روش های عیب یابی شبکه کامپیوتر / حل مشکلات شبکه

x تبلیغات
نرم افزار حسابداری پارمیس
دیوید جونز

در عیب یابی شبکه کامپیوتر، اگر با بررسی مشکلاتی مانند قطع شدن کابل شبکه و یا سر سوکت شبکه rg و موارد مربوط به پچ پنل یا کیستون شبکه، همچنان مشکل اصلی برطرف نشد، باید از یک متخصص حرفه‌ای کمک گرفت.

به گزارش کاماپرس، فروشگاه ارتباط نماگستر در زمینه خدمات شبکه و حل مشکلات رایج آن فعالیتی گسترده دارد و در حوزه خدمات پسیو شبکه نیز خدمات مناسبی را ارائه می‌دهد.

یکی از خدمات شبکه که فروشگاه ارتباط نماگستر آن را انجام می‌دهد حل مشکلات رایج شبکه و عیب یابی آن است. در حوزه خدمات پسیو شبکه ممکن است مشکلات چون قطعی کابل شبکه و یا سر سوکت شبکه rg باعث مشکل شده باشد و یا پچ پنل و یا کیستون شبکه موردی داشته باشد. ما به کاربران توصیه میکنیم ابتدا این موارد بررسی کنند اگر مشکل حل نشد با کارشناسان شبکه ارتباط نماگستر تماس بگیرند.

در اینجا ما به شما کمک می‌کنیم مشکلات رایج شبکه را بدانید و همچنین راه حل مشکل شبکه را نیز بیان کردیم و یک فرم برای مشاوره رایگان قرار داده‌ایم. در صورتی که مشکلتان حل نشد می‌توانید درخواست مشاوره رایگان یا پشتیبانی شبکه و یا درخواست اعزام نصاب شبکه را از مرکز خدمات شبکه در تهران به شماره 02145215 بخواهید. خدمات عیب یابی شبکه در تمامی استان‌ها از جمله پشتیبانی شبکه کرج و پشتیبانی شبکه شهرک صنعتی ارائه می‌گردد.

پسیو شبکه و اکتیو شبکه  و سوئیچینگ شبکه هر 3 نوع از سیستم‌های ارتباطی هستند که همه روزه با آن‌ها سر و کار داریم. این شبکه‌ها می‌توانند مشکلاتی داشته باشند که بیشتر به این دو نوع تقسیم می‌شوند. در زیر چند مشکل رایج و راه حل برای آن‌ها برای هر دو نوع شبکه ذکر شده است:

x تبلیغات
گردشگران شیراز

مشکلات پسیو شبکه و راه حل آن

1. ضعف امنیتی

راه حل: استفاده از رمزنگاری داده‌ها، فایروال، بازبینی و به‌روزرسانی به دوره‌های امنیتی نیاز دارد.

2. کیفیت پایین سیگنال

راه حل: استفاده از تجهیزات مطابق استانداردهای شبکه و کابل‌های با کیفیت برای بهبود سرعت و پایداری.

3. انعطاف پذیری پایین

راه حل: برای افزایش انعطاف‌پذیری، اتصال به اینترنت از طریق روتر‌های هوشمند و استفاده از تجهیزات قابل تنظیم و ساده کار می‌تواند کمک کند.

4. کندی سرعت اینترنت

راه حل: استفاده از تجهیزات حرفه‌ای، به‌روزرسانی تجهیزات یا افزایش پهنای باند.

5. مشکلات توازن بار

راه حل: استفاده از تجهیزات Load Balancer برای تخصیص بار بهینه.

6. مشکلات مدیریت و نظارت

 راه حل : استفاده از نرم‌افزارهای مدیریت شبکه، آموزش کاربران و تنظیمات بهینه.

6. راه اندازی غلط

برای راه اندازی صحیح شبکه کامپیوتری لطفا صفحه ی زیر را ملاحظه کنید

بیشتر بخوانید:

 مشکلات اکتیو شبکه و راه حل آن

1. اختلال در اجزای شبکه مانند روترها و سوییچ‌ها

راه حل: مانیتورینگ شبکه و مدیریت دقیق اجزای شبکه، برنامه‌ریزی منظم برای به‌روزرسانی نرم‌افزارها و پشتیبانی فنی فوری در صورت نیاز.

2. مشکلات مربوط به پهنای باند

راه حل: بهینه‌سازی ترافیک شبکه، مدیریت مصرف باند‌پهنا، استفاده از QoS (Quality of Service) برای اهمیت‌بخشی به ترافیک.

3. مقیاس‌پذیری نامناسب

راه حل: استفاده از تجهیزات مقیاس‌پذیر و طراحی شبکه از پیش برای افزایش آسانی توسعه.

4. خرابی تجهیزات یا قطع شبکه

راه حل: داشتن طرح‌های پشتیبانی و بازیابی، استفاده از تجهیزات با قابلیت ریکاوری سریع.

5. درک ناکافی از عملکرد تجهیزات

راه حل: آموزش کاربران، مانیتورینگ فعالیت تجهیزات، استفاده از تیم‌های تخصصی.

6. وابستگی بالا به اینترنت

راه حل: استفاده از شبکه‌های اضافی به‌عنوان پشتیبان، برنامه‌ریزی استفاده از رشته‌های مختلف.

7. پدیده loop و اغلب Broadcast:

راه حل: استفاده از Spanning Tree Protocol (STP)، VLANs به‌عنوان جداکننده شبکه. برای حل این مشکلات، بهتر است که افراد مسئول شبکه دارای دانش و آگاهی کافی باشند و از به‌روزترین تجهیزات و فناوری‌های امنیتی استفاده کنند. همچنین، رعایت استانداردها و بهبود مداوم شبکه نیز می‌تواند کمک بزرگی به پیشگیری از این مشکلات و بهینه‌سازی شبکه داشته باشد.

ارتباط شبکه قطع شده، چکار کنم؟

قطع شدن ارتباط شبکه می‌تواند ناشی از مشکلات مختلفی باشد، از تجهیزات شبکه گرفته تا تنظیمات نرم‌افزاری یا ارائه‌دهنده خدمات اینترنت (ISP). برای رفع این مشکل، می‌توانید گام‌های زیر را دنبال کنید تا به تشخیص و رفع مشکل کمک کنید:

1. بررسی اتصالات فیزیکی

– کابل‌ها را بررسی کنید: مطمئن شوید که کابل‌های شبکه (Ethernet) به درستی به روتر، سوئیچ و کامپیوتر شما وصل شده‌اند و هیچ‌گونه خرابی یا آسیب فیزیکی در کابل‌ها وجود ندارد.
– بررسی آداپتورهای بی‌سیم: اگر از Wi-Fi استفاده می‌کنید، اطمینان حاصل کنید که دستگاه شما به شبکه بی‌سیم صحیح متصل است و سیگنال Wi-Fi قوی است.

2. راه‌اندازی مجدد تجهیزات شبکه

– روتر و مودم را ری‌استارت کنید: مودم و روتر را به مدت 30 ثانیه از برق جدا کرده و دوباره به برق وصل کنید. این کار می‌تواند مشکلات موقتی شبکه را رفع کند.
– کامپیوتر یا دستگاه خود را ری‌استارت کنید: برخی اوقات مشکلات شبکه با راه‌اندازی مجدد دستگاه حل می‌شود.

3. بررسی تنظیمات IP و DHCP

– مطمئن شوید که تنظیمات IP دستگاه شما به درستی انجام شده است. اگر دستگاه شما به صورت دستی (Static IP) تنظیم شده است، مطمئن شوید که آدرس IP، Subnet Mask و Gateway صحیح هستند.
– اگر دستگاه شما از DHCP استفاده می‌کند، بررسی کنید که IP به صورت خودکار از روتر یا سرور DHCP دریافت می‌شود. – در ویندوز، می‌توانید با استفاده از دستورات زیر از طریق Command Prompt وضعیت آدرس IP را بررسی و تجدید کنید: bash ipconfig /release ipconfig /renew

4. بررسی چراغ‌های تجهیزات شبکه

 – چراغ‌های روی روتر یا مودم معمولاً وضعیت شبکه را نشان می‌دهند. مطمئن شوید چراغ‌های Internet یا WAN روشن هستند و نشان‌دهنده ارتباط فعال با اینترنت می‌باشند. – اگر چراغ قرمز یا
خاموش است، احتمالاً مشکل در اتصال اینترنت از طرف ارائه‌دهنده خدمات (ISP) باشد.

5. بررسی اتصال به روتر یا مودم

– اگر به شبکه محلی متصل هستید اما به اینترنت دسترسی ندارید، مشکل ممکن است مربوط به اتصال روتر به مودم یا سرویس‌دهنده اینترنت باشد. مطمئن شوید که روتر به درستی به مودم متصل است و مودم با ISP در ارتباط است.
– در صورتی که می‌توانید به روتر وصل شوید، بررسی کنید که تنظیمات WAN (مانند PPPoE یا DHCP) به درستی پیکربندی شده‌اند.

6. تست دسترسی به اینترنت

 – از دستور ping برای تست دسترسی به اینترنت استفاده کنید. مثلاً: bash ping google.com ping 8.8.8.8 اگر ping به آدرس IP کار می‌کند اما به نام دامنه (مانند google.com) نه، ممکن است مشکل در DNS باشد.

7. بررسی DNS

– اگر مشکل در نام دامنه‌ها (DNS) باشد، می‌توانید از DNS عمومی مانند Google DNS (8.8.8.8 یا 8.8.4.4) استفاده کنید. تنظیمات DNS را می‌توانید در تنظیمات شبکه دستگاه خود یا روتر تغییر دهید.

8. تست با دستگاه‌های دیگر

– برای اطمینان از اینکه مشکل فقط به دستگاه شما محدود نمی‌شود، سعی کنید با دستگاه دیگری به شبکه متصل شوید. اگر آن دستگاه هم مشکل دارد، مشکل احتمالاً از روتر، مودم یا ISP است.

9. بررسی فایروال و نرم‌افزارهای امنیتی

– فایروال یا نرم‌افزارهای امنیتی گاهی ممکن است مانع از دسترسی به شبکه شوند. بررسی کنید که فایروال یا نرم‌افزار آنتی‌ویروس شما به درستی پیکربندی شده‌اند و دسترسی به اینترنت را مسدود نمی‌کنند. می‌توانید موقتاً آن‌ها را غیرفعال کنید تا ببینید مشکل برطرف می‌شود یا نه.

10. بررسی محدودیت‌های ISP

– اگر همه چیز در شبکه محلی شما به درستی کار می‌کند اما همچنان دسترسی به اینترنت ندارید، ممکن است مشکل از طرف ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی (ISP) شما باشد. می‌توانید با ISP خود تماس بگیرید تا از عدم قطعی سرویس یا مشکلات فنی مطمئن شوید.

11. بروزرسانی فریم‌ور روتر

– گاهی مشکلات نرم‌افزاری روترها یا مودم‌ها می‌تواند باعث قطع شبکه شود. بررسی کنید که فریم‌ور (Firmware) روتر یا مودم به‌روز است. معمولاً می‌توانید از طریق صفحه مدیریت روتر (که معمولاً از طریق وارد کردن IP روتر در مرورگر دسترسی‌پذیر است) فریم‌ور را بروزرسانی کنید.

12. ریست کردن روتر یا مودم به تنظیمات کارخانه

– اگر همچنان مشکل ادامه دارد و سایر راه‌حل‌ها کارساز نبوده است، ممکن است نیاز باشد روتر یا مودم را به تنظیمات کارخانه (Factory Reset) بازگردانید. این کار معمولاً با فشار دادن و نگه‌داشتن دکمه‌ی Reset در پشت دستگاه انجام می‌شود.
– پس از ریست کردن، باید تنظیمات شبکه را مجدداً پیکربندی کنید.

نتیجه‌گیری:

با بررسی و انجام مراحل فوق، می‌توانید به رفع بسیاری از مشکلات شبکه‌ای کمک کنید. اگر پس از انجام تمام این مراحل مشکل برطرف نشد، احتمالاً مشکل از تجهیزات یا سرویس‌دهنده اینترنت شماست، که ممکن است نیاز به تعمیر یا تماس با پشتیبان شبکه ISP باشد.لطفا اگر دانش کافی ندارید این کار را به پشتیبان شبکه بسپارید.
انتهای پیام
مرتبط با : ارتباط نماگستر
x تبلیغات
گراد
ژیوار
ناخداسفر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
دیار رنت