روند مثبت و امیدوارکننده بازار کریپتو باعث ورود سرمایههای بیشتری به این بازار مالی شده است. در ایران نیز هر روزه بر تعداد علاقمندان به سرمایهگذاری در این بازار پرریسک افزوده میشود. این در حالیست که بازارهایی مانند طلا و ارز نیز در ایران رو به رشد هستند.
رضا عرب پور، فعال با سابقه بازارهای مالی داخلی و بین المللی نیز در گفتگوی اختصاصی با کاماپرس در مورد بازار کریپتو صحبت کرده است.
لطفا در ابتدا نظر خود را در مورد رشد اخیر قیمت بیت کوین بفرمایید و اینکه آیا میتوانیم انتظار آلت سیزن را از بازار کریپتو داشته باشیم؟
باید بگویم که بازار کنونی تفاوتهایی با گذشته دارد و مهمترین عامل ایجاد این تفاوت، وجود صندوقهای قابل معامله یا ETF های بیت کوین است. از زمان شروع حرکت صعودی بیتکوین، که از حدود ۱۵ هزار دلار به ۱۲۳ هزار دلار کنونی رسیده، ما شاهد یک بیت سیزن بودهایم. در این مدت، آلتکوینها رشد قابلتوجهی نداشتند و ریزشهای شدیدی را نیز تجربه نکردند. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد. برای نمونه نرخ بهره فدرال رزرو که در این مدت افزایش یافته یا ثابت مانده و باعث شده تا سرمایهگذاران کلان و سازمانی از ورود به بازارهای پرریسک مانند کریپتو خودداری کنند. البته از چند ماه پیش که فدرال رزرو تصمیم به کاهش نرخ بهره گرفت، بازار کمکم جان گرفت و بیتکوین پالسهای صعودی قویتری دریافت کرد.
برای رشد بیشتر بازار و رشد قیمتی سایر رمزارزها، چند اتفاق باید رخ دهد. اول، کاهش بیشتر نرخ بهره که در حال وقوع است. دوم، تأثیر مثبت حضور دونالد ترامپ که رویکردی بسیار صعودی به بازار کریپتو دارد. او تغییراتی در ساختارهای امنیتی و مالی ایجاد کرده و حتی اخباری مبنی بر احتمال استعفای رئیس فدرال رزرو وجود دارد. اگر این تغییرات ادامه یابد، ساختار سیاسی و مالی آمریکا کاملاً به نفع بازارهای مالی، از جمله کریپتو و سهام شرکتهای فناوری، عمل خواهد کرد.
موضوع مهم دیگر نیز تأثیر ETFها است. دامیننس بالای بیتکوین نه به دلیل فروش آلتکوینها توسط سرمایهگذاران، بلکه به دلیل خرید گسترده بیتکوین از طریق ETFها بوده است. این ETFها به شناخته شدن بیتکوین در سطح جهانی کمک کردهاند و سرمایهگذاران جهانی که قصد ورود به کریپتو را دارند، عمدتاً بیتکوین را انتخاب میکنند. برای ایجاد آلتسیزن، باید مکانیزمی ایجاد شود که یا ETFهایی برای سایر ارزها شکل گیرد تا شرکتهای بزرگی مثل بلکراک بتوانند سبد سرمایهگذاری متنوعتری داشته باشند و نقدینگی به سمت آلتکوینها هدایت شود. بدون این اتفاق، آلتکوینها رشد قابلتوجهی نخواهند داشت. زیرا پولهای کلان سازمانی عمدتاً به سمت بیتکوین و اتریوم میرود.
بیشتر بخوانید:
پس در این صورت استراتژی مناسب برای سرمایه گذاران در وضعیت کنونی چه میتواند باشد؟
استراتژی مناسب در حال حاضر این است که همراه با ETFها خرید و فروش کنید. یعنی وقتی آنها بیتکوین میخرند، شما هم بخرید و وقتی میفروشند، بفروشید. در آلتسیزن قبلی، پروژههای بخش گیمینگ و متاورس رشد چشمگیری داشتند. در حال حاضر، دو حوزه هوش مصنوعی و توکنسازی داراییهای واقعی (RWA) پتانسیل بالایی دارند. پروژههای هوش مصنوعی میتوانند نقدینگی زیادی جذب کنند، و RWA که داراییهای واقعی را به توکن تبدیل میکند نیز بسیار جذاب است. همچنین پروژههای خیریهای که از کریپتو برای حمایت از اهداف خیرخواهانه استفاده میکنند، میتوانند در آینده مورد توجه قرار گیرند.
وضعیت بازار کریپتو نسبت به سایر بازارهای مالی چگونه است؟ آیا کلیت بازارهای مالی امیدوارکننده است؟
در مورد بازارهای مالی جهانی و داخلی، کریپتو هنوز در مراحل ابتدایی رشد است. ارزش کل بازار کریپتو به اندازه یک شرکت فناوری بزرگ است که نشاندهنده پتانسیل بالای رشد آن است. به همه توصیه میکنم بخشی از سرمایه خود را بهصورت بلندمدت در بیتکوین سرمایهگذاری کنند. حتی بهصورت خرید هفتگی یا ماهیانه این کار را انجام دهید. چراکه بیتکوین آیندهدار است.
درباره طلای جهانی، با توجه به افزایش استفاده از طلا در فناوریهایی مثل تراشهها و کاهش منابع آن، قیمت طلا به دلیل عرضه و تقاضا صعودی خواهد بود. این روند فارغ از مسائل اقتصادی جهانی ادامه مییابد، مگر اینکه مادهای جایگزین طلا در فناوری کشف شود.
بازارهای مالی داخلی چطور؟
در بازارهای داخلی ایران، چند فاکتور کلیدی وجود دارد. نرخ بهره بالای بانک مرکزی، تورم بالا و شرایط جنگی این فاکتورها هستند. وقتی نرخ بهره بالا است، سرمایهگذاران به سمت اوراق یا صندوقهای درآمد ثابت میروند و از بورس ایران که پرریسک است، دوری میکنند. این موضوع باعث هجوم نقدینگی به طلا، دلار و تتر میشود. دولت ممکن است تا پایان تابستان قیمت دلار و طلا را کنترل کند، اما در نیمه دوم سال، با تأثیر شرایط جنگی و تورم، دلار احتمالاً به بالای ۱۲۰ هزار تومان و طلا به بیش از ۷.۵ تا ۸ میلیون تومان میرسد.
بورس ایران به دلیل نرخ بهره بالا و قفل شدن صفهای فروش، گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری نیست، مگر برای شرکتهای کوچک که با نقدینگی کم امکان رشد دارند. اما بهطور کلی، سرمایهگذاری در طلا، دلار و کریپتو ایمنتر است.
بازار مسکن و زمین نیز در ایران دچار رکود تورمی شده است؛ یعنی قیمتها افزایش مییابد، اما قدرت خرید مردم کاهش یافته است. به نظر میرسد که تنها زمینهایی که در محدوده پروژههای توسعهای مثل مسکن ملی هستند، پتانسیل رشد دارند. بازار خودرو نیز در حال ورود به رکود تورمی است. کاهش تقاضا در ثبتنامهای اخیر خودرو از ۶ میلیون به ۹۶ هزار نفر نیز نشاندهنده کاهش قدرت خرید است. شاید آزادسازی واردات خودرو بتواند این بازار را نجات دهد.
و توصیه نهایی شما برای سرمایهگذاران ایرانی؟
در مجموع، برای سرمایهگذاری، کریپتو و بهویژه بیتکوین، طلا و دلار بهترین گزینهها هستند. بازار بورس ایران تا زمانی که نرخ بهره کاهش نیابد، پرریسک است و برای ورود مناسب نیست.
انتهای پیام