قیمت ناودانی و مقاطع فولادی در ساختمانسازی اهمیت زیادی دارد و بخش زیادی از هزینههای ساختوساز را به خود اختصاص میدهند. ناودانیها با شکل ظاهری خاص و منحصربهفرد خود و ظرفیت باربری بالا، به عنوان یکی از پرکاربردترین گزینهها برای تقویت سازه شناخته میشوند. قیمت ناودانی تا حد قابل توجهی بر اساس جنس و شکل ظاهری آن تعیین میشود.
در ادامه این مطلب نکاتی در رابطه با قیمت ناودانی و کاربردهای آن در ساختمانسازی بررسی شده است.
ناودانی چیست؟
ناودانی یکی از پرکاربردترین و حیاتیترین عناصر در ساختمانسازی است که با روش نورد گرم تولید میشود. ناودانی با شکل ظاهری U جلوهای متفاوت از سایر مقاطع فولادی دارد و دارای یک سطح افقی به نام جان و دو سطح عمود بر جان به نام بال است. ناودانیها در اندازهها و ضخامتهای متفاوتی تولید میشوند و هر یک کاربردهای خاص خود را دارند. افراد قبل از خرید ناودانی، باید ویژگیهای خاص و منحصربهفرد هر یک از آنها آشنا شوند تا بتوانند بهترین گزینه را انتخاب کنند.
آشنایی با انواع ناودانی
قیمت ناودانی تا حد بسیار زیادی با توجه به جنس آن تعیین میشود. ناودانیهای که از جنس فولاد کربن تهیه میشوند، متقاضیان بسیار زیادی در بازار دارند. با این حال ناودانیهای آلومینیومی، گالوانیزه و استیل نیز تولید میشوند و کاربردهای زیادی در صنایع دارند. ناودانیهای سنگین به مقاطعی گفته میشود که وزن آنها مطابق با جدول اشتال باشد. در مقابل ناودانیهای سبک وزن کمتری از عدد تعیینشده در جدول اشتال دارند و اندازههای آنها مطابق با سایزهای تعریفشده در مهندسی نیست.
چه عواملی بر قیمت ناودانی تاثیر میگذارند؟
ناودانی به عنوان یکی از مهمترین و حیاتیترین عناصر در ساختمانسازی و پروژههای عمرانی شناخته میشود. به همین جهت قیمت ناودانی میتواند بر قیمت نهایی ساختمان و صنایع مربوطه تاثیر بگذارد. به همین منظور لازم است که افراد قبل از خرید ناودانی، عوامل موثر بر قیمت ناودانی را شناسایی کنند تا بتوانند تصمیمگیری بهینهای داشته باشند.
خریداران باید در نظر داشته باشند که خرید آهنآلات و مقاطع فولادی با تناژ بالا به لحاظ اقتصادی به صرفه است. عواملی مانند نوع ناودانی، ضخامت، ابعاد، وزن و جنس و برند تولیدکننده در تعیین قیمت ناودانی نقش موثری دارند. نرخ ارز، تورم، میزان عرضه و تقاضا در بازار و همچنین هزینههای تولید از سایر عوامل مهم موثر در تعیین قیمت ناودانی هستند.
یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت ناودانی، روش تولید آن است. قیمت ناودانیهایی که با روش نورد گرم تهیه میشوند، گرانتر است. این محصولات با نام ناودانی فابریک نیز شناخته میشوند و استحکام و ضخامت نسبتا زیادی دارند. به همین جهت با قیمت بیشتری به فروش میرسند. در یک روش دیگر ورقهای فولادی برش داده میشوند تا در نهایت به شکل نهایی ناودانی تبدیل شوند. قیمت ناودانیهایی که با این روش تولید میشود، ارزانتر است و همچنین این مقاطع فولادی مقاومت کمتری دارند.
آشنایی با شکلهای ظاهری ناودانی
ناودانی ساده: ناودانیهای ساده به عنوان رایجترین گزینهها در ساختمانسازی شناخته میشوند که ارتفاع آنها 30 تا 400 میلیمتر است. جان ناودانیهای ساده به صورت یک تکه است و به دلیل استحکام زیادی که دارند، در ساختمانسازی پرکاربرد هستند. نصب و جوشکاری ناودانیهای ساده، آسان و راحت است و به همین جهت این مقاطع فولادی به عنوان یکی از اصلیترین اجزا در ساختوساز شناخته میشوند.
ناودانی مشبک: این ناودانیها دارای سوراخهایی در سطح خود هستند و به همین جهت وزن کمتری دارند. قیمت ناودانیهای مشبک ارزانتر است و همچنین کاربردهای متفاوتتری در ساختمانسازی دارند. معمولا از این ناودانیها برای ساخت قفسههای فولادی محکم و یا استحکام بخشیدن به سازههای فولادی استفاده میشود. ناودانیهای مشبک با ظاهر زیبا و همچنین قابلیت تهویه مناسب، به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای ساخت نمای ساختمان محسوب میشود.
استانداردهای تولید ناودانی
ناودانیهایی که بر اساس استاندارد UPE تولید میشوند، دارای بالهای موازی هستند. در مقابل محصولاتی که بر اساس استانداردهای UNP تولید میشوند، ظاهر مخروطی دارند و ضخامت بالهای آنها یکسان نیست. قیمت ناودانیهای استاندارد UNP در مقایسه با گزینههای دیگر، بیشتر است و به دلیل وزن سنگینی که دارند برای استفاده در پروژههای بزرگ و صنعتی و مناسب هستند.
کاربردهای ناودانی در ساختمانسازی
ناودانی به عنوان یکی از اصلیترین عناصر در ساختمانسازی شناخته میشود که معمولا به صورت تکی برای ساخت تیرهای ساختمان و به صورت جفتی برای ساخت خرپا و بادبند کاربرد دارد.
استفاده از ناودانی در نمای ساختمان: از ناودانیهای آلومینیومی علاوه بر زیبایی ظاهری، مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند و به همین جهت از آنها به عنوان شالوده و بنیان نمای ساختمان استفاده میشود.
چهارچوب در و پنجره: ناودانیها در ساختمانسازی برای ساخت چهارچوب درب و پنجره نیز کاربرد دارند و میتوانند ایمنی و مقاومت سازه را تا حد قابل توجهی افزایش دهند. با استفاده از ناودانیها میتوان چهارچوب مناسبی ساخت و از طریق آن درب و پنجره را به دیوار مورد نظر متصل کرد.
ساخت خرپا: خرید ناودانی به میزان گستردهای برای ساخت خرپا در ساختمان کاربرد دارد. خرپا به عنوان یک سازه فلزی مثلثی شکل شناخته میشود که میتواند مقاومت سازه را در برابر فشارهای خارجی افزایش دهد. به طور معمول از ناودانیهایی که با استاندارد UNP تولید میشوند و به ناودانی اروپایی شهرت دارند، برای ساخت خرپا استفاده میشود. قیمت ناودانی های UNP به دلیل وزن بیشتر و استحکام و مقاومت بیشتر، گرانتر است. به همین جهت ناودانیهای اروپایی به عنوان ایدهآلترین گزینه برای ساخت خرپا و ستون شناخته میشوند.
استفاده از ناودانی برای ساخت سقف: در بسیاری از موارد خرید ناودانیهای فولادی برای ساخت تیرچه در سقفهای سبک انجام میشود. با توجه به این که ناودانیها در مقایسه با تیرهای چوبی وزن سبکتری و در عین حال مقاومت بیشتری دارند، قادر به تحمل فشار بیشتری هستند.
استفاده از ناودانی در ساخت دیوار: مقاومت و استحکام بالای ناودانیها آنها را به یک گزینه ایدهآل برای ساخت دیوار تبدیل کرده است. به طور کلی ناودانیها میتوانند به عنوان یک پشتیبان عمودی در سازههای فولادی عمل کنند و از پیچ و تاب خوردن دیوار جلوگیری کنند.
مرتبط با :