زپ اکسپرس خدمات حمل و نقل و لجستیکی ارائه میدهد و از شرکتهای مجموعه گلرنگ است. شهاب افشارکهن، مدیر عامل زپ در گفتوگو با کاماپرس همه چیز را درباره این استارتاپ توضیح میدهد.
مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
زپ؛ داستان تولد یک برند
زپ از مهرماه سال 1400 به طور رسمی کارش را استارت زد اما چند ماه زودتر امکان سنجیها و مطالعات و بررسیهای را آغاز کردیم. هدف گروه صنعتی گلرنگ از ایجاد زپ، در گام اول رفع نیازهای داخلی گروه بود؛ آن هم برای شرکتها و ونچرهایی که در حوزه تجارت جهانی فعالیت میکنند. گلرنگ به این نتیجه رسید که باید کل حوزه لجستیک را پوشش دهد و به همین واسطه زپ ایجاد شد. با این رویکرد که بتوانیم فضای تحویل بر حسب تقاضا (on demand delivery) و سفارشات تحویل فوری را در اکثر نقاط کشور ایجاد کنیم و وارد حوزه تجارت سریع (quick commerce) در صنعت کشور بشویم.
ما نسبت به رقبای خودمان از جدیدترین و نوپاترین فعالان بازار هستیم. ما رقبای خیلی جدی مثل گروه اسنپ داریم که سابقه خیلی طولانی در حوزه تحویل به گیرندهی نهایی (last mile delivery) دارند. این سابقه چه در شرکت اسنپ باکس و چه در شرکت اسنپ فود و سایر رقبایی که در این مارکت هستند از جمله الوپیک، دیجیکالا که مانند دیجیاکسپرس در سالهای گذشته کارشان را استارت زدند، بهخوبی مشهود است.
طبیعتا ما هنوز در ابتدای راه هستیم هرچند که رشد خیلی خوبی در یکی دو سال گذشته داشتیم. الان تقریبا از لحاظ تعداد تحویلدهندهها به دومین فعال بازار تبدیل شدیم؛ ولی اهداف خیلی بزرگتری داریم و امیدواریم با تلاش و کوششی که در تیم خودمان سراغ داریم، بتوانیم جایگاهمان را ارتقا دهیم؛ اما طبیعتا فکر میکنیم هنوز در گامهای ابتدایی رشد بیزینسمان هستیم.
اهداف زپ؛ ما دغدغه داریم
در گام اول، هدف کوتاه و میانمدت ما این بود که نیازهای داخلی گروه را برطرف کنیم؛ هدف بلندمدتتر و گام دوم هم این بود خدماتی را که در این حوزه ایجاد و ارائه میکنیم را تجاریسازی کنیم. در چنین شرایطی میتوانیم به بقیه شرکتها، ارگانها، سازمانها و پلتفرمهایی که به سرویس «تحویل بر حسب تقاضا» نیاز دارند، خدماتمان را ارائه کنیم.
برندینگ زپ هم از سال 1402 شروع شد؛ تا قبل از آن درواقع یک سرویس داخلی محسوب میشد، ولی با توجه به اینکه گامهای اولیه برداشته شده بود و به موفقیت نسبیای رسیده بود، غیروابسته شروع به کار کردیم. از اواخر سال 1402 تصمیم گرفتیم که تجاریسازی سرویسمان را هم استارت بزنیم. در حقیقت در سالیان گذشته و تا قبل از شروع زپ خیلی کار برندینگ نکرده بودیم و با یک اسم دیگری در این حوزه شناخته میشدیم.
بزرگترین هدف زپ
بزرگترین هدفی که در حال حاضر دنبال میکنیم، این است که بتوانیم دغدغه شرکتهای تجارت الکترونیک را در حوزه لجستیک برطرف کنیم؛ چه شرکتهایی که هممجموعه و هم گروه ما در ذیل گروه صنعتی گلرنگ هستند و چه شرکتهایی که خارج از گروه صنعتی گلرنگ فعالیت میکنند. ما معتقد هستیم که باید بتوانیم با ارائه خدمات بهینه و بهرهور در حوزه لجستیک، سبدی از خدمات را برای مشتریانمان ایجاد کنیم. این اقدام نیازمند ان است که یکی از موانع رشد آنان را بهطور کامل برطرف کنیم و شرکتهایی که در حوزه تجارت الکترونیک کار میکنند، بتوانند به راحتی و با خیال راحت خدمات لجستیکشان را به زپ برونسپاری کنند؛ و از محصولات زپ و خدماتی که ارائه میشود، به طور کامل بهرهمند شوند تا بتوانند روی مزیتهای رقابتی اصلی خودشان تمرکز کنند.
در راستای این هدف، موضوع دومی که بهصورت جدی پیگیری میکنیم و رسالت خودمان میدانیم، این است که بتوانیم روزبهروز سطح سرویس خودمان را ارتقا دهیم و بتوانیم هزینههایی که به مشتریان ما در این حوزه تحمیل میشود، را کاهش بدهیم. طبیعتا ایجاد زیرساخت لجستیکی برای خیلی از این بیزینسها کار بسیار پرهزینهای است و اصلا کار راحتی نیست.
هدف دیگری که ما در زپ دنبال آن هستیم، تکمیل پورتفولیوی خدمات و محصولات ما است. ما سال گذشته بحث تحویل بر اساس زمان مشخص شده (schedule delivery) را هم توسعه دادیم و اکنون در حال رشد آن هستیم. غیر از این دو بیزینس، زپ بیزینس لاینهای دیگری را هم مدنظر دارد. در حقیقت میخواهیم هر آنچه شرکتهای تجاری و پلتفرمها از یک شرکت لجستیکی انتظار دارند را در سبد محصولات خودمان به آنها ارائه کنیم.
ما یک تیم هستیم؛ یک تیم قوی
طبیعتا این تیمی که ایجاد کردیم منافع هر دو سمتِ زنجیره را تامین میکند؛ هم بیزینسهایی که با ما کار میکنند و هم رانندگان و سفیران. آنان میتوانند درآمد معقول و بالاتری را از سایر رقبا در پلتفرم ما کسب کنند. نقطه قوت دیگری که طبیعتا داریم و خیلی به ما در سالیان گذشته کمک کرده، اکوسیستم خودِ گلرنگ هست. از نت ورکی که در گلرنگ داریم، به نحو احسن توانستیم استفاده کنیم. طبیعتا خود گلرنگ با توجه به زیرساختهایی که دارد، چه به لحاظ فنی و دانشی و چه به لحاظ سرمایههای انسانی توانسته به ما کمک کند.
آمدیم برای رقابت
در حوزه انحصار نیز باید گفت که اگر در مارکتی هم فضای انحصاری به وجود آمده، به مرور زمان این فضا شکسته خواهد شد. ما معتقدیم که میتوان رقابت خیلی خوبی شکل داد که ذینفع اصلی آن طبیعتا مشتریان نهایی و مردم خواهند بود. در برخی از مارکتها هم که از قبل رقابت وجود داشته، مانند اسنپ و تپسی در تاکسی اینترنتی، تاکنون بحث انحصار وجود نداشته است. طبیعتا فضای انحصار فضایی نیست که شرکتها بتوانند در بلندمدت از آن منتفع بشوند. شاید در کوتاهمدت مزایایی برای شرکتی که بازار را انحصاری کرده به وجود بیاید، ولی در بلندمدت هزینههای زیادی به آنها تحمیل میکند و چه بسا سایز مارکت هم کوچک میشود. به نظر من اتفاقا رقابت به نفع شرکتها خواهد بود؛ چون باعث میشود خلاقیت بیشتری به خرج دهند و سعی کنند که سطح سرویس خدماتشان را افزایش و هزینهها را کاهش دهند.
لطفا اینترنت را با کیفیت کنید
نیازمندیها در شرکتهای مختلف و سازمانها و مواردی که از طرف صاحبان بیزینسهای مختلف مطرح میشود، خیلی شبیه است. طبیعتا ما هم بهعنوان یک شرکت که در فضای فناوری کار میکنیم، بزرگترین دغدغهای که در حال حاضر داریم، بحث اینترنت و زیرساخت باکیفیت است که بتوانیم بیزینسمان را رشد دهیم. در کنار آن فکر میکنم یکی از انتظاراتی که باید از وزیر ارتباطات داشته باشیم، بحث کمک و تسهیل فرآیندهای مرتبط با توسعه استارتآپها است. به نظرم باید از استارت آپها در داخل کشور حمایت ویژهای بشود.
انتهای پیام
مرتبط با : زپگلرنگگلرنگ ونچرز