با اینکه در دو سه هفته گذشته بازار بورس روند مثبتی را پشت سر گذاشته، اما کارشناسان بازار سرمایه معتقدند تجربه تلخ حبابی شدن قیمتها سهامداران را تهدید می کند.
به گزارش کاماپرس، بازار بورس در سه هفته گذشته با رشد شاخص همراه بود و با افزایش ۶/ ۷ درصدی، تغییر فاز داد. اما کارشناسان بازار بورس معتقدند به دلیل رشد هیجانی تقاضا در یکی دو هفته گذشته و پاسخگو نبودن عرضه به تقاضا ، ممکن است شرایط دورخیز بورس به سوی یک حباب جدید فراهم شود. کارشناسان همچنین پیش بینی می کنند، دوباره تقاضای سفتهبازانه در بازارها شکل می گیرد.
بازگشت ناگهانی بورس نگران کننده است؟
بازگشت ناگهانی بورس از روند منفی و ورود آن به فضای رونق شتابان در چند هفته گذشته بار دیگر ابهام درخصوص علت نوسان شدید بازارها در فضای کنونی اقتصاد کشور را پررنگ کرده است؛ التهاباتی که منوط به بازارهای دارایی نیست و در هفتههای اخیر در فضای نرخگذاری کالاهای مصرفی و اساسی نیز به چشم میخورد. واقعیت این است که در یک سال گذشته، شتاب افزایش قیمت داراییها و کالاها، تناسبی با نرخ رشد نقدینگی نداشته بلکه در مقیاس چند برابری رشد یافته است.
اخبار مهم مرتبط را بخوانید
این مسیر به نوبه خود پتانسیل تبدیل به یک چرخه خود تقویت شونده را دارد؛ به این معنا که با داغ شدن پول، تورم بالاتر میرود و بازارها در التهاب بیشتری فرو میروند و همین نتیجه به نوبه خود، انگیزه سپردهگذاری را کاهش و سرعت گردش پول و نرخ رشد پول را بازهم افزایش میدهد.
در چنین فضایی عجیب نیست که بازارهای ریسکپذیر همچون بورس، با نوسانات شدید ناشی از ورود و خروج پول داغ همراه باشند و تا زمان ایجاد چشمانداز پایدار برای تورم یا جذاب شدن سود بانکی، کماکان در معرض فراز و فرودهای پردامنه نظیر آنچه در سال ۹۹ تجربه کردهاند، قرار گیرند.
عرضه پاسخگوی تقاضا نیست
در هفته گذشته، پس از حدود دو ماه وقفه، عرضه اولیه سهام یک شرکت کوچک در فرابورس در دستور کار قرار گرفت که به دلیل حجم عرضه به هر کد خریدار تنها ۷ سهم تعلق گرفت. ورود شرکتهای بزرگتر به بازار در حالی با سرعت پایین صورت میپذیرد که صف بنگاههای پذیرششده و متقاضی پذیرش از هر زمان دیگر طولانیتر شده است.
لیست بلند بالایی از شرکتهای خصوصی و غیرخصوصی در صنایع مختلف در حالی پشت در بازار سرمایه قرار گرفتهاند که نبود گزینههای جدید و جذاب سرمایهگذاری، موجب تمرکز نقدینگی بر سهام موجود و متورم شدن قیمتها به ویژه در صنایع کوچکتر و پرریسکتر با هدف کسب بازدهی کوتاهمدت میشود.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم بازار بورس، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
بودجه ۱۴۰۰ در این وضعیت چه سهمی دارد؟
گمانهزنی اولیه از ارقام مهمترین سند مالی کشور دلالتهای مهمی برای بازارهای سرمایهگذاری از جمله بورس دارند. مورد اول به احتمال حذف نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالای اساسی و جبران آن از روشهای دیگر بازمیگردد.
به گزارش دنیای اقتصاد، پیامد مهم این رویکرد عبارت از امکان انعطاف بیشتر در زمینه نرخ فروش کالاهای مشمول یارانه (نظیر دارو، غذایی و…) است که در صورت تحقق، خبر مثبتی برای صنایع مرتبط در بازار سرمایه به شمار میرود. مورد دیگر به احتمال پیشبینی فروش ۳/ ۲ میلیون بشکه نفت خام در سال آینده با نرخ ۴۰ دلار در هر بشکه مربوط است که معنایی دوگانه دارد.
از یک سو این پیشبینی میتواند به معنای لحاظ کردن یک گشایش قابل ملاحظه در زمینه صادرات نفت باشد و از سوی دیگر میتواند پیگیری طرحهای مربوط به پیشفروش نفت در داخل را تقویت کند.