گروه مپنا یک شرکت صنعتی عظیم و مجموعهای صنعتى مشتمل بر گروه مپنا به عنوان شرکت مادر است که به همراه شرکتهاى متعدد تخصصى تابعه و وابسته به آن، در زمینههای متعددی فعالیت میکند.
کاماپرس قصد در ادامه با بیان پیشینه مفصلی از آن به معرفی فعالیتهای این شرکت بپردازد؛
۱. گروه مپنا، با عنوان شرکت مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران یا به اختصار «مپنا» در ۲۲ مرداد ماه سال ۱۳۷۲ تأسیس شد. مپنا در ابتدا با هدف پیمانکاری عمومی پروژههای نیروگاهی به صورت «کلید در دست» تاسیس شد.
۲. مپنا ریلی، مپنا لوکوموتیو، مپنا توگا و مپنا پارس از شرکتهای وابسته مپنا هستند. این شرکتها اطراف تهران، کرج، اصفهان و اراک مستقر هستند، اما دفتر مرکزی مپنا در تهران قرار دارد.
۳. فاز اول مپنا در سال 1374 به عهده گرفتن طراحی، مهندسی و تأمین تجهیزات نیروگاهی از خارج و همچنین عملیات اجرایی از داخل بود. فاز دوم کارش هم در سال ۱۳۷۶ با تکیه بر طراحی، مهندسی، اجرا و ساخت تجهیزات اصلی در داخل و تأمین تجهیزات اصلی در خارج انجام شد.
۴. در سال۱۳۸۰ به عنوان فاز سوم، علاوه بر انجام کلیه فعالیتهای طراحی، مهندسی و اجرای نیروگاه در داخل، ساخت تجهیزات اصلی توسط گروه مپنا انجام شد. در فاز چهارم- سال ۱۳۸۲- گروه مپنا با سرمایهگذاری مستقیم در احداث نیروگاهها، حضور در پروژههای صنعتی و یوتیلیتی، ارائه خدمات پس از فروش و نگهداری و بهرهبرداری فعالیت داشت.
۵. روند توسعه شرکت مپنا با ورودش به عرصه نفت و گاز در سال ۱۳۸۵ ادامه پیدا کرد؛ برخی از تجهیزات اصلی را ساخت و کار خود را بر تحقیق و توسعه و طراحی محصول متمرکز کرد. این مجموعه فعالیتهای نفتی و گازی خود را گسترش داد و در پروژههای پالایشگاهی پارس جنوبی و حفاری اکتشافی حضوری موثر داشت.
۶. گام دیگر مپنا ورود به عرصه حمل و نقل ریلی، ساخت لوکوموتیو و اجرای پروژه و ورود به بازارهای بینالمللی بود.
۷. مپنا از حوزه صرف پیمانکاری در دهه 70 و تولیدکننده تجهیزات تحت لیسانس در دهه 80، هماکنون به مجموعهای صاحب فناوری تبدیل شده است و در بین رتبههای برتر صاحبان فناوری توربین گازی در عرصه جهانی قرار گرفته است.
۸. سهام گروه مپنا- سهامی عام- در بازار بورس و اوراق بهادار تهران با نماد «رمپنا» معامله میشود. نماد رمپنا از سال ۱۳۸۶ در بازار اول بورس ثبت شده است.
۹. شرکت صبا – سرمایهگذاری صنایع برق و آب- با 47.57درصد سهام بیشترین سهام مپنا را در اختیار دارد. شرکت سرمایهگذاری کارکنان گروه مپنا، شرکت توسعه و مدیریت سرمایه صبا و بانگ پاسارگاد از دیگر سهامداران مپنا هستند.
۱۰. تعداد کارکنان مپنا 14 هزار نفر است و عباس علیآبادی رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل این شرکت است. محمدعلی وحدتی، جعفر جولا و علیرضا خجسته وهابزاده از دیگر اعضای هیات مدیره مپنا هستند.
۱۱. هیئت مدیره شرکت مپنا، اجرای برنامههای مصوب گروه و فرآیند پایش و کنترل آنها را از دو راه عملی میکند: نخست از طریق هیئتهای اجرایی و دیگری از طریق هفت کارگروه تخصصی که در سطح گروه تشکیل شدهاند.
۱۲. شرکتهای گروه مپنا، پس از اجرای آخرین مرحله تجدید ساختار گروه در سال ۱۳۹۱، در قالب پنج بخش ساختاربندی شدهاند. هر یک از این بخشها و شرکتهای زیرمجموعه نیز وظیفه انجام بخشی از کسب و کار مپنا را بر عهده دارند.
۱۳. مجموعه مپنا شامل بخشهای برق، تولید، پروژههای سرمایهگذاری، حمل و نقل ریلی، نفت و گاز و بخش سرمایهگذاری کارکنان این شرکت است.
۱۴. گروه مپنا از آغاز تأسیس در سال ۱۳۷۱، اجرای نزدیک به یکصد اَبَرپروژه به ارزش بیش از ۳۰ میلیارد یورو را در کارنامه خود به ثبت رسانده. ضمن اینکه ۶۰ محصول گوناگون و ۸۵ نوع خدمات مختلف را به مشتریان خود عرضه میکند.
۱۵. این خدمات در زمینههای مهندسى، احداث و توسعه نیروگاههای حرارتى، نیروگاههاى انرژى تجدیدپذیر، تأسیسات تولید همزمان برق و حرارت، تأسیسات تولید همزمان برق و شیرینسازى آب است. البته گروه مپنا فعالیتهای مهندسی، اجرا و توسعه پروژههای نفت و گاز در خشکى و دریا و همچنین مهندسى و احداث پروژههای حمل و نقل ریلی، خدمات تصویربرداری پزشکی، برقیسازی، ارائه خدمات بهرهبرداری، تعمیر و نگهدارى در صنایع مذکور را نیز انجام میدهد. همینطور سرمایهگذاری و تأمین مالی پروژههاى یاد شده در چارچوب انواع روشهای قراردادی و سرمایهگذاری، بخش دیگری از فعالیتهای این شرکت است.
۱۶. گروه مپنا سازنده طیف گستردهاى از محصولات پیشرفته صنعتى از جمله انواع توربینها، بویلرهاى متعارف و بازیاب حرارت، ژنراتورهاى حرارتى و آبى، سامانههاى حفاظت و کنترل، لوکوموتیوهاى مسافرى و بارى و توربوکمپرسور و ارائه کننده آرایه وسیعى از خدمات تعمیر و نگهدارى در سطح جهانی است.
۱۷. مپنا موفق شده است سهم مشارکت 50 درصدی در توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور را کسب کند. همچنین مپنا تاکنون احداث بالغ بر ۸۵ درصد از ظرفیت نصب شده شبکه برق ایران را برعهده داشتهاست.
۱۸. مپنا تاکنون بیش از 20 قرارداد برای انتقال دانش فنی طراحی، مهندسی، ساخت تجهیزات و مدیریت پروژهها با شرکتهای بینالمللی همچون زیمنس آلمان، دانکستر انگلستان، زوریا اوکراین، دوسان کره جنوبی، ایبیبی سوئیس به انعقاد رسانده است.
۱۹. ثبت شرکتهای مشترک مانند توگا فرانکو توزی مکانیکا، نیز نشان از تعهد به بهبود مستمر محصولات و خدمات مپنا دارد.
۲۰. از دیگر افتخارات مپنا میتوان اخذ تندیس سیمین مدل تعالی سازمانی در سالهای 1397 و 1394 را نام برد. همچنین مپنا موفق به کسب رتبه دوم برترین سازندگان بویلرهای اچ.آر.اس.جی از سوی نشریه معتبر و بینالمللی توسط شرکت مهندسی و ساخت بویلر و تجهیزات مپنا در سال 1396 شده است. مپنا همچنین رتبه اول در بین شرکتهای گروه پیمانکاری را دارد.
مرتبط با : مپنا