نقش شرکت بازآفرینی شهری ایران در طرح‌های تامین مسکن

بافت فرسوده
x تبلیغات
هلو

هدف از تشکیل شرکت بازآفرینی شهری، راهبری و ساماندهی فعالیت ها و اقدامات لازم در زمینه احیا بهسازی و نوسازی بافت های قدیمی و فرسوده و ناکارآمد شهری و سکونتگاه‌های غیر رسمی در چارچوب برنامه های عملیاتی بازآفرینی شهری به منظور ارتقای کیفیت محیط زندگی شهروندان در چارچوب سیاست های وزارت راه و شهرسازی و شورایعالی شهرسازی و معماری ایران و توسعه و ترویج فعالیت های فوق الذکر از طریق مشارکت شهرداری‌ها،ساکنان و مالکان، اشخاص حقیقی و حقوقی ذی نفع و نهادهای محلی می‌باشد.

به گزارش کاماپرس، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اعلام آمار مربوط به نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون، از ساخت نزدیک به نیم میلیون واحد مسکونی در پهنه‌های فرسوده کشور طی یک دهه گذشته خبر داد. مهدی عبوری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، اعلام کرد: از سال ۱۳۹۰ تا انتهای بهار سال‌جاری در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری بیش از ۴۷۹ هزار واحد مسکونی ساخته شده است که بیش از ۲۲۸ هزار واحد از تسهیلات کم‌بهره بانکی تجهیز شده توسط دولت استفاده کرده‌اند که این میزان برابر با ۴۷درصد از کل واحدهای مسکونی تولید شده در بافت است.

شرکت بازآفرینی شهری ایران در سال‌های اخیر چه نقشی در طرح‌های تامین مسکن داشته است و طی یک دهه گذشته در هر سال-از ابتدای سال ۹۰ تا کنون- به‌طور متوسط سالانه چند واحد مسکونی در کشور به واسطه فعالیت‌های این شرکت احداث شده است؟
شرکت بازآفرینی شهری ایران دارای دو وجه سیاست‌گذاری و اجرایی است. در بعد سیاست‌گذاری این شرکت به‌عنوان دبیرخانه دائمی ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار (ستادی که ریاست آن برعهده رئیس‌جمهور است) وظیفه برنامه‌ریزی، شناخت وضع موجود و مطالعات تخصصی، هماهنگ‌کننده اقدامات دستگاه‌های اجرایی، شهرداری‌ها و مدیریت شهری برای هم‌افزایی و یکپارچه‌سازی را برعهده دارد. طبعا برای انجام این مهم وظیفه پایش مستمر اقدامات، جمع‌آوری و پالایش اطلاعات و تولید گزارش‌های ادواری عملکرد دستگاه‌ها نیز برعهده این شرکت قرار داده شده است.

مهم‌ترین ماموریت‌های این شرکت چیست؟
با مطرح شدن قوانین و ایجاد سازوکارها و تشکیلاتی از دهه ۱۳۴۰ تاکنون بحث نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری، اصلاح وضعیت زندگی و ساماندهی گودنشینان و اسکان غیررسمی در شهرهای بزرگ و مهاجرپذیر کشور و اقداماتی از این دست مطرح شده است، در دهه‌های ۷۰، ۸۰ و ۹۰ با تدوین برخی سازوکارهای قانونی و حقوقی و نیز تشکیل برخی نهادهای سیاست‌گذاری و اجرایی از جمله شرکت بازآفرینی شهری ایران این بحث به‌صورت جدی‌تری مطرح و پیگیری شده است.

چرا با وجود قوانین موجود و به‌رغم تکلیف قانونی مبنی بر ضرورت نوسازی سالانه ۱۰ درصد از مساحت بافت‌های فرسوده کشور، این هدف تاکنون محقق نشده است؟ درصد تحقق نوسازی بافت‌های فرسوده سالانه به طور متوسط چه میزان از این ۱۰ درصد بوده است؟
با وجود قوانین و تکالیفی که اشاره کردید باید اذعان کرد فاز اجرایی برنامه از سال ۱۳۹۸ با رسمیت یافتن اعتبارات آن در احکام بودجه کشور آغاز شده و اثرات اجرایی این اقدام در سال جاری و سال‌های آتی ملموس‌تر خواهد بود. در پاسخ به پرسش شما یادآوری می‌کنم که مشکلات جنبه‌ها و مقیاس‌های مختلفی دارند، اما تقریبا همه این موارد با ایجاد همکاری فرابخشی و عزم ملی جهت حل مشکل بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری قابل گشوده شدن است.

x تبلیغات
دریان سفر امید

از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون چه میزان تسهیلات در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده پرداخت شده است؟ (به لحاظ حجم ریالی و به لحاظ تعداد تسهیلات پرداخت شده) و این میزان چند درصد اهداف در نظر گرفته شده در حوزه پرداخت تسهیلات است؟
از سال ۱۳۹۰ تا انتهای بهار سال‌جاری در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری بیش از ۴۷۹ هزار واحد مسکونی تولید شده است که بیش از ۲۲۸ هزار واحد از تسهیلات کم‌بهره بانکی تجهیز شده توسط دولت استفاده کرده‌اند (۴۷درصد از کل واحدهای مسکونی تولید شده در بافت). این تسهیلات از محل منابع مختلف مانند باقی‌مانده طرح مسکن مهر، تسهیلات تکلیفی و تبصره‌ای بانک‌ها، منابع برداشت شده از صندوق توسعه ملی، اوراق مشارکت و مانند آن تجهیز شده‌اند.

یکی از سیاست‌هایی که در حوزه نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی طی سال‌های اخیر از سوی مسوولان دولتی این بخش دنبال شده نوسازی با رویکرد محله‌محوری است. در این زمینه طی سال‌های اخیر چه اقداماتی انجام شده است؟
حسب تکلیف ماده ۵۹ قانون برنامه ششم توسعه وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و کشور و شهرداری‌ها مکلفند در طول برنامه نسبت به احیا، بهسازی، نوسازی و مقاوم‌سازی و بازآفرینی سالانه حداقل ۲۷۰ محله در قالب مطالعات مصوب با رویکرد محله‌محور اقدام کنند. برای نیل به این تکلیف قانونی بازآفرینی ۱۳۵۰ محله با مساحتی بالغ بر ۶۶ هزار هکتار با جمعیتی بیش از ۱۰ میلیون نفر در برنامه ششم در دستور کار قرار گرفت. حجم اعتبار مورد نیاز برای انجام این تکلیف سالانه ۵۸ هزار میلیارد تومان (۱۶ هزار میلیارد تومان به‌عنوان آورده دولت در سطح ملی و استانی، ۱۷ هزار میلیارد تومان به‌عنوان آورده شهرداری‌ها، ۲۵ هزار میلیارد تومان آورده بخش‌خصوصی جهت نوسازی مسکن) و در کل ۲۹۰ هزار میلیارد تومان است. در برنامه اقدام مشترک این شرکت با دستگاه‌های اجرایی استانی و شهرداری‌ها قرار بود ۱۵۰۰ پروژه به ارزش قراردادی ۱۸۰۰ میلیارد تومان توسط این شرکت از محل منابع ملی تامین اعتبار شود که تاکنون ۷۵۰ پروژه به ارزش قراردادی ۷۵۰ میلیارد تومان آغاز شده (ضریب تحقق عملکرد شرکت در اقدام مشترک حدود ۵۰درصد است).

تاکنون چند محله از مجموع محلات فرسوده کشور مورد نوسازی و بازسازی قرار گرفته است و چند محله طی چه بازه زمانی در دست اقدام برای نوسازی و بهسازی محله‌محور هستند؟
افق نهایی براساس مطالعات انجام‌گرفته توسط این شرکت در ۵۴۳ شهر حاکی از نیازمندی ۲۷۰۰ محله به مساحت ۱۴۸ هزار هکتار با جمعیتی بالغ بر ۲۰ میلیون نفر است. که در پرسش پیش شرح دادم که بازآفرینی ۱۳۵۰ محله با مساحتی بالغ بر ۶۶ هزار هکتار با جمعیتی بیش از ۱۰ میلیون نفر در برنامه ششم در دستور کار قرار گرفته و مابقی محلات در برنامه هفتم توسعه وارد این جریان می‌شوند. در این میان برخی محلات به‌ویژه در کلان‌شهرهایی چون تهران که جریان نوسازی مسکن در آنها شتاب بیشتری دارند به نوسازی و بهسازی کامل و خارج شدن از فهرست محلات هدف نزدیک‌ترند.

شرکت بازآفرینی شهری ایران برای ماه‌های پیش رو تا پایان دولت دوازدهم چه اقدامات مهمی در دستور کار دارد؟
به ثمر نشاندن ماموریت این شرکت ذیل طرح اقدام ملی مسکن و تولید ۱۴۵ هزار واحد مسکونی مهم‌ترین فعالیت این شرکت در دولت دوازدهم است. همچنین اتمام و بهره‌برداری از ۷۵۰ پروژه جاری شرکت دستور کار مهم بعدی است. در این دو اقدام این شرکت نگاه ویژه‌ای به ۱۰ نقطه بحرانی و حاشیه‌نشینی حاد در کشور دارد که متاسفانه منزلت و کیفیت زندگی در آنها به هیچ عنوان مورد پذیرش نظام جمهوری اسلامی ایران نیست و مقام معظم رهبری تاکید ویژه‌ای برای حل مشکلات این سکونتگاه‌ها کرده‌اند. این شرکت در سال‌جاری به حل مساله حاشیه‌نشینی در شهرهایی چون زاهدان، چابهار، اهواز و چند شهر توجه ویژه کرده و در سال آتی این سیاست را ادامه خواهد داد.

برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم  روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.

انتهای پیام

مرتبط با : بازآفرینی شهری
x تبلیغات
فارکسیو
آ اس پ
آمیتیس تراول
سفریار آریا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان