شاخص قيمت مصرفكننده خانوارهاي ايراني در ماه گذشته برابر با 255.2 بود و این در حالی است که اين آمار در ابتداي سال جاري برابر با 230.2 بود. این ماجرا نشان میدهد سطح عمومي قيمتها در چهار ماه نخست امسال نزديك به ۱۱ درصد افزايش داشته است. به عبارتي تورم 4 ماه اول امسال 11 درصد بوده است.
به گزارش کاماپرس، این عدد در پايان سال تا سطح 40 درصد جلو ميرود، مفهوم اين رشد اين است كه 35 درصد هزينه مصرفي خانوارها نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد داشته است. در این میان دامنه تغييرات براي دهكهاي مختلف متفاوت است و در تير ماه ميزان تورم براي دهك اول 31.6 درصد بوده و براي دهك دهم 36.4 درصد شده است.
وحيد شقاقي شهري، اقتصاددان و استاد دانشگاه اين تفاوت را به دليل مصرف سبد كالايي دهكهاي مختلف میداند: «در كالاهاي مصرفي دهكهاي پايين كه عمدتا كالاهاي ضروريتري هستند رشد قيمتها كمتر از رشد قيمت كالاهاي پرمصرف است، به عنوان مثال، براي خانوارهاي پرمصرف و دهكهاي بالا ممكن است سهم مصرف گوشت قرمز يا برنج ايراني و برخي از ميوههاي لوكس سهم بيشتري داشته باشد يا در بخش آموزش مدارس غيرانتفاعي را براي فرزندانشان انتخاب ميكنند. اين در حالي است كه در دهكهاي پايين جامعه و افرادي كه كمدرآمدتر هستند سهم گوشت قرمز كمتر است و مرغ يا سويا جايگزين ميكنند و مدارس دولتي را هم براي فرزندانشان انتخاب ميكنند يا ميوههاي ارزانتري تهيه ميكنند.»
بیشتر بخوانید:
- جزییات مدیریت ریسک نرخ بهره سال 1403 / 7 راهکار پیشنهادی برای مهار تورم
- ادعای جدید رئیس بانک مرکزی: تورم صفر است
- کاهش تورم قیمت مسکن در تهران
به نقل از روزنامه اعتماد، اين اقتصاددان تصريح كرد: «مسلما كالاهاي لوكسي كه خانوارهاي پردرآمد انتخاب ميكنند افزايش قيمت بيشتري هم داشته است و زماني كه بررسي ميكنيد متوجه ميشويد كه رشد هزينههاي مدارس غيرانتفاعي بالا رفته است يا قيمت گوشت افزايشي شده يا اينكه قيمت برخي از ميوههاي لوكس بسيار بالا رفته است و ميبينيم كه سبد كالايي خانوادههاي كمدرآمد و پر درآمد با يكديگر فرق دارند.»
به گفتهی این اقتصاددان تجربه دو سال اخير اقتصاد ايران نشان داد، افرادي كه معتقد بودند مسير بانك مركزي بدون هماهنگي با سياستهاي مالي و بخش واقعي اقتصاد در ميان مدت و بلندمدت پاسخگو نيست، صحيح بوده است.
انتهای پیام