گولاگ سیستمی از اردوگاههای کار اجباری در اتحاد جماهیر شوروی بود که از دهه 1930 تا 1950 و به ویژه در زمان استالین فعالیت میکرد. دولت شوروی از گولاگ برای بازداشت و مجازات مخالفان سیاسی، دشمنان دولت و سایر افرادی که برای دولت شوروی نامطلوب بودند، استفاده کرد. زندانیان در گولاگ تحت شرایط سختی از جمله ساعات طولانی کار، غذا و سرپناه ناکافی و رفتار وحشیانه نگهبانان قرار داشتند. بسیاری از زندانیان به دلیل شرایط سخت و بدرفتاریهایی که در اردوگاهها متحمل شدند جان باختند.
به گزارش کاماپرس، یکی از جنبه های جالب سیستم گولاگ، مقیاس وسیع عملیات آن است. گولاگ در اوج خود صدها اردوگاه کار پراکنده در سراسر اتحاد جماهیر شوروی را در بر میگرفت و میلیونها زندانی را در خود نگه میداشت. شبکه وسیع اردوگاهها ابزاری کلیدی برای حکومت شوروی در حفظ کنترل بر جمعیت خود و سرکوب مخالفان بود. علاوه بر این، سیستم گولاگ تأثیر پایداری بر جامعه روسیه داشت، به طوری که بسیاری از خانوادهها هنوز با میراث داشتن اقوام زندانی در اردوگاهها دست و پنجه نرم میکنند. این فصل تاریک در تاریخ شوروی همچنان موضوع مطالعه و بحث در میان مورخان و محققان است.
از این رو کتابهای متعددی نیز درباره گولاگ نوشته شده که کاماپرس در این گزارش 3 مورد از آنها را معرفی میکند.
کتاب سه جلدی مجمع الجزایر گولاگ
کتاب مجمع الجزایر گولاگ نوشته الکساندر سولژنیتسین توسط احسان سنایی اردکانی ترجمه شده و نشر مرکز آن را منتشر کرده است. این کتاب به اتکای تجارب شخص سولژنیتسین که در اردوگاه آجرچینی میکرد، به شرح یک روز معمولی از زندگی یک زندانی گولاگ میپردازد و تاریخچهای تمام و کمال از اردوگاههای تجمیع شوروی را ارائه میدهد.
مجمعالجزایر گولاگ، به عنوان یکی از خواندنیترین روایتهای تاریخ ادبیات جهان، برای نویسندهاش جایزه نوبل ادبی ۱۹۷۰ را به ارمغان آورده است. جلد اول این کتاب در 666 صفحه به چاپ رسیده و قیمت آن 590 هزار تومان است. جلد دوم کتاب 736 صفحه و 620 هزار تومان قیمت دارد. جلد سوم نیز در 624 صفحه چاپ شده و قیمت آن 600 هزار تومان است.
گولاگ
اَن اپلبام در کتاب گولاگ سرگذشت اردوگاههای کار اجباری شوروی را روایت میکند. او از خاستگاه این اردوگاهها در انقلاب بلشویکی، توسعه و گسترش آنها به منزله بخش اساسی و بنیادین اقتصاد شوروی و فروپاشی آنها پس از مرگ استالین سخن میگوید. این کتاب را نشر ثالث با ترجمه راحله اسدیان سرخی در 629 صفحه چاپ کرده است؛ قیمت آن نیز 650 هزار تومان است.
مهیای رقصی در برف
کتاب مهیای رقصی در برف اثر مانیکا زگوستووا روایت زنان از دل زندانهای گولاگ است. این کتاب بازتابی دردناک اما الهامبخش از زندگی زنان در اردوگاههای کار اجباری را روایت میکند. مصاحبههای این کتاب که در فضاهای خصوصی تهیه شدهاند، نه تنها به رنجها و سختیهای اردوگاهها میپردازد، بلکه به توانمندیها و زیباییهایی که حتی در چنین شرایطی پدید آمده، توجه میکند. مسعود یوسف حصیرچین این کتاب را در 264 صفحه ترجمه کرده و نشر گمان آن را به چاپ رسانده است. قیمت مهیای رقصی در برف 190 هزار تومان است.
انتهای پیام
مرتبط با : نشر ثالثنشر گماننشر مرکز