سایتهای فردایی که روی قیمت دلار برای روز بعد قیمتگذاری میکنند، یکی از متهمان گرانی نرخ ارز در هفتههای اخیر بودهاند. در حالیکه نرخ دلار طی هفت ماه گذشته از 14 هزار تومان به بیش از 31 هزار تومان رسیده، حال برخی فعالان اقتصادی و کنشگران بازار انگشت اتهام را به سمت سایتهای فردایی نشانه رفتهاند.
به گزارش کاماپرس، علی شریعتی که از نسل جدید اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران است، بازار ارز را اسیر این سایتها میداند آنها را «سایتهای قمار و شرطبندی» خطاب میکند. وی معتقد است: اینها نوسانگیرانی هستند که سودشان در عدم ثبات و تثبیت نرخ ارز است، زیرا در موجسواری دارند سود را به دست میآورند.
شریعتی عصر پنجشنبه در گفتوگو با خبرآنلاین به پشت پرده نوسانات شدید نرخ ارز اشاره کرد و گفت: همه به روند افزایشی قیمت ارز حداقل از ابتدای سال تاکنون واقف هستیم که با یک شیب صعودی رشد کرده و حالا به روزهایی رسیدیم که تقریبا رشد یک درصدی را در بحث قیمت دلار شاهد بودیم. این روند در چند مقطع در بازه زمانی ۶ ماهه اول سال، میل به نزول داشت، اما دوباره قیمتها اصلاح خورد، اما این اصلاحها تقریبا شیب صعود و سرعت رشد را کمی گرفت، ولی هیچگاه دلار به تثبیت پایدار یا نزول نرسید.
اصلاحی در قیمت ارز دیده نمیشود
این عضو جوان هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: مهمترین اتفاقی که در ماه اخیر شاهد هستیم، رشد جهشی و با شیب بسیار بالا در مقایسه روزهای گذشته در سال اخیر اتفاق افتاده و اصلاحی در آن دیده نمیشود. کسانی که تحلیلهای بورسی و تکنیکال دارند، براساس مدلها و تجاربی که دارند، معتقدند افزایشهای بالاتر از ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان که روزانه اتفاق بیفتد، بلافاصله بعد از چند روز اصلاح میشود. ولی این بار این اتفاق نیفتاد و تمایل و حرکت ایستا نشد و این نگرانیهای مردم را بعد از رسیدن دلار به کانال ۳۰ هزار تومان تشدید کرد.
دلار ارزان میشود؟
شریعتی که در صنعت مواد غذایی صاحب یکی از معتبرترین برندهای کشور است، گفت: برای اینکه قیمت ارز پایین بیاید باید عوامل کاهشدهنده آن را بشناسیم. پس اگر در پی ارزان شدن دلار هستیم باید وضعیت عواملی که بر افت قیمت آن موثر هستند را بررسی کنیم. یکی از مولفههای تاثیرگذار در نرخ ارز، صادرات است. پرواضح است در کشوری که درآمد آن از دو طریق عمده صادرات نفت و صادرات کالاهای غیرعمده نفتی است، نرخ ارز وابسته به این دو بخش است.
اخبار مهم مرتبط را بخوانید:
وی تصریح کرد: با اتفاقی که در سالهای اخیر افتاده، بنا به اظهار مقامات رسمی ایران، فروش نفت از ۱۰ میلیارد دلار به نزدیک به صفر رسیده است. هر چند میگویند وضعیت یک مقداری بهبود پیدا کرده است. پس این مقدار رشد یقینا نمیتواند جای خالی نیاز را بگیرد. از سوی دیگر، در بحث صادرات غیرنفتی، به دلیل کویید۱۹ و نیز سیاستگذاریهای داخلی در خصوص بازگشت نرخ ارز و مسایل بانکی، شاهد کاهش ۳۰ درصدی صادرات نسبت به سال گذشته بودیم. بر این اساس، از دو محل اصلی که میتوانست به شکل عملیاتی فرآیند بازار ارز را بهبود دهد، خیلی امیدی وجود ندارد.
چرا بازار ارز ناامن است؟
عضو هیات نمایندگان اتفاق بازرگانی ایران گفت: یک دسته از مشکلات دیگری که وجود دارد، رفتار مسوولان است که متاسفانه صحبتهای ضدونقیض و وعدههای عملی نشده میدهند و به این ترتیب، مردم روی این حرفها حساب باز نمیکنند. همچنین عدم اصلاح قوانین، مشوقها و تسهیلگری صادرات اتفاق نمیافتد. پارسال این موقع صادرکننده پیادهنظام خط مقدم جنگ اقتصادی بود، اما امسال قاچاقچی ارز یا خائن شده است. همه اینها مواردی که مردم میبینند.
وی عنوان کرد: در این میان، سیاست اشتباه ارز ۴۲۰۰ تومانی ادامه دارد و ۴۵۰ هزار میلیارد تومان رانت را در این فرصت توزیع کرده، ولی اصرار به ادامه این رانت، متاسفانه موجی است که دیده میشود. اینها مجموعه عواملی است که در خصوص بازی بازار ارز میشود بررسی کرد.
این عضو اتاق بازرگانی تهران در انتها به نقش سایتهای فردایی اشاره کرد و گفت: یک مورد دیگر هم، شبکهها و سایتهای ارزهای فردایی و معاملهگران ارز است که اخیرا میشنویم و از کرایه دلار برای معامله تا شرطبندی و معاملات فردایی و هفتگی صحبت میشود. اینها نوسانگیرانی هستند که سودشان در عدم ثبات و تثبیت نرخ ارز است، زیرا در موجسواری دارند سود را به دست میآورند. حجمشان زیاد است و پولهای کثیف هم در آن زیاد است. منبعشان هم در افغانستان و سلیمانیه عراق و استانبول است.
وی عنوان کرد: در کل تصمیم یا برنامه کلانی دیده نمیسود که به سمت بهبود بازار برود. متاسفانه مجلسیها توییت به دست از دولت انتقاد میکنند و تیم اقتصادی دولت نیز انسجام و یکپارچکی لازم را ندارد.
شاید دلار 5 هزار تومان ارزان شود
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره وضعیت آتی بازار ارز گفت: به طور خلاصه پیشبینی من این است که یک مقداری در چند روز آینده موج افزایشی نرخ دلار کاهش یابد؛ البته موج افزایشی کاهش مییابد، نه اینکه دلار ۲۰ هزار یا ۱۵ هزار تومان شود.
شریعتی افزود: ممکن است یک مقداری زهر تحریم که کمتر شود، دلار حداکثر ۵ هزار تومان از قیمت فعلی کاهش یابد، ولی به طور عمده روی رشد آن با ضریب کمتر تا پایان سال باید نظر داشت. مگر اینکه اتفاق خاص سیاسی مثل انتخاب بایدن به عنوان رییسجمهور آمریکا یا مسایل تحریمی اتفاق بیفتد. در کل اتفاقی که باعث ریزش دلار در آینده شود، از جنس اقتصادی نیست و از جنس حوزه سیاسی و دیپلماسی است.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام
سایت های شرط بندی قمار در مقابل سیاست های پولی و ارزی و بازارهای موازی و احتکار ارز و… چقد نقدینگی در گردش دارند؟ چرا سنگ رو بستن و سگ رو رها کردن؟