چاپ کتاب داستان کودک دارای اصول و استانداردهای خاصی است که باعث جلب توجه و علاقه کودکان به کتاب شود. سایز کتاب داستان کودک باید بر اساس اصول استاندارد و متناسب با محتوا آن انتخاب شود. در صورتی که تناسبی بین سایز کتاب کودک و محتویات آن وجود نداشته باشد، جذابیت کتاب برای کودکان کاهش مییابد و تمام زحمات نویسنده و ناشر به هدر خواهد رفت.
در ادامه این مطلب به بررسی نکاتی درباره اندازه کتاب داستان کودک و سایز استاندارد آن پرداخته شده است.
آشنایی با قطع کتاب و اهمیت آن
به اندازه طول و عرض کتاب سایز و یا قطع کتاب گفته میشود و معمولا قطع کتاب با توجه به اندازه و تعداد صفحات کتاب در نظر گرفته میشود. به طور کلی باید در نظر داشت که قطع کتاب یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی و صفحهآرایی است و برای هر یک از روشهای قطع، یک اصطلاح رایج بین نویسندگان و ناشران ایجاد شده است.
بسیاری از افراد ممکن است به میزان اهمیت قطع کتاب کودک کمتوجهی کنند. کتابها باید طوری طراحی شوند که کودکان مخاطب بتوانند به راحتی آن را در کتابخانهی خود جاساز کنند و یا در کیف خود بگذارند. همچنین در صورتی که نوشتههای کتاب واضح و خوانا نباشد، خواندن کتاب برای کودکان دشوار و ناخوشایند میشود و ممکن است آنها را دلزده کند.
انواع قطع کتاب داستان کودک
قطع وزیری یکی از پرکاربردترین گزینهها است و بیشتر کتابهای داستان کودک در ایران، با قطع ویزی عرضه میشوند. این قطع محبوب جایگاه ویژهای در چاپ کتاب کودک پیدا کرده و با ویژگیهای خاص و منحصربهفردی که دارد، برای چاپ کتاب در هر ژانری مناسب است.
یکی از نکاتی که برای چاپ کتاب داستان کودک باید در نظر داشت، سایز قطع وزیری است که در سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ قابل انتخاب است. سایز قطع وزیری در کتاب داستان کودک نقش زیادی در قیمت نهایی کتاب دارد و با یک انتخاب منطقی میتوان هزینهها را به میزان زیادی کاهش داد. به همین جهت بهتر است که صفحهآرایی و ویراستاری کتاب کودک در چاپخانه و متناسب با نظر کارشناسان آن مجموعه انجام بگیرد تا استانداردهای آن به خوبی رعایت شود.
قطع ربعی با اندازه استاندارد 50×70 انجام میگیرد و با این حال مانند سایر قطعهای کتاب پرکاربرد نیست. قطع رقعی با اندازه استاندارد 14×21 در چاپ دیجیتال انجام میگیرد و برای کتاب کودک نیز مناسب است. قطع رقعی بیشتر برای کتابهایی که حجم کمی دارند و یا تعداد تصاویر آنها محدود است، استفاده میشود. به همین جهت قطع رقعی یکی از بهترین انتخابها برای کتاب داستان کودک است. به طور کلی از قطع رقعی برای کتابهای داستان، رمان و شعر به میزان زیادی استفاده میشود.
قطع جیبی نیز در سالهای اخیر بسیار رواج یافته و باعث میشود که افراد بتوانند کتاب را به آسانی در جیب خود قرار دهند. این قطع طول و عرض بسیار کمی دارد و برای کتاب کودک با سایز کوچک و حجم بسیار کم میتوان استفاده کرد.
قطع خشتی یکی دیگر از روشهای رایج در چاپ کتاب کودک است که زیبایی و ظرافیت بیشتری دارد و به همین جهت نیازمند صفحهبندی تمیز و اصولی و با خط خوانا است. در صورتی که استانداردهای قطع خشتی در چاپ کتاب کودک رعایت شده باشد، میتواند تا حد زیادی توجه آنها را جلب کند.
سایز استاندارد کاغذ کتاب کودک
برای چاپ کتاب با دستگاه چاپ لازم است که استانداردهای بینالمللی برای اندازه کاغذ مشخص شود. برای چاپ کتاب کودک در اروپا از استاندارد ایزو و در ایران و آمریکا برای اندازهگیری کارهای چاپی افست، از استاندارد ورق استفاده میشود. استفاده از استاندارد ورق در ایران باعث میشود که مشکلاتی در چاپ کتاب کودک ایجاد شود، برای مثال باید در نظر داشت که اندازهها در این نوع استاندارد خیلی دقیق نیستند و همچنین با استانداردهای اروپایی نیز مطابق نیستند.
کاغذهای استاندارد ایزو در مدلها و اندازههای مختلف و با جنس و گرماژ گوناگونی تولید میشوند. پنج ایز استاندارد کاغذ ایزو وجود دارد که شامل A،B،C، SR و RA میشوند. با این حال گروه A و B شناختهشدهتر هستند و برای چاپ کتاب کودک بیشتر استفاده میشوند. باید اشاره کرد که ابعاد سایز استاندارد ایزو بر پایه سایز کاغذ DIN در کشور آلمان است و دلیل این امر، سابقه طولانی استفاده از کاغذ در آلمان است.
نکات مهم در انتخاب قطع مناسب برای کتاب کودک
یکی از مهمترین فاکتورهایی که افراد برای انتخاب قطع کتاب باید در نظر داشته باشند، بر اساس شمارش تعداد کلمات است. در صورتی که تعداد کلمات نهایی کتاب کم باشد، به منظور افزایش تعداد صفحات از قطع کوچکتر استفاده میشود.
همچنین ضروری است که قطع کتاب متناسب با موضوع محتوا انتخاب شود. به همین جهت بیشتر مولفان قطعی را انتخاب میکنند که متناسب با جریان رایج در ژانر مذکور باشد. یک فاکتور بسیار مهم در انتخاب قطع کتاب کودک، هزینه مربوط به چاپ است. تعداد صفحات کتاب به عنوان مهمترین عامل در هزینه نهایی چاپ نقش دارد.
انتهای پیام
مرتبط با : چاپ ایران کهن