طبق تصمیم جدید دولت در مورد فروش آنلاین طلا، از این پس خالی فروشی طلا برای همیشه ممنوع است. بر اساس نامه جدید بانک مرکزی که تحت حمایت مرکز تتا قرار دارد، طلای فروخته شده باید تهیه و در بانک نگهداری شود.
کاماپرس در این گزارش، در گفت و گو با سید مصطفی افزونی، رئیس هیئت مدیره سامانه فروش و خرید طلا آنلاین طلاین، به بررسی جوانب مختلف این قانون و تاثیر آن در بازار میپردازد.
نگاهی به تصمیم جدید دولت درباره طلا فروشیهای آنلاین
سید مصطفی افزونی در گفت و گو با کاماپرس به نقش دولت در ایجاد قوانین مربوط به طلافروشی گفت: در کل تنظیمگری و رگولاتری باید توسط دولت انجام شود. اما این تنظیمگری و رگولاتری که دولت یا نهاد نظارتی انجام میدهد، باید چند ویژگی داشته باشد. اول اینکه جنبه دخالتگری نداشته باشد و به شکل سیاستگذاری پیش برود. قانون باید چهارچوبهای کلی را مشخص کند تا انحصاری ایجاد نشده و تنظیمگری طبق چهارچوبها پیش برود. دوم اینکه این چهارچوبهای نباید در مقابل نوآوری قرار گیرند و منجر به ایجاد محدودیت برای کسبوکارها نشوند.
او در ادامه افزود: به طور کلی ورود دولت برای ساماندهی به این مبادلات مثبت است؛ اما درصورتی که موارد ذکر شده رعایت نشود به ضد ساماندهی تبدیل میشود. اگر در راستای رگولاتوری از کسبوکارهای این حوزه نظرخواهی شود بسیار موثر و حرفهایتر خواهد بود. اما چرا این نظرخواهی مهم است؟
اتحادیه کسبوکارهای مجازی در سال ۱۳۹۹ ضوابطی را مشخص کرد و ما به عنوان کسبوکارهای این حوزه پیشنهادهایی را ارائه کردیم و متاسفانه حتی بررسی هم نشدند. خروجی این بررسی نشدن پیشنهادها در آن سال، وضعیتی است که هماکنون پیش آمده است. در حال حاضر پس از چهار سال این ضوابط نیاز به اصلاحیه دارند. اگر در زمان تنظیم ضوابط از کسبوکارهای فعال – که تعدادشان در آن موقع کمتر هم بود- نظر خواهی شده بود؛ تصمیمهای پختهتر و اجراییتری گرفته میشد. هماکنون نیز نظرخواهی از کسبوکارها فعال از مشکلات اینچنینی پیشگیری خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
- طلای آب شده یا طلای 18 عیار؛ کدام گزینه برای سرمایهگذاری بهتر است؟
- ۴ سالگی طلاین؛ اولین سامانه آنلاین معاملات طلای آب شده
نگرانیهای دولت در زمینه فروشگاههای آنلاین
افزونی در مورد نگرانیهای ایجاد شده توسط دولت گفت: زمانی که بازار بزرگتر میشود و بازیگران زیادی به آن وارد میشوند؛ ایجاد نگرانی برای دولت و نهادهای نظارتی طبیعی است. این نگرانی میتواند چند بعد داشته باشد. اولین نگرانی ناشی از اثری است که کسبوکارها ایجاد میکنند. به عنوان مثال اگر کسبوکاری خالی فروشی انجام دهد یا استانداردها را رعایت نکند؛ باعث متضرر شدن کاربران میشود.
دومین نگرانی به امنیت سایبری و حراست از دادههای کاربران مربوط میشود. دولت بابت این مسئله و کلاهبرداریهای احتمالی منجر به پروندههای قانونی کثیرالشاکی دچار نگرانی میشود.
رئیس هیئت مدیره طلاین در ادامه برای رفع نگرانیهای دولت به لزوم وضع قوانین درست اشاره کرد و افزود: با وضعکردن قوانین جامع و انعطافپذیر این نگرانیها تا حد زیادی رفع شده و کسبوکارها میتوانند در چارچوب قانون فعالیت کنند.
به نظر او نهاد نظارتی قانونگذار باید در زمینه طلا تخصص داشته باشد. نهاد نظارتی متخصص به طور کامل روندها و اتفاقات بازار را متوجه میشود.
او همچنین اضافه کرد: تعامل و همکاری با بخش خصوصی و کسبوکارها برای قانونگذاری و کاهش نگرانیها مهم است. همچنین استانداردهای بین المللی و تجربههای کشورهای دیگر نیز منابع خوبی برای کسب تجربه و تنظیم قانونهای نظارتی است.
استقبال از خرید و فروش آنلاین طلا
افزونی میزان استقبال از خرید و فروش آنلاین طلا در سالهای اخیر را بسیار بیشتر از قبل ارزیابی کرد و گفت: این اتفاق را از دو جهت میتوان بررسی کرد. بازار طلا نسبت به سالهای پیشین جذابتر و از طرفی آگاهی مردم و کاربران بیشتر شده است. همچنین ورود بازیگران بیشتر به این عرصه باعث آگاهی افراد بیشتر از قواعد آن و در نتیجه رشد بازار شده است.
ارزیابی آینده بازار خرید و فروش آنلاین طلا
رئیس هیئت مدیره طلاین رعایت شروط ذکر شده در خصوص رگولاتوری با چهارچوبهای جامع، شفاف و انعطافپذیر را شرطی مهم برای رشد بازار در آینده دانست. از نظر او در چنین شرایطی افراد بیشتری جذب بازار شده، کسبوکارها و کاربران منتفع میشوند و دولت میتواند با شفافیت بیشتری نظارت کند.
او در ادامه اضافه کرد: مسدودکردن واحدهای کسب باعث میشود تا به جای کسبوکارهای شفاف که بر اساس قیمت تابلو معامله میکنند؛ کانالهای تلگرامی و سایتهای زیرزمینی فروش آنلاین طلا داشته باشیم. این کانالها و سایتها قیمت مشخصی ندارند، حتی هر روز آدرس خود را تغییر میدهند و نمیخواهند تحت قوانین تنظیمگری عمل کنند. در این شرایط بزرگترین بازنده این مسئله دولت خواهد بود.
انتهای پیام
مرتبط با : طلاین