تهویه مطبوع یعنی انجام عملیاتی روی هوا تا بتوان شرایط هوای محل مورد نظر را برای زیستن، کار کردن یا عملیات صنعتی معین، راحت و بهداشتی کرد و به حد مطلوب برسانیم. تهویه مطبوع باعث میشود شرایط هوا طبق روش خاصی به صورت اتوماتیک ثابت بماند یا تغییر کند.
به گزارش کاماپرس، تهویه مطبوع یا هوارسانی دلپذیر یا هوایش دلپذیر شاخهای از مهندسی مکانیک است. وظیفه آن تأمین شرایطی است که موجب رفاه انسان شود و برای نگهداری محصول یا فرایند خاصی مورد نیاز باشد. برای انجام چنین عملی دستگاهی با ظرفیت مناسب بایستی نصب و در طی سال کنترل گردد. ظرفیت دستگاه با حداکثر بار لحظهای واقعی تعیین میگردد و نوع کنترل نیز با توجه به شرایطی که باید در طی مدت اعمال پیک بار و بار جزئی تأمین شود، مشخص میشود.
دود مهمترین عامل خطرآفرین در حریقها بهحساب میآید. در صورت عدم مدیریت و کنترل دود، دودها و گازهای سمی بعد از حریق از طریق پلکانها – نورگیرها – چاههای آسانسور و کانالهای تاسیساتی بهسرعت در کل بدنه ساختمان منتشر و مسبب خطرات سنگین میشوند. هرچند در کشورهای دیگر «صنعت مدیریت دود» جزو صنایع قدیمی است؛ اما جدید و نوپا بودن این صنعت در ایران موجب شده که بازیگران این حوزه بازیگران نسبتا جدیدی باشند. برای بررسی وضعیت مدیریت دود و سیستمهای موردنیاز برای این صنعت دنیای اقتصاد گفت و گویی با مهدی بستانچی، مدیرعامل گروه صنعتی بستانچی(تولیدکننده انواع سیستمهای تهویه مطبوع) داشته ماحصل گفتوگو را در ذیل بخوانید.
مشکلات کنونی این صنعت شامل چه مباحثی است؟
در حال حاضر محصولاتی در این بازار عرضه میشود که جزو تولیدات کشورهای آسیای شرقی ازجمله سنگاپور، چین، تایلند و هندوستان است، اما این محصولات را بهجای تولیدات کشورهای اروپایی مثل آلمان، انگلستان و ایتالیا به مصرفکننده میفروشند و مصرفکننده نیز آگاهی کافی را از این موضوع ندارد. البته بحث این نیست که محصولات تولیدی کشورهای آسیایی لزوما کیفیت مناسب را ندارند؛ اما طبیعی است که محصولات و تولیدات کشوری مثل آلمان ازنظر کیفی با کشوری مثل تایلند کاملا متفاوت است.
در صنایعی که قدمت بیشتری در کشور ما دارند، عموم جامعه با برندهای مطرح آشنا هستند. بهطور مثال برند زیمنس بهدلیل سابقه زیادی که در این صنعت دارد، یک برند شناختهشده است؛ اما برندهای فعال در صنعت ما از نظر اسمی به گوش مصرفکنندگان ناآشنا و کاملا جدید است. به همین دلیل از یکسو شرکتهای تامینکننده و واردکننده این برندها و از سوی دیگر مشاوران پروژهها از این خلأ اطلاعرسانی و خلأ آگاهی کارفرمایان استفاده و محصولات دارای کیفیت پایین را بهجای تولیدات کشورهای اروپایی عرضه میکنند که همین مساله موجب افت کیفیت اجرای پروژهها میشود.
چگونه برند شرکتهای آسیایی را به برندهای اروپایی تبدیل میکنند؟
متاسفانه اتفاقی که بهتازگی در برخی از کشورها رایج شده، این است که تعدادی از شرکتهای آسیایی بهواسطه وضعیت مالی ایجادشده در آسیا، اقدام به خریداری برخی از برندهای دستدوم، دست سوم و دست چندم اروپایی میکنند که لزوما شرکتهای آنها در حال حاضر فعالیتی ندارند و طی سالهای گذشته ورشکسته و تعطیل شدهاند. سپس محصولات تولیدشده در کشور خود را با اسم این برندها عرضه میکنند.
چرا طی یکی دو سال اخیر، تعدادی از شرکتهای داخلی فعال در حوزههای دیگر، وارد عرصه تولید سیستمهای تهویه مطبوع شدهاند؟
این اتفاق احتمالا به دلیل بحث درآمدزایی رخداده است؛ زیرا طی دو سال گذشته، به دلیل رشد بیرویه قیمت ارز در کشور، واردات دستگاههای تهویه مطبوع به داخل کشور تقریبا متوقف و ممنوع شد و بهاینترتیب خلأ بزرگی در این بازار به وجود آمد. این در حالی بود که تا قبل از جهش نرخ ارز، محصولات بسیار زیادی وارد کشور میشد و به دلیل اینکه ظرفیت تولیدات داخلی جوابگوی کل نیاز بازار داخلی نبود، بخشی از نیاز مصرفی داخل کشور را نیز محصولات وارداتی تامین میکرد، اما با رشد فزاینده قیمت ارز، نرخ اجناس و برندهای خارجی چندین برابر شد و حتی تا هزار درصد افزایش قیمت در بخش سیستمهای تهویه مطبوع شاهد بودیم.
بهتازگی ساختمانهایی با تعداد پنجرههای محدود احداث و در این ساختمانها بیشتر روی تهویه مطبوع تمرکز میشود. در این رابطه چه نظری دارید؟
یکی از دلایل کاهش تعداد پنجرهها مرتبط با نوع معماری است که اخیرا رایج شده است. دلیل دوم به اختلاف دمای بین داخل و بیرون ساختمان برمیگردد و در واقع کاهش تعداد پنجرهها موجب میشود که این جابهجایی هوا به حداقل برسد. درنهایت با حفظ هوای داخل ساختمان توسط دستگاههای تهویه مطبوع، در مصرف انرژی صرفهجویی میشود. در این مقطع زمانی که با شیوع بیماری کرونا، نقش هوای تازه در تهویه ساختمانها بسیار مهم و پررنگ شده است؛ چون در ساختمانهایی که تهویه آنها با هوای بسته انجام میشود، طبیعتا ریسک بالاتری برای ساکنان ایجاد میشود. البته جریان هوا از طریق پنجرهها قابل تامین و از طریق دستگاههای تهویه مطبوع قابل پیشبینی است، اما متاسفانه این موضوع در همه سیستمهای تهویه مطبوع پیشبینی نمیشود. بنابراین مصرفکننده باید حتما به این موضوع دقت کند و پرکردن این خلأ را از فردی که مسوولیت اجرای آن را بر عهده دارد، مطالبه کند.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پبام
مرتبط با : گروه صنعتی بستانچی