زوجی که این روزها به سلطان خودرو و ملکه خودرو مشهور شدند، در چه ساختار اقتصادی رشد کردند؟ پاسخ به این پرسش، عامل مهار فساد اقتصادی است.
به گزارش کاماپرس؛ بعد از دستگيري سلطان سکه، محمد طبيبيان، اقتصاددان نوشت: «سلطان سكه و دستيارش! تا آنجا كه بياد مىآورم روزى اعلام كردند هر كس به هر تعداد سكه بخواهد براى خريد به بانك مركزى مراجعه كند. درست است؟ اگر ماخذ پول افرادى غيرقانونى باشد يك امر ديگر است و قابل رسيدگى، اما اگر قاعده بازى را اشتباه تعيين كردهايد و آنگاه عدهاى طبق آن قاعده بازى كردهاند، به چه جرمى تنبيه شدهاند؟»
واکنشها به دستگیری و محکومیت افرادی که بعدها به سلاطین فلان و بهمان فساد اقتصادی مشهور میشوند همواره متفاوت بوده است. با این حال اندکی تامل در بازارهایی که همین امروز دچار نوساناتی هستند نشان میدهد که سازوکار حاکم بر این بازارها مثل بازارخودرو سلطان پرور! است.
مروری بر روند فعالیت اقتصادی دو عنصر اصلی پرونده سایپا که به جرم اخلال در نظام ارزی و نظام اقتصادی خودرو به اعدام محکوم شدند نشان میدهد که تلاش برای استمرار فعالیت یک ساختار معیوب، چگونه به مجرمپروری دامن میزند.
از فعالیت هرمی تا ساخت هرم قدرت
«وحید بهزادی» موسوم به سلطان خودرو و همسرش «نجوا لاشِیدایی» عمدهی «فعالیت اقتصادی» خود را اواسط دههی هشتاد در یکی از همین شرکتهای هرمی به اسم «پالینور» آغاز کردند؛ شرکتی که در پاییز سال ۸۹ اعلام شد با دستگیری عناصر اصلی آن متلاشی شده است.
ایسنا نوشته است: پس از بیاعتبار شدن شرکتهای هرمی این دو از پای ننشستند و همچنان به گسترش «زیرشاخه»های خود ادامه دادند.این دو با تشکیل مافیایی خانوادگی و کمکگرفتن از سایر اعضای خانواده مثل پدر و مادر و خواهر و برادرشان بالغ بر ۲۶۰ حساب بانکی را در اختیار داشتند و توسط آنان موفق به پولشویی کلان سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی شدند!
اما از میان جرائم پرشمار این زوج آنچه بسیار پرسروصداتر بود و باعث شد پروندهی آنها به عنوان «پروندهی تخلفات سایپا» هم مشهور شود و این دو را از فعالیت هرمی به هرم قدرت تبدیل کند، تبانی این دو با زیرشاخههای دانهدرشتی در شرکت خودروسازی سایپا بود؛ نتیجه این همکاری موفق پیشخرید شش هزار و ۷۰۰ دستگاه خودرو تنها با ۳۰ میلیارد تومان بود!
هرچند حکم صادرشده برای این زوج قابل تجدید نظرخواهی است اما بفرض تأیید حکم و اعدام این دو، باید دید بازار خودرو به آرامش میرسد؟ فقط کافی است بدانید در سال گذشته بیش از ۸۵۵ هزار خودرو در کشور تولید شد که این زوج تنها کمتر از هشتدهم درصد از آن را دلالی کردند.
انتهای پیام
نه تنها خوشون بلکه تمام فامیل پدر مادر و تمام خانوادشون باید اعدام شوند تا درس عبرت شود
تا وقتی ساختار اصلی در صنعت خودروسازی اصلاح نشود اعدام چنین افرادی تسکین دهنده است اما درمان نیست.