آیا تا به حال به «صادرات مسکن» فکر کردهاید؟ شاید یکی از عجیبترین محصولات صادراتی که کمتر به ذهن بازرگانان میرسد، مسکن باشد اما وقتی موج مهاجرت انگلیسی به آمریکا شدت گرفت، دولت انگلستان صادرات مسکن پیشساخته را آغاز کرد.
به گزارش کاماپرس، عواملی از جمله رشد جمعیت، موجهای گسترده مهاجرت، ورود استعمارگران به مناطق جدید طی قرنهای نوزدهم و بیستم نیاز به مسکن و سرپناه را افزایش داد. این نیاز گسترده، در کنار محدودیت منابع و مصالح و زمان، زمینهساز تولد صنعتیسازی مسکن شد. علاوه بر انگلستان، دیگر کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان نیز برای تحقق رویای تولید انبوه مسکن دست به کار شدند.
یکی از این کشورها ژاپن است که به عنوان یکی از پیشرفتهترین کشورهای صنعتی جهان، این رویا را با موفقیت، عملی کرد. ژاپن که پس از جنگ جهانی دوم به یک ویرانه تبدیل شده بود، با بحران 4 میلیون خانوار بدون سرپناه مواجه بود. با این حال، ژاپنیها در کمتر 30 سال نه تنها برای هر خانواده یک مسکن تأمین کردند بلکه تعداد خانهها را از تعداد خانوارها بیشتر کردند.
پروفسور شوایچی ماتسومورا، استاد دانشگاه توکیو در کتاب «نظریههای نوین ساخت مسکن» ضمن مرور تاریخ صنعتیسازی مسکن در جهان، تجربههای موفق ژاپن را مستند کرده است.
در این کتاب با نثری ساده و روان روشهای مختلف تولید صنعتی خانه معرفی شده است؛ به گونهای که مطالب آن حتی برای افراد غیرمتخصص در زمینه معماری هم قابل فهم است و میتواند برای همه افراد علاقمند به حوزه مسکن مفید و آموزنده باشد. این کتاب خواننده را با تاریخ و روند صنعت ساخت مسکن در کشورهای مختف جهان آشنا میکند.
کتاب «نظریههای نوین ساخت مسکن» توسط میثم معصومی که دانشآموخته معماری از دانشگاه توهوکوی ژاپن است، ترجمه شده است. این پژوهشگر فرهنگ و معماری ژاپن در مقدمه این کتاب نوشته است: چالش کمبود مسکن به خصوص برای قشرهای ضعیف جامعه مسئلهای جهانی و قدیمی است. بسیاری از کشورها توانستهاند راهحلهای نسبتا مناسبی برای این مشکل ارائه کنند و بعضی دیگر خیر. در قرن بیستم با گسترش صنعت و تولیدات صنعتی بسیاری تلاش کردند تا با استفاده از روشهای صنعتی و با بهرهگیری از مزایای تولید صنعتی خانههایی ایمن و باکیفیت در اختیار مردم قرار دهند. به خصوص بعد از جنگ جهانی دوم و افزایش نیاز به مسکن در کشورهای درگیر جنگ، تلاشهایی چشمگیر برای ساخت صنعتی مسکن در کشورهای صنعتی صورت گرفت؛ تلاشهایی که بعضیشان ناموفق بودند و بعضی دیگر موفقیتهای نسبی داشتند. بررسی این تلاشها قدرت قضاوت و ارزیابی دقیقتری در خصوص میزان موفقیت این روشها به ما میدهد.
معصومی در ادامه به معرفی کتاب و نویسنده آن میپردازد؛ نویسنده کتاب با بیش از ۳۰ سال تمرکز بر مطالعه روشهای صنعتی ساخت مسکن در دانشگاه توکیو یکی از صاحب نامترین اندیشمندان ژاپنی در حوزه صنعتیسازی مسکن است و در این کتاب به بررسی مهمترین ایدههای مطرح شده برای صنعتی کردن ساخت مسکن در سراسر جهان پرداخته است. ایدههایی که عمدتاً در قرن بیستم مطرح شدند اما ریشه آنها همزمان به انقلاب صنعتی و گسترش مستعمرات انگلستان مربوط است. ماتسومورا در این کتاب بررسی عوامل اصلی شکلگیری ایدههای مختلف برای صنعتی کردن ساخت مسکن و موفقیت و یا شکست آنها میپردازد و در هر فصل یک ایده فکری و عملی مشخص را ارزیابی میکند.
کتاب «نظریههای نوین ساخت مسکن» در 292 صفحه با قیمت 575 هزار تومان توسط انتشارات کتاب شرق در تیراژ 500 نسخه به چاپ رسیده است. این کتاب که با حمایت انجمن صنعت ساختمان چاپ شده، اوایل خردادماه امسال با حضور سفیر ژاپن در تهران رونمایی شد. گزارش کامل مراسم رونمایی این کتاب، در این صفحه قابل مطالعه است.
انتهای پیام
مرتبط با :
