بورس تهران از شنبه آینده 25 بهمن ماه 99 دوره جدیدی را آغاز میکند که در آن دامنه نوسان و برخی قوانین معاملات تغییرات اساسی دارد. به اعتقاد کارشناسان رونق مجدد بورس در اجرای برخی سیاستها و راهکارهای کلیدی است.
به گزارش کاماپرس، بازار سهام تهران بعد از فراز و نشیبهای بسیاری که امسال از سر گذراند در آخرین ماه های باقیمانده از سال 99 وارد دوره ای تازه با یک رئیس جدید شده است. دهقان دهنوی رئیس جدید سازمان بورس با ماموریت احیای بورس به بازار سهام قدم گذاشته و تصمیمات و تحولات جدیدی نیز در بدو تصدی پست ریاست، اعمال کرده است.
بورس نیز به تحولاتی که با ورود رئیس جدید رقم خورده است واکنش مثبتی داشته و طی معاملات این هفته برخی نشانه ها از بهبود وضعیت بازار مشاهده شد. تداوم این روند می تواند جبران کننده زیان سنگین سهامداران خردی باشد که بسیاری از آنها در ماه های ابتدایی سال وارد این بازار شده و بخش قابل توجهی از سرمایه خود را بر اثر ریزش های مکرر قیمت سهام از دست داده اند.
رسول جاویدی کارشناس بازار سرمایه با انتشار یادداشتی در روزنامه دنیای اقتصاد تحت عنوان 11 درخواست از یک رئیس، یازده راهکار برای رونق مجدد بورس ارائه کرده است که در ادامه آنها را به اختصار می خوانید.
1. توسعه زیرساختها و سامانههای معاملاتی
اولین موردی که فعالان بازار سرمایه از رئیس جدید سازمان بورس انتظار دارند، بحث توسعه زیرساختها، سامانههای معاملاتی و پس از معاملات است. در واقع ما بسیار شاهد اختلالات سیستمهای معاملاتی بازار سرمایه بوده و هستیم؛ اختلالاتی که باعث شدند وقفههای معاملاتی رخ دهد و با قطعی سیستمها مواجه شویم.
2. افزایش ارتباط رئیس سازمان بورس با فعالان بازار و صادق بودن با آنها
دومین انتظاری که از رئیس سازمان وجود دارد این است که ارتباط خود را با مردم و فعالان بازار سرمایه حفظ کند و با صداقت و همچنین شفافیت سخنان خود را در گفتار بیان کند و از برنامههایی که برای بازار دارد و موارد و مشکلاتی کنونی بازار سرمایه، سخن گوید.
3. تلاش برای ارتقا جایگاه بورس
یکی دیگر از موارد مهم، تلاش برای ارتقای جایگاه بازار سرمایه است؛ در واقع ریاست سازمان بورس جایگاه پایینتری از رئیسکلی بانکمرکزی یا رئیسکل بیمه مرکزی ندارد؛ چراکه جایگاه و ضریبنفوذی که بورس در این روزها بر کل جامعه دارد، بسیار افزایش یافته و بازار سرمایه با این روند در حال نزدیکشدن و دستیابی به جایگاه واقعی خود در اقتصاد ایران است.
4. توسعه سامانههای نظارتی در بورس
چهارمین مورد مهمی که انتظار میرود سکاندار جدید بازار سرمایه مدنظر قرار دهد، توسعه سامانههای نظارتی در بازار سرمایه است. کمااینکه شاهد شکلگیری تخلفاتی کم و بیش زیاد در این بازار هستیم که این امر نیاز بهدقت بیشتر برای بررسی و نظارت در بازار را تشدید میکند.
5. شفاف سازی عملکرد سهامداران درصدی حقیقی و حقوقی
مورد دیگر شفاف کردن عملکرد سهامداران درصدی چه حقیقی و چه حقوقی است. بهتر است برای شفافیت بیشتر اسم افراد حقیقی نیز ذکر شود. همچنین گزارشهای ادواری از وضعیت عملکرد و رفتار سهامداران درصدی نیز ترجیحا بهصورت یکماهه منتشر شود.
6. تشکیل کانون سهامداران خرد
ششمین درخواست از رئیس جدید سازمان بورس، تشکیل کانون سهامداران خرد و حضور نمایندگان این قشر از سهامداران در جلسات مربوط به تصمیمگیری و سیاستگذاریهای اصلی بازار سرمایه است.
7. تصمیم گیری رئیس سازمان بر اساس مشورت با خبرگان بورس
از رئیسسازمان انتظار میرود که تصمیمگیریهایش براساس مشورت با افراد اهل فن باشد؛ چراکه بازار سرمایه مستقیما با سرمایه مردم سروکار دارد و این مهم باعث میشود که بازار سرمایه دیگر جای آزمون و خطا نباشد.
8. رصد دقیق اخبار و شایعات پیرامون بازار و واکنش لازم به آنها
انتظار میرود رئیس محترم سازمان بورس در جریان شایعات و اخبار مهم بازار باشند و منفعت سهامداران را مدنظر قرار دهند و ضمن دفاع حداکثری از حقوق سهامداران، شفافسازیهای لازم را انجام دهند تا سهامداران تکلیف خود را بدانند.
9. گسترش ابزارهای مالی و عمق بخشی به بازار
نهمین انتظار از رئیس جدید سازمان بورس این است که نهتنها ایجاد و گسترش ابزارهای نوین مالی را در فهرست برنامههای توسعهای قرار دهد، بلکه پس از آن نیز باید کمکهایی در جهت تعمق این بازار بهکار گیرد.
10. افزایش قابلیت نقدشوندگی در بازار سهام
دهمین انتظار از رئیس جدید بورس ااین است که وضعیت بازارگردانی در سهمهای کوچک بسیار بیشتر و بهجد پیگیری شود چرا که قطعا یکی از موارد مهم دیگر برای سهامداران، ورود و خروج راحت در سهم است؛ یعنی اینکه یک سهامدار بهراحتی بتواند سهمی را بخرد یا بفروشد.
11. بازنگری و بهبود قوانین توقف و بازگشایی نمادها
یازدهمین مورد، بحث مربوط به توقف نمادها است. باید قوانین توقفها و بازگشاییها بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد. در خیلی از موارد قوانین دستوپاگیری وجود دارد که حتی بعضا رعایت نمیشود. همچنین برخی نمادها چندین سال است که در توقف بهسر میبرند.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم بورس، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام