چاپ یک کتاب میتواند اندکی متفاوت از چاپ سایر محصولات فرهنگی باشد. اگرچه بیشتر نویسندگان کتاب معمولا اطلاعات کاملی از مراحل چاپ و صحافی کتاب ندارند و این کار تخصصی را به ناشرین و چاپخانهها میسپارند. با این وجود آشنایی با شرایط چاپ انواع مختلف کتاب میتواند برای این افراد مهم و ضروری باشد.
کاماپرس در این گزارش به معرفی مراحل چاپ کتاب و شرایط و ضوابط این کار پرداخته است.
تصمیم گیری در مورد مشخصات کتاب برای چاپ
وقتی که یک نویسنده کار نگارش کتاب را به پایان میبرد، باید در مورد نحوه چاپ آن تصمیمگیری کند. تعیین قطع کتاب اولین تصمیمی است که باید گرفته شود. پس از تعیین قطع باید با یک طراح جلد و طراح کتاب برای طراحی کتاب قرارداد بسته شود. صفحه بندی و طراحی جلد کتاب را میتوان به یک گرافیست سپرد و یا اینکه برای هر یک از آنها به سراغ فرد جداگانهای رفت.
در ادامه باید نوع کاغذ برای چاپ کتاب تعیین شده و این تصمیمات به همراه فایلهای طراحی جلد و صفحات کتاب، تحویل ناشر یا چاپخانه شود.
مدارکی که برای چاپ یک کتاب نیاز داریم
اولین مدرکی که برای چاپ یک کتاب نیاز داریم، مجوز نشر است که معمولا توسط خود نویسنده و یا ناشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت میشود. در ادامه باید شابک اختصاصی به کتاب تعلق گیرد. شابک همان شماره استاندارد بین المللی کتاب است که از 10 تا 13 رقم تشکیل میشود و باید در صفحه شناسنامه کتاب قید شود.
مراحل چاپ یک کتاب در چاپخانه
اولین مرحله درخواست چاپ کتاب در چاپخانه، ارائه مدارک لازم و فایلهای طراحی جلد و صفحات داخلی کتاب است. این فایلها باید در فرمتهایی چون jpg، pdf یا tiff تحویل مسئول چاپ شود. تمام این فایلها باید کیفیت لازم و استاندارد را برای چاپ داشته باشند.
در ادامه مسئول فنی چاپخانه فایلهای ارسالی را بررسی کرده و در صورت عدم نیاز به تغییرات، فایلهای تایید شده در اختیار بخش فنی برای چاپ قرار میگیرد. چاپ کتاب توسط دستگاههای چاپ انجام گرفته و سپس به بخش صحافی منتقل میشود.
مراحل صحافی کتاب
مرحله نهایی چاپ کتاب، مرحله صحافی است. صحافی کتاب نیز خود به بخشهای مختلف تقسیم بندی میشود و یک کار کاملا تخصصی است که در دوام یک کتاب تاثیر بسیار زیادی دارد. مراحل صحافی کتاب به بخشهای زیر تقسیم بندی میشود:
- آماده سازی صفحات و نظم بخشیدن به اوراق کتاب: ورقهای کتاب در این مرحله در جای خود و در کنار یکدیگر قرار گرفته و به دقت تا میشوند.
- ته دوزی یا ته چسب: در این مرحله فرمها و لتهای صفحات کتاب به روش دستی یا به کمک دستگاه به هم دوخته میشوند تا انسجام لازم را بین صفحات کتاب ایجاد کنند. برای صحافی برخی از کتابهای کم حجم میتوان از چسب زدن به جای دوخت استفاده کرد.
- جلدزنی: در این مرحله صفحات چسب زده شده یا دوخته شده به جلد کتاب چسبانیده میشوند. روشهای این کار با توجه به نوع جلد کتاب میتواند متفاوت باشد.
- برش صفحات: برای بهتر شدن وضعیت ظاهری کتاب، انتهای صفحات به دقت برش داده میشوند تا ناهمواریها حذف شود.
- کنترل کیفی: کنترل کیفی آخرین مرحله صحافی است و در این مرحله کتابهایی که دارای ایراد باشند از کتابهای بدون ایراد جدا میشوند. در ادامه کتابهای بدون ایراد بسته بندی شده و برای مشتری ارسال میشود.
عوامل موثر بر هزینه چاپ یک کتاب
اولین عامل تعیین کننده در هزینه چاپ کتاب، تعداد صفحات و نوع کاغذ به کار رفته برای چاپ است. در ادامه تیراژ کتاب نیز مشخص میکند که حجم نهایی کاغذ به کار رفته برای کتاب به چه میزان است.
علاوه بر این، هزینه چاپ و صحافی نیز به عنوان یک هزینه استاندارد و مشخص به هزینه کاغذ اضافه میشود. علاوه بر هزینههای چاپخانه، هزینه طراحی، صفحه بندی و هزینههای دریافتی توسط ناشر نیز میتواند به هزینه نهایی چاپخانه اضافه شود تا قیمت تمام شده کتاب مشخص گردد.
انتهای پیام
انتهای پیام
مرتبط با : چاپ ایران کهن