در حال حاضر عمده مشکلات متقاضیان مسکن تامین هزینه تسهیلات مسکن است. گذشته از رشد قابل توجه قیمت مسکن در یک سال جاری، افزایش هزینه دریافت تسهیلات مسکن در نیمه دوم امسال فشار مضاعفی را به متقاضیان حقیقی خانهها وارد کرد.
برای دسترسی سریعتر به اخبار داغ وامهای بانکی، اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
به گزارش کاماپرس به نقل از تجارت نیوز، قیمت اوراق مسکن تنها در یک ماه اخیر 63 درصد بالا رفته است. طبق اطلاعات موجود، نرخ این اوراق از ابتدای سال تاکنون 230 درصد رشد داشته و همین عامل باعث شده تا تعداد خریداران کمتر از یک سال گذشته شود.
به نظر سیاستگذار باعث ایجاد چنین شرایطی شده است. چون صاحبنظران این بخش با سرکوب عرضه تسهیلات خرید خانه توسط بانکهای عامل، عملا در حال حمایت از انحصار پرداخت وام ملکی هستند. با رشد سرسام آور قیمت خانه، متقاضیان تلاش کردند تا از این بخش عبور کنند، اما اکنون در شرایط افزایش هزینه تسهیلات گیر افتادهاند.
در همین زمینه بخوانید:
میزان هزینه لازم برای خرید اوراق مسکن
شهریورماه امسال بود که سقف تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق در همه شهرهای کشور به دو برابر قیمت قبلی رسید. این موضوع در شهرهای بزرگی مثل تهران، قدرت خرید متقاضیان واقعی را بالا میبرد. اما متناسب با افزایش سقف تسهیلات، قیمت خرید اوراق هم صعود قابل توجهی پیدا کرد. در شرایط کنونی، متقاضیان دریافت وام مسکن در مقابل پرداخت هر یک میلیون تومان تنها دو فقره وام مسکن خریداری میکنند. افرادی که خواهان دریافت وام 480 میلیون تومانی هستند باید نزدیک 960 فقره اوراق مسکن بخرند. بنابراین هزینه خرید این مقدار اوراق مسکن بسیار افزایش پیدا کرده است.
نرخ 163 هزار تومانی برای هر فقره وام مسکن یعنی فردی که برای گرفتن تسهیلات ارزان قیمت خرید خانه به بانک مراجعه میکند باید دست کم 156 میلیون تومان نقدینگی داشته باشد. در واقع با توجه به شرایط کنونی، فرد باید بتواند یک سوم مبلغ تسهیلات را تامین کند تا شاید در آینده خانه دار شود!
راه حل اساسی کدام است؟
برخی کارشناسان معتقدند که تنها یک راه حل جامع برای این موضوع وجود دارد، اینکه عملا انحصار عرضه وام مسکن به پایان برسد. در حال حاضر تنها یک کانال برای عرضه وام مسکن از طریق دولت مشخص شده و متقاضیان واقعی مجبور هستند به همان یک راه مراجعه کنند. در این عرصه بانکها یا موسسات دیگری وجود ندارند که شرایط رقابتی ایجاد و اندکی قیمت اوراق مسکن متعادل شود. وقتی چنین شرایط انحصاری در بازار شکل گرفته، قاعدتا با یک تلنگر کوچک و اندکی افزایش تقاضا، هزینه اوراق برای خرید مسکن جهش زیادی پیدا میکند.
البته بانکهای تجاری دیگر هم از پرداخت تسهیلات مسکن با نرخ سود مصوب و بازپرداخت طولانی مدت استقبال نمیکنند. چون به ضرر این بانکها است که با توجه به وضعیت تورمی کنونی و کمبود منابع پولی، مبلغ زیادی وام با سود کم بپردازند. در واقع پرداخت وام از محل منابع بانکی برای فعالیتی که واقعا سودی برای بانک ندارد چندان مفید و کاربردی نیست. مگر اینکه نرخ بهره دریافتی بابت این نوع تسهیلات متناسب با شرایط تورمی کنونی تغییر پیدا کند.