جابار یکی از شرکتهای مطرح در زمینه لجستیک است که علاوه بر شبکه بسیار گسترده در سراسر ایران، با نوآوریهای انجام گرفته، به یک برند ارزش آفرین ایرانی تبدیل شده است.
دکتر رامین سمیع زاده، مدیرعامل «جابار» در گفتگوی اختصاصی با کاماپرس، درباره نحوه شکل گیری برند جابار، فعالیتهای این شرکت و اقدامات توسعهای آن سخن گفته است.
لطفا در ابتدای این گفتگو درباره «جابار» توضیح دهید. ایده شکلگیری آن چگونه بود و چه نیازی را در مخاطبان خود شناسایی کردید که تصمیم گرفتید جابار آن را برآورده کند؟
«جابار» در ابتدا با نام تیلاک فعالیت خود را آغاز کرد. این مجموعه بخشی از هلدینگ فاخر، بزرگترین هلدینگ تخصصی در حوزه لجستیک خردهبار و اقلام پستی بود. در واقع هدف اولیه تیلاک، تکمیل زنجیره عرضه در حوزه پست بود. اما از آنجا که نگاه ما اکوسیستمی بود و شرکتهایی مانند تیپاکس، تینکست و تیاکسپرس همگی تحت این هلدینگ فعالیت میکردند، تصمیم گرفتیم نام آن را به «جابار» تغییر دهیم تا از نظر اهداف و اسمی نیز محدود به شرکتهای هلدینگ نباشیم و این ذهنیت ایجاد نشود که تنها به این شرکتها خدمترسانی میکنیم.
جابار در واقع یک شبکه باز است که در این زمینه ارزشآفرینی میکند. جالب است بدانید که هم اکنون تیپاکس و پست، به عنوان دو رقیب بزرگ در این صنعت، یکی اپراتور دولتی با قدمت طولانی و دیگری بزرگترین کوریر خصوصی با ۶۵سال سابقه، به طور همزمان با جابار همکاری دارند. این همکاری نشاندهنده موفقیت جابار در ایجاد یک شبکه باز و رفتار اکوسیستمی است. اگر بخواهیم جابار را در چند کلمه تعریف کنیم، میتوان به ترکیب کلمات «شبکه»، «smart locker»، «اقتصاد شراکتی»، «امنیت»، «اینترنت اشیا» و «شبکه باز» اشاره کرد.
پس جابار از همان ابتدا اهداف بزرگی را فراتر از هلدینگ فاخر دنبال کرده است؟
یکی از دستاوردهای مهم جابار، نقشآفرینی در هر سه مرحله لجستیک شامل فرست مایل، میدل مایل و لست مایل است. با فعالیت جابار شبکه نسبتاً بزرگی ایجاد شده و فرهنگسازی در میان مردم برای استفاده از قفلهای هوشمند یا اسمارت لاکر پیشرفت چشمگیری داشته است. امروزه قفلهای هوشمند در حوزه لجستیک در جهان جایگاه ویژهای پیدا کردهاند و جابار نیز در این مسیر گامهای مهمی فراتر از یک شرکت زیرمجموعه هلدینگ برداشته است. به طوریکه از زمان آغاز فعالیت جابار تا به امروز، بسیاری از سازمانهای بزرگ در کنار فروشگاههای آنلاین کوچک و بزرگ از خدمات این شرکت استفاده میکنند.
مهمترین دستاوردهای جابار در حوزه لجستیک چه میتواند باشد؟
یکی از مهمترین دستاوردهای جابار، انعقاد قرارداد با شرکت پست بود که برای ما، با توجه به نگاه اکوسیستمیمان، موفقیت بزرگی محسوب میشود. شبکه جابار در حال حاضر در تمام کلانشهرهای ایران و مناطق مختلف تهران حضور گستردهای دارد.
محصول ما به نام «لاکیباکس» نوعی safe box است که به صورت اختصاصی برای مکانها یا سازمانهای خاص طراحی شده است. اما اخیرا نسخه جدید این محصول با نام «لاکسیباکس»، برای اولین بار در جهان توسط جابار طراحی شده و از نظر هنری و معماری، با فضاهای مختلف هماهنگی دارد. این طراحی توسط آقای آرین حکیمی، طراح برجسته ایرانی انجام شده است. سال گذشته در نمایشگاه پست اکسپوی هلند، از میان ۱۸ شرکت حاضر، هیچکدام به لاکرها از منظر هنری و معماری نگاه نکرده بودند. این رویکرد، یکی از دستاوردهای برجسته جابار بوده و بازخوردهای بسیار مثبتی دریافت کرده است.
یکی دیگر از دستاوردها، همکاری با مرکز فولفیلمنت ایفا بود که بزرگترین مرکز فولفیلمنت (پردازش) بخش خصوصی در ایران است و به شکل اوپن نتورک کار میکند. این همکاری به تقویت جایگاه هر دو طرف منجر شد. همچنین، برای اولین بار نشریهای چندکاناله به نام «جابارنامه» منتشر کردیم. برخلاف نشریات سنتی که معمولاً به صورت کاغذی هستند، جابارنامه به شکلی طراحی شده که مخاطب بتواند محتوا را به راحتی در قالبهای مختلف مانند کاغذی، پادکست یا ویدئو، دریافت کند. این نشریه نهتنها به جابار یا هلدینگ فاخر محدود نیست، بلکه موضوعات گستردهای مانند لجستیک، تجارت الکترونیک و مفاهیم مرتبط را پوشش میدهد. این رویکرد چندکاناله، تجربهای نو و جذاب برای مخاطبان ایجاد کرده است.
در مورد برنامههای توسعهای جابار نیز صحبت کنید؟
هدف اول ما در زمینه توسعه برند جابار، بینالمللی شدن است. یکی از مشکلات کسبوکارها در ایران، نبود ارتباط معنادار با دنیا و عدم واردات دانش فنی است. ما مذاکراتی در منطقه انجام دادهایم تا ارزشهای جدیدی خلق کنیم.
همچنین هدفگذاری کردهایم که طی دو سال آینده تعداد لاکرهای جابار در سراسر ایران به ۹۸۰ عدد برسد. در حوزه لاکیباکس، امکاناتی مانند نگهداری اقلام در دمای سرد یا گرم را نیز توسعه میدهیم تا نیازهای خاص مشتریان خاص و سازمانی ما برآورده شود. در زمینه تحقیق و توسعه هم فعالیتهای گستردهای داریم که نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد.
آیا هوش مصنوعی تاثیری روی فعالیت جابار داشته است؟
درباره نقش هوش مصنوعی در جابار، اعتقاد دارم که کسبوکارها برای موفقیت باید به جای رقابت با هوش مصنوعی، از آن به عنوان ابزار بهره ببرند. این سیاست ما در قبال هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی مانند سیلی عظیم است که اگر رقیب شما شود، غلبه بر آن بسیار دشوار خواهد بود. اما اگر هوشمندانه با آن تعامل کنید، میتواند به عنوان یک دستیار قدرتمند عمل کند.
انتهای پیام
مرتبط با :
