سبدگردانی در بورس یکی از جذابترین شیوههای سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. در سبدگردانی امکان شخصیسازی تمام گزینههای سرمایه گذاری وجود دارد و میتوانید به سادگی با دریافت مشاوره سرمایه گذاری، بهترین روش را انتخاب کنید. در ادامه تمام موارد مهم این شیوه سرمایهگذاری را اعم از کارمزد سبدگردانی و شرایط سبدگردانی را برایتان توضیح میدهیم.
برای دسترسی سریعتر به اخبار داغ بازار بورس اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
سرمایهگذاری مستقیم در بورس چیست؟
به گزارش کاماپرس به نقل از روابط عمومی کارگزاری فارابی، در روش سرمایهگذاری مستقیم، تمام فرایند معاملات از تحلیل و بررسی بازار گرفته تا انجام معامله برعهده معاملهگر است؛ بنابراین برای موفقیت در این روش، معاملهگر باید وقت کافی برای سرمایهگذاری داشته باشد. علاوه بر این شناسایی سهام مناسب بازار، نیازمند دانش کافی برای تحلیل و بررسی شرکتهای مختلف است. به همین دلیل به این روش، سرمایهگذاری مستقیم گفته میشود که صفر تا 100 فرایند سرمایهگذاری برعهده معاملهگر است.
سرمایهگذاری غیرمستقیم و انواع آن
در روش سرمایهگذاری غیرمستقیم، مدیریت دارایی به شرکتهایی که مجوزهای لازم برای اینکار را کسب کردهاند، واگذار میشود. این شرکتها جهت کسب بازدهی مناسب از مدیران و تحلیلگران خبره بازار بهره میگیرند. معمولا سرمایهگذاری غیرمستقیم با دو روش سبدگردانی اختصاصی و سرمایهگذاری در صندوقها انجام میشود.
سرمایهگذاری کم ریسک با استفاده از صندوق سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، یکی از روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم محسوب میشود. در این روش سرمایههای خرد افراد توسط شرکتهایی که مجوزهای لازم برای مدیریت دارایی را از سازمان بورس اخذ کردهاند، جمعآوری شده و در سبد متنوعی از داراییها اعم از سهام، اوراق بهادار درآمد ثابت، سپرده بانکی و… سرمایهگذاری میشود.
سرمایهگذاری اختصاصی با سبدگردانی
سبدگردانی اختصاصیترین روش سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس است. در سبدگردانی، مدیریت دارایی افراد به صورت کاملا اختصاصی صورت میگیرد. در این روش متناسب با درجه ریسکپذیری افراد و میزان داراییشان، سبد متنوعی از اوراق بهادار تشکیل میشود.
شرایط سبدگردانی چیست؟
از آنجایی که در سبدگردانی، مدیریت دارایی به صورت کاملا اختصاصی صورت میگیرد، بنابراین محدودیتها و شرایط خاصی نیز در این روش وجود دارد. یکی از مهمترین شرایط سبدگردانی، محدودیتهای مربوط به حداقل دارایی است. معمولا این شرکتها برای شروع سبدگردانی، حداقلهایی برای سرمایه اولیه در نظر میگیرند.
به عنوان مثال، حداقل میزان سرمایه در اکثر شرکتهای سبدگردان، 500 میلیون تومان در نظر گرفته میشود. البته برخی از از شرکتها نیز حداقل میزان سرمایه را مبالغ بالاتری منظور میکنند. بنابراین توجه داشته باشید که سبدگردانی برای مبالغ بالا مناسب است و اگر قصد سرمایهگذاری با مبالغ کمتر دارید، باید از روش مستقیم یا از صندوقهای سرمایهگذاری استفاده کنید.
کارمزد سبدگردانی چه میزان است؟
سبدگردانها در قبال ارائه خدمات اختصاصی به سرمایهگذار، کارمزد اخذ میکنند. کارمزد سبدگردانی به دو بخش کارمزد ثابت و متغیر تقسیم میشود.
کارمزد ثابت براساس درصد مشخصی از سرمایه تعیین و در فرایند سبدگردانی از سرمایهگذار اخذ میشود. کارمزد ثابت اکثر سبدگردانها بین یک تا دو درصد آورده اولیه سرمایهگذار در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال اگر قصد سرمایهگذاری با یک میلیارد تومان سرمایه و با کارمزد ثابت یک درصدی داشته باشید، کارمزد ثابتی که باید برای بازه زمانی یکسال سبدگردانی پرداخت کنید، 10 میلیون تومان است.
علاوه بر کارمزد ثابت، کارمزد متغیر نیز متناسب با درصد بازدهی سبد سرمایهگذاری، از شما اخذ میشود. توجه داشته باشید، از آنجایی که طبق قانون سبدگردانها مجاز به تضمین سود ثابت و متغیر نیستند، بنابراین هر جا ادعای پرداخت سود تضمینی دیدید، مطمئن باشید مشکلی وجود دارد.
یک مثال برای کارمزد ثابت و متغیر در سبدگردانی
شرکت سبدگردان فارابی، به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای سبدگردانی بازار سرمایه ایران، در روش سبدگردانی خود برای هر درجه ریسکپذیری سرمایهگذار طرح اختصاصی در نظر گرفته است.
در روش اول، سبدگردان فارابی تنها در صورتی از شما کارمزد متغیر اخذ میکند که بازدهی سبد سرمایهگذاری شما در طول سال بیشتر از 25 درصد باشد. در این حالت سهم سبدگردان 20 درصد مازاد بازدهی سبد است.
به عنوان مثال فرض کنید شما با سرمایه یک میلیارد تومانی، اقدام به سرمایهگذاری کردهاید و بازدهی سبد دارایی شما در طول سال، 100 درصد یا معادل یک میلیارد تومان شده است. در این حالت 250 میلیون تومان از این مبلغ که معادل 25 درصد سود اولیه سبد میشود، متعلق به شماست. در نتیجه از 750 میلیون تومان سود باقیمانده 20 درصد آن که معادل 150 میلیون تومان میشود، سهم سبدگردان بوده و نهایتا 850 میلیون تومان نیز سود کل شما از این سرمایهگذاری میشود.
در روش دیگر سبدگردانی، شرکت سبدگردان فارابی، تنها در صورتی از شما کارمزد متغیر اخذ میکند که بازدهی سبد شما بیشتر از بازدهی شاخص کل باشد. در این روش درصدی از سود مازاد به صورت توافقی، به عنوان کارمزد سبدگردانی از سرمایه گذار اخذ میشود.
جهت سرمایهگذاری در یکی از طرحهای سبدگردانی کارگزاری فارابی، میتوانید از طریق مشاهده صفحه شرایط سبد گردانی فارابی اقدام کنید. پیشنهاد میشود قبل از شروع سبدگردانی، جهت انتخاب بهترین روش سبدگردانی در بورس متناسب با درجه ریسکپذیری و میزان سرمایهتان، از کارشناسان سرمایه گذاری این شرکت، مشاوره رایگان دریافت کنید.
مرتبط با : کارگزاری فارابی