کردید و در واقع باید فضای رقابتی ایجاد بشه نه انحصارگرایی. برای شکستن این فضا هم به نظر من نیازی به ارتباط با جهان نیست، نه اینکه ارتباط با جهان بد باشه ولی وقتی اونها ما رو تحریم کردند چرا ما ذلت نشان بدیم؟
          ما هم به عنوان مصرف‌کننده باید از تولیدات داخل استفاده کنیم، ارائه دهنده‌ی سرویس هم باید نهایت تلاشش رو بکنه، دولت هم نباید دخالت مستقیم داشته باشه. اینطوری به لطف خدا درست خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان