روند حذف دلار از تجارت بینالمللی با سرعت در حال گسترش است که برای نمونه می توان به اقدام ۱۲ کشور عضو اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع برای استفاده از ارزهای محلی در مبادلات فرامرزی اشاره کرد.
به گزارش کاماپرس، کشورها در سال ۲۰۲۴ حدود ۸۵ درصد از تجارت خود را بدون دلار انجام دادهاند و هدف اصلی آنها کاهش وابستگی به دلار و تقویت ارزهای ملی است. این تحولات نشاندهنده چالشهای جدی پیش روی سلطه جهانی دلار است. روسیه، چین، هند، برزیل و مالزی از جمله کشورهایی هستند که از ارزهایی به غیر از دلار هم برای معاملات استفاده میکنند. اندونزی و کره جنوبی نیز دیگر کشورهایی هستند که دست به این اقدام زدهاند. اتیوپی، مصر، ایران، عربستان صعودی و امارات متحده عربی از جمله کشورهایی هستند که با ارزهایی به غیر از دلار نیز به انجام معاملات میپردازند.
بیشتر بخوانید:
این حرکت بهطور رسمی پس از تحریمهای آمریکا علیه روسیه در سال ۲۰۲۲ آغاز شد، زمانی که روسیه و چین کشورهای دیگر را برای کنار گذاشتن دلار ترغیب کردند. ولادیمیر پوتین نیز تأکید کرده است که گسترش استفاده از ارزهای ملی و کاهش وابستگی به واردات، به تقویت استقلال اقتصادی و فناوری کشورهای عضو کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
با ادامه این روند، ممکن است ارزش دلار در بازارهای جهانی کاهش یابد و نقش آن در اقتصاد بینالمللی تضعیف شود. اقتصادهای نوظهور نیز با ذخایر متنوع از جمله طلا درصدد هستند تا جایگاه دلار را به چالش بکشند. این تغییرات میتوانند آغازگر دورهای باشند که در آن نقش دلار بهعنوان ارز مسلط جهانی کمرنگتر شود.
انتهای پیام