یکی از کالاهایی که در سراسر جهان از تقاضای بالایی بهره مند می باشد، فولاد و مقاطع فولادی مختلف مانند لوله و پروفیل است که در ساخت همه وسایل و اغلب صنایع کاربرد دارند در نتیجه افزایش یا کاهش قیمت لوله و پروفیل در بخش ها و صنایع مختلفی تاثیر گذار خواهد بود.
به گزارش کاماپرس، به نقل از برناصنعت، از بهمن سال 1400 الی تیر ماه سال 1401 قیمت لوله و پروفیل با ثبات همراه بوده و به مبلغ 31000 تومان (پروفیل سبک) به فروش میرسید اما در مرداد ماه شاهد کاهش قیمت لوله و پروفیل به مبلغ 3000 تومان بودیم.
4 عامل تاثیر گذار بر افزایش یا کاهش قیمت لوله و پروفیل
1. تغییر در روند PMI چین ( شاخص رشد )
PMI مقیاسی جهت ارزیابی فعالیت اقتصادی در یک بخش می باشد که از 0 الی 100 تعیین میشود, اگر عدد PMI بیشتر از 50 باشد بدین معنی است که بازار روند مناسب و خوبی داشته است اما در مقابل اگر این عدد کمتر از 50 باشد معنی آن افت در معاملات و اقتصاد آن کشور می باشد. چین بزرگترین تولیدکننده لوله و پروفیل در بازار کنونی خود می باشد که PMI این کشور به زیر 50 رسیده و با کاهش تقاضا همراه بوده است. این افت تقاضا و قیمت مواد اولیه عوامل مهمی جهت تعیین یا کاهش قیمت محصولات فولادی می باشد. کاهش قیمت لوله و پروفیل نیز جزء محصولاتی می باشند که تاثیر مستقیم از بازار فولاد چین میگیرند.
2. کاهش قیمت ورق های فولادی
ورق های فولادی مانند ورق روغنی , ورق سیاه , ورق گالوانیزه به عنوان مواد پایه جهت تولید لوله و پروفیل محسوب میشوند در نتیجه نوسان قیمت ورق فولادی یکی از تاثیرگذارترین عوامل تعیین قیمت محصولاتی می باشد. از اواسط تیرماه 1400 شاهد افت قیمت ورق سیاه و قیمت ورق روغنی در بازار داخلی بودیم که پیرو آن در مرداد ماه کاهش قیمت لوله و پروفیل را تجربه کردیم.
3. از سرگیری مذاکرات برجام
در اسفند 1400 مذاکرات احیای برجام بسته شد و پس از 5 ماه توقف در مرداد ماه این مذاکرات از سرگرفته شد, با اعلام حواشی و اخبار در مورد توافق, بازار داخلی ایران دچار نوسان کاهش قیمت فلزات به خصوص قیمت پروفیل سبک شده است, دو بازار طلا و فولاد نیز جزء بازارهایی بوده اند که تاثیر مستقیم از این حواشی گرفته اند. با اعلام احتمال توافق, بازار فولاد نیز با کاهش قیمت همراه شد که به طبع آن بازار داخلی کاهش قیمت لوله و پروفیل را تجربه نمود.
4. وضعیت رکود در بازار جهانی فولاد
حدود یک چهارم از تولید فولاد جهان به خصوص میلگرد, تیرآهن و پروفیل در صنعت ساختمان سازی مصرف میشود, با رکود در چین و کاهش تولیدات محصولات ساختمانی در این کشور و کاهش صادرات آن , قیمت پروفیل ساختمانی و دیگر محصولات فولادی با نوسان قیمت همراه شده که همزمان با کاهش قیمت ورق فولادی , کاهش قیمت لوله و پروفیل را رقم میزد. با وضع کنونی بازار جهانی فولاد و چین تا زمانی که ظرفیت تولید مسکن و تولید محصولات ساختمانی به حداکثر مقدار خود نرسد نمیتوان انتظار رشد قیمت پروفیل ساختمانی و دیگر مقاطع را داشت.
صادرات لوله و پروفیل فولادی
از آنجایی که صادرات پروفیل و صادرات لوله بخش عظیمی از صادرات فولاد ایران را تشکیل میدهند, سندیکای لوله و پروفیل ایران در تاریخ 19 مرداد ماه 1401 لیست تولیدکنندگان مجاز به صادرات را اعلام کرد که نام کارخانه ی خاورصنعت هما نیز در این لیست مشاهده میشود.
ایجاد رکود در بازار فولاد ایران متاثر از این می باشد که وزارت صمت و دیگر نهادهای مرتبط تصمیم به عرضه محصولات فولادی مانند ورق سیاه و ورق روغنی در بورس کالا گرفته و قیمت گذاری دستوری را پیش گرفته اند, لوله و پروفیل به صورت مستقیم در بورس کالا قیمت گذاری نمیشود اما ورق روغنی و ورق سیاه که در تولید لوله و پروفیل کاربرد دارند در این سازمان تعیین قیمت میشوند در نتیجه بورس کالا بر تمامی محصولات فولادی تاثیرگذار می باشد. نوسان قیمت و کاهش قیمت لوله و پروفیل در مدت زمان اخیر باعث بی اعتمادی مصرف کنندگان و خریداران شده است به طوری که هر مصرف کننده به اندازه ی نیاز خود خرید میکند و نه بیشتر, به طور مثال در چند ماه گذشته که قیمت ها با ثبات بوده و نوسان چشمگیری را تجربه نمیکردند خریدار اگر به 100 تن لوله یا پروفیل نیاز داشتند تا سقف 150 تن نیز سفارش خود را ثبت میکرند اما در بازار کنونی مصرف کننده اگر به 50 تن لوله و پروفیل نیاز داشته باشد به همان اندازه خرید خود را انجام میدهد و نه بیشتر , که آن هم تاثیر از نوسان و کاهش قیمت لوله و پروفیل میگیرد.
در بازار داخلی فولاد ایران قیمت کنسانتره , گندله آهن و آهن اسنجی با کاهش قیمت همراه بوده است اما در مرحله ی بعدی تولید در زنجیره ی فولاد, قیمت محصولی مانند شمش افزایش میابد, این عوامل توازن در زنجیزه ی تولید فولاد را برهم میزند و هماهنگی در چرخه ی تولید به وجود نمی آید.
در کنار چالش های متعدد در بازار داخلی, صادرات لوله و پروفیل نیز تحت تاثیر تصمیمات چین و روسیه در بازار فولاد جهانی می باشد. چین با اختلاف زیاد بزرگترین کشور تولیدکننده فولاد در جهان می باشد در نتیجه تصمیم گیری این کشور در حوزه ی فولاد تاثیر مستقیم بر اقتصاد دیگر کشورها دارد. شرایط اقتصادی چین هم اکنون به دلیل عواملی مانند تعطیلی متداول به علت شیوع کرونا و کاهش تقاضا در صنعت ساختمان سازی این کشور در وضعیت نابسامانی قرار دارد که دیگر کشورها را به جهت افزایش تورم جهانی نگران کرده است.
این کاهش قیمت به این صورت بوده است قیمت هرتن سنگ آهن در سال 2019 برابر با 93.8 دلار بوده است و در سال 2020 این مبلغ به 108.9 دلار رسید و در سال 2021 نیز قیمت هر تن در حدود 161 دلار معامله میشد , با گذشت چند ماه در ماه می سال 2022 هر تن سنگ آهن با قیمت 131.2 دلار به فروش میرسید که در طی یک ماه این مبلغ به 130 دلار کاهش یافت و در ماه جولای نیز افت 20 دلاری را تجربه کرد این افت قیمت در بخش مواد اولیه باعث کاهش قیمت لوله و پروفیل در بخش محصلات نهایی فولاد می شود.
چالش های صنعت لوله و پروفیل
یکی از بزرگترین مشکلات صنعت فولاد ایران عرضه محصولات در بورس کالا و پس از آن در دست گرفتن بازار جهانی محصولات فولادی خصوصا ورق فولادی در سطح خاورمیانه و آسیا توسط روسیه می باشد. با جنگ روسیه و اوکراین کشورهای ایران و ترکیه در سدد آن بودند که بازار صادراتی فولاد خاورمیانه و آسیا را دست بگیرند اما روسیه با سیاست قیمت گذاری و اعمال تخفیف 20 الی 30 درصدی توانست بازار فولاد را در دست بگیرد, البته کشور ایران در کنار وجود سیاست های اعمال شده روسیه , در ماه های ابتدایی سال 1401 با مشکل وضع عوارض صادراتی نیز مواجه شد که کاهش قیمت لوله و پروفیل صادراتی تولیدکنندگان را متضرر کرد و تصمیم به کاهش تولید گرفته شد تا تولیدات کارخانجات در حد رفع نیاز داخلی باشد تا زمانی که قیمت نهایی محصول پایین تر از قیمت مواد اولیه نباشد.
قیمت لوله و پروفیل در مرداد 1401
در نمودار زیر روند کاهش قیمت لوله و پروفیل سبک تولیدی خاورصنعت هما را مشاهده میکنید. پیش بینی میشود با اعلام توافق برجام شوک بزرگی به بازار های مختلف خصوصا بازار فولاد وارد شود, پیشنهاد میشود در اسرع وقت نسبت به ثبت سفارش ما اقدام نمایید.
جهت اطلاع از قیمت ها و همچنین ثبت سفارش خود با کارشناسان فروش ما تماس حاصل فرمایید.
انتهای پیام
مرتبط با : برنا صنعت کیان آریاپرشین آیرون